Perioada fertila este la mijlocul perioadei dintre 2 cicluri menstruale.
Se poate calcula NUMAI daca tu ai un ciclu perfect regulat, adica daca vine fix la acelasi numar de zile, luna de luna.
De exemplu, daca ciclul tau are 28 de zile luna de luna, atunci este regulat si ovulatia se produce in ziua a 14-a.
Perioada fertila incepe cu 4 zile inainte de ovulatie sis e termina cu 2 zile dupa ovulatie.
In cazul de fata, cu ciclul de 28 de zile si ovulatia in ziua 14-a, perioada fertila incepe din ziua 10-a si se termina in ziua 16.
Me repet: acest calcul este valabil NUMAI pentru fetele si femeile cu ciclul de tip REGULAT.
Pentru cicul neregulat, care vine cand vrea el, cu diferente de zile, saptamani sau luni, NU se poate calcula nimic (nici ovulatie, nici perioada fertila si nici urmatorul ciclu menstrual).
Perioada fertila se poate calcula numai in cazul in care ciclul menstrual este unul regulat, adica are mereu aceeasi lungime, acelasi numar fix de zile.In cazul majoritatii, lungimea ciclului este de 28-35 de zile, dar daca mergem la extreme, este normal sa fie oriunde intre 20 si 45 de zile.Prima zi a ciclului este intotdeauna prima zi de sangerare menstruala, iar ultima zi, ziua anterioara urmatoarei sangerari menstruale.
Ciclul menstrual este structurat astfel:
-sangerare menstruala 3-7 zile;
-perioada infertila (lungimea depinde de lungimea ciclului menstrual);
-perioada fertila: 4 zile inaintea ovulatiei+ziua ovulatiei+1 zi dupa ovulatie;
-perioada luteala sau de infertilitate absoluta de 12 zile.
Ovulatia are loc intotdeauna si indiferent de lungimea ciclului cu 14 zile inainte de initierea urmatorului ciclu, iar ovulul este viabil maxim 24h.Din acest motiv perioada fertila cuprinde si o zi dupa ovulatie, ziua ovulatiei fiind si cea mai fertila, evident. Ulterior, deoarece nu mai exista un ovul viabil, chiar daca sperma ajunge in vagin, este absolut imposibil sa se mai formeze o sarcina.
Perioada fertila cuprinde si cele 4 zile inaintea ovulatiei deoarece spermatozoizii ajunsi in vagin pot trai acolo maxim 5 zile.
Drept exemplu, intr-un ciclu de 28 de zile, ovulatia va avea loc in ziua 14, iar in cazul unui ciclu de 32 de zile, ovulatia va avea loc in ziua 18.
In cazul in care ai un ciclu neregulat, adica numarul de zile este variabil, singurul instrument pentru a stabili ziua ovulatiei este testul de ovulatie.
shlerlyn4 întreabă:
beausingurlamasamea întreabă: