La fete pubertatea incepe cu aparitia perilor pubieni, axilari si a menstruatiei si situeaza intre 13—15 ani, cu o anumita variabilitate:
-cu 1—2 ani mai devreme decit la baieti
-in zonele calde mai timpuriu decat in cele reci
-la fetele din oras mai repede decat la cele din sate
In aceasta perioada apar si se accentueaza caracterele sexuale primare. Daca pana la 12—13 ani organele genitale cresc pe masura ce creste organismul (mai incet insa) fara sa exprime nici un semn de functionare, de la aceasta varsta organele genitale externe isi schimba aspectul: vulva se orienteaza in jos, orificiul devine mai putin aparent, buzele vulvei isi maresc volumul colorindu-se brun, clitorisul creste si devine erectil.
Vaginul isi schimba pozitia din vertical, cum a fost in copilarie, ajungand oblic, se alungeste si capata o reactie acida.
Caracterele sexuale secundare apar dupa varsta de 6 ani cu accentuarea deosebirilor somatice dintre fete si baieti. La fetite formele sunt mai rotunjite, bazinul lateste, ceea ce are ca urmare rotunjirea soldurilor (9 ani), iar baietii sunt mai musculosi. Sanii se modifica mult mai devreme. Cresterea lor poate incepe in jur de 7-8 ani, deci inaintea aparitiei perilor pubieni. Frecvent insa cresterea sanilor incepe la 9 ani. Crescand in volum, sanii iau la inceput forma si marimea unei portocale mici, apoi a unei pere si devin sferici doar in perioada finala a maturatiei lor. In acelasi timp sanul se pregateste discret pentru viitoarele lui functii, canalele galactofore cresc ca numar si marime. In multe cazuri, odata cu primele menstruatii, se observa scurgerea unor picaturi mici de lichid alb-albastrui cu compozitia apropiata de cea a laptelui. Deseori dezvoltarea volumului sanilor este insotita de fenomene dureroase ca : senzatia de apasare pe piept, mancarimi. Declansarea pubertatii este prevestita in termen scurt de dezvoltarea sanilor, precum si de modificarile sistemului pilos; parul pubian si axilar este la inceput rar, aspru, iar apoi des, moale si incepe sa se increteasca; extinderea parului pe restul corpului este mai discreta decat la baieti; se poate remarca totusi aparitia unui puf deasupra buzei superioare care dispare de obicei la 16 ani. Corpul fetei se transforma deci inspre tipul feminin. In jurul varstei de 14 ani apare de obicei prima menstruatie. Aceasta este anuntata de o scurgere vaginala albicioasa (leucoree), chiar cu putin singe, precum si de o senzatie de durere in abdomenul inferior, care deseori se poate confunda cu apendicita. La inceput, menstruatia survine la intervale neregulate, dar dupa cateva cicluri se va stabili o anumita ritmicitate, iar in al 16—17-lea an devine regulata. In aceasta perioada poate aparea si la fete acneea, fiind incriminate aceleasi cauze ca si la baieti.