| Lifeno4 a întrebat:

Din ce cauza se declanseaza cancerul de col uterin?[si de la ce varsta]
Se poate face si din cauza inceperii vietii sexuale, are vreo legatura?
Dau funda pentru cel mai bun raspuns.

Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Cancerul de col uterin este foarte legat de varsta la care femeia isi incepe viata sexuala si de infectiile cu transmitere sexuala.
98% din femeile care fac cancer de col uterin sunt infectate cu HPV, un virus care se transmite prin contact sexual pentru care actualmente exista vaccin. Cu cat infectarea este mai precoce, cu atat riscul ed face cancer e mai mare. Trebuie tinut cont ca folosirea prezervativului nu protejeaza integral de HPV, de aceea, persoanele care isi schimba partenerul sexual trebuie sa faca analize repetate pentru avedea daca nu cumva au infectia.
Al doilea factor de risc ca importanta este inceperea precoce a vietii sexuale. 90% din femeile care fac cancer de col uterin si-au inceput viata sexuala inainte de 18 ani. Se considera in prezent ca inceperea vietii sexuale inaintea varstei de 17 ani si jumatate creste de 9-10 ori riscul de face cancer de col. Exista doua explicatii: 1. intre 12 si 17 ani si jumatate colul uterin sufera o rotatie care expune traumatizarii in timpul actelor sexuale a zonei celei mai vulnerabile, cea din care iau nastere toate cancerele de col uterin. De aceea, orice contact sexual, chiar cu prezervativ, inainte de 17 ani si jumatate creste mult riscul de cancer. 2. Infectarea cu HPV precoce si in vecinatatea acestei zone vulnerabile evolueaza rapid catre cancer.
Al treilea factor de risc este prezenta altor infectii cu transmitere sexuala (in special herpes genital si Trichomonas).
Al patrulea factor de risc este lipsa controalelor ginecologice sau nerespectarea frecventei obligatorii. Orice femeie trebuie sa-si faca un consult ginecologic si un test Papanicolaou pe an, de la inceperea vietii sexuale (din prima luna) si pana la 10 ani dupa menopauza. Femeile care au factori de risc suplimentari (viata sexuala inceputa inainte de 18 ani, infectie HPV, alte infectii genitale) trebuie sa faca asta de doua ori pe an, adica la interval de maxim 6 luni, toata viata. Nerespectarea acestei reguli duce la nedepistarea leziunilor precanceroase la timp si aparitia cancerului.
Cea mai tanara femeie cu cancer de col uterin pe care am vazut-o eu avea 22 de ani, isi incepuse viata sexuala la o varsta absurda (imi amintesc si acum, in ziua in care implinise 16 ani), avusese doi parteneri sexuali si nu se dusese la ginecolog de 1 an si jumatate in momentul diagnosticului, desi stia ca are infectie HPV. A murit in 6 luni de la diagnosticare.

0 răspunsuri: