Si animalele da, simt emotiile de baza bucuria, frica (mai ales din instinctul de supravietuire), tristetea, furia, uimirea si dezgustul.
Ocazional vor simti si iubirea, insa mai mult atasamentul si cu asta vor simti si gelozia. Insa nu vor simti iubirea cu asemenea intensitate pe care o simt oamenii pentru simplul fapt ca nu au creierul atat de complex ca al omului. Din cauza asta nu vor simti empatia sau iubire suficient de profunda incat sa se sacrifice pentru ceea ce iubesc (daca se vor sacrifica pentru ceva, o vor face pentru pui). Empatia, sacrificiul sunt tipuri de emotii foarte complexe pe care nici macar toti oamenii nu sunt capabili sa le simta.
De ce nu au iubirea de lunga durata?
Deci in primul rand complexitatea creierului nu le permite sa aiba atasamente de lunga durata, iar la alte animale cuplurile nu s-au dovedit a fi cea mai eficienta forma de supravietuire si raspandire a speciei.
Insa, evident, exista exceptii si animale care sunt monogame precum ciorile, majoritatea speciilor de pinguini, lupii, castorii, lebedele, vulturii, unele tipuri de bufnite etc.
Da, in mare ideea constienta ca partenerul tau este cel mai potrivit pentru tine din punct de vedere al caracterului, financiar, ca va impacati pe toate planurile si ca aveti lucruri investite in relatia respectiva care nu merita a fi aruncate pe o relatie de cateva zile in care nu cunosti prea bine cealalta persoana. Asta esre iubirea rationala.
Exista animale care raman fidele unui singur partener toata viata. Cioara este un exemplu, ea traieste doar cu partenerul pana cand acesta moare, apoi traieste impreuna cu alte ciori ''vaduve'' in stoluri.