Nu. Poti avea un singur partener sexual si sa te infectezi de la acesta. Insa riscul creste cu cat ai mai multi parteneri sexuali.
Inca nu este clar de ce anume depinde infectarea cu HPV. Numarul crescut de parteneri este una dintre variabilele de risc, alaturi de lipsa de protectie, fumatul etc. Sunt multe si nimeni nu poate spune cu exactitate, la momentul asta, ca daca ai un singur partener toata viata, esti pazit de HPV sau de ITS-uri.
De nr partenerilor sexuali...(infestati)purtatori ai acestui virus [ei sunt purtatori. femeile sunt cele care sunt afectate]
Da, in functie de numarul lor probabilitatea ca tu sa iei HPV creste. Mai ales ca nu stii peste cine dai in pat
Infectia cu HPV (human papiloma virus) este o infectie virala cu transmitere sexuala in majoritatea cazurilor; infectia cu acest virus fiind destul de frecventa in populatia activa sexual.
Aceasta infectie este responsabila de aparitia la nivelul organelor genitale a unor formatiuni pseudotumorale (condiloame), insa la femeie acest virus poate agresa mucoasa colului uterin, exista cateva tulpini despre care se crede ca ar intervenii in cancerul de col uterin (tipurile 16 si 18 sunt considerate cu potential oncogen, adica femeile care au aceste tipuri de virus au riscul sa dezvolte in timp un cancer cervical.
Acest risc nu poate fi exprimat procentual pentru ca nu se cunosc exact modalitatile de determinarea a transformarilor celulare, si chiar daca s-ar cunoaste, evolutia depinde de la pacient la pacient).
In mare parte din cazuri, un organism cu imunitate normala este in stare sa elimine infectia in aprox. 2-3 ani. Dar exista si cazuri in care infectia ramane cantonata la nivel genital.
In acest caz tratamentul se adreseaza numai modificarilor produse de aceasta, eliminarea condiloamelor; insa acestea destul de frecvent pot recidiva.
Eliminarea acestora se poate face prin diferite metode: crioterapie, tratament chimic (podofilina rezina -Condyline, Wartec) sau laserterapie.
Retineti: din pacate NU exista pana in prezent nici un medicament care sa elimine virusul din organism, singurul capabil sa rezolve aceasta infectie este organismul insusi, in masura in care imunitatea sa este destul de puternica.
Faptul ca aveti cest virus nu semnifica ca veti face cancer ci doar ca aveti un risc mai mare (daca aveti unul din tipurile cu risc inalt) de a face cancer de col uterin la un moment dat in viata, decât alte femei care nu au infectia cu acest virus.
De aceea dumneavoastra trebuie sa acordati o mai mare atentie sanatatii organelor genitale: este recomandat sa efectuati de 2 ori pe an examen Papanicolau si eventual colposcopie.
Identificarea si eliminarea leziunilor existente la nivelul colului uterin, in masura in care acestea apar, indiferent de procedura aleasa, reprezinta un factor pozitiv in evolutia afectiunii.
Vaccinul, asa cum reiese si din definitia oricarui vaccin, are ca si tinta persoanele care nu au intrat in contact cu Human Papiloma Virus (virus raspunzator de modificari la nivelul colului uterin, modificari ce pot degenera malign).
Daca se obtine remisiunea unei infectii cu HPV se presupune ca sunteti protejata pentru eventualele contacte ulterioare, insa acest lucru varieaza de la pacient la pacient. in situatia in care infectia este prezenta, vaccinul nu poate fi administrat.
anonim_4396 întreabă: