Din momentul in care incepi sa ai secretia vaginala este extrem de important as iti imbunatatesti igiena. Nu mai e suficient sa te speli o data pe zi si nici sa iti schimbi chilotul in fiecare zi. Trebuie sa te speli de doua ori pe zi (seara si dimineata) si sa schimbi chilotul la maxim 12 ore. daca dormi fara chiloti dar cu pantaloni de pijama, acestia se poarta maxim 3 nopti. Nu sta niciodata cu aceeasi pereche de chiloti o zi intreaga, schimba-i dupa maxim 12 ore (doar daca stai plecata de acasa mai mult ed 12 ore si nu ai ce face poti trece peste aceasta regula). daca urmezi aceste reguli simple de igiena (evident, chilotii trebuie in continuare spalati la temperatura inalta, minim 90 de grade sau fierti daca ii speli manual si apoi calcati cu fierul incins, asa cum faceai si inainte), nu vei avea probleme.
Prima menstruatie va aparea cand organismul tau este pregatit. Stai linistita ca nu incepe brusc, i vei gasi pe chilot 1-2 picaturi mici de sange. Poarta in ghizodan un tampon daca esti atat de ingrijorata, dar te asigur ca nu e cazul. daca descoperi la scoala, poti pune un servetel care te va tine pana ajungi acasa. Din momentul in care iti va incepe menstruatia, regulile de igiena se vor schimba iar. tamponul se schimba la maxim 6 ore si, in timpul menstruatiei, trebuie sa te speli pe organele genitale mai des (de cate ori schimbi tamponul acasa, plus dupa fiecare scaun, adica de 3-4 ori pe zi)
De ce nu vorbetsi tu asta cu mama ta?
Tu mostenesti genetic genele mamei tale, deci, menstra iti vine la aceeasi varsta la care i-a venit mamei tale!
Cat priveste varsta de 12 ani, nu-i regula sa vina, unele fete perfect normale au ciclul la 13 altele la 14-15 sau chiar 16 ani.
Deci, discuta cu mama ta si vei afla cand iti vine tie menstra, pentru ca noi nu putem ghicii in stele asta!
De obicei organele de reproducere isi incep maturizarea cu 1-2 ani inainte de producerea primei menstruatii prin aparitia unor modificari specifice ale corpului tau care sunt de natura atat fizica cat si hormonala. Printre aceste modificari se inscrie si acea scurgere de secretie vaginala care iti pateaza chiloteii si te enerveaza, insa este un proces absolut normal si inevitabil. In cazul majoritatii fetelor de varsta ta se se produc modificari hormonale foarte importante in organism dar si modificari uneori spectaculoase de natura fizica reprezentate prin producerea unor modificari specifice cum ar fi aparitia pilozitatii atat a celei pubiene cat si la subrat si de asemenea la nivelul sanilor care incep sa creasca usor, acestia la inceput aratand ca niste mici umflaturi pe piept. Initial au forma conica, sunt ascutiti, insa pe parcurs vor creste in volum devenind rotunzi. Varsta normala pentru inceperea dezvoltarii sanilor poate fi situata oricand intre 9 si 13 ani. Daca la 14 ani o fata nu are inca aceste semne ale pubertatii, este indicat sa fie consultata de un medic ginecolog. Se apreciaza ca in medie la aproximativ doi ani dupa ce aceste fenomene caracteristice pubertatii au apatut/inceput, este de asteptat sa apara si prima menstruatie, sau menarha, cum se numeste ea in mod stiintific. Menstruatia este un proces care incepe la pubertate, se produce ciclic/periodic si care se va repeta de-a lungul vietii femeii pana la aparitia menopauzei (circa 48-55 ani). Aproximativ in fiecare luna aparatul reproducator al femeii se pregateste sa dea nastere unei noi vieti. In general menstruatia apare in momentul in care fata ajunge la pubertate si incepe dezvoltarea sanilor si apare pilozitatea de la subrat si de la "pasarica". Acest lucru se produce de obicei in jurul varstei de 11-12 ani insa se poate produce mai devreme cu 1-2 ani sau mai tarziu pana in jurul varstei de 16 ani. De obicei in primii (1-2) ani menstruatie se produce foarte neregulat putand exista pauze chiar si de cate 3-4 luni, insa incet incet frecventa menstruatiilor se va regla si se va stabiliza, ca in final sa apara aproximativ in fiecare luna. In cazul in care fata intretine relatii sexuale inainte de a avea prima menstruatie, acest lucru nu-i va influenta aparitia menstruatiei. Cel mai important semn este dat de aparitia scurgerilor vaginale zilnice care iti pateaza chiloteii si te deranjeaza, insa poti fi sigura ca respectivele secretii vaginale reprezinta un semnal ca organele tale genitale au inceput procesul de maturizare si pregatesc si prevestesc aparitia primei menstruatii, insa nimeni nu este in stare sa-ti poata prevede momentul exact al aparatiei acesteia. In astfel de situatii este indicat sa ai pregatite si sa ai la indemana tot timpul cel putin 1-2 absorbante, mai ales in perioada zilelor in care esti la scoala (sa le ai mereu in geanta). Multa sanatate!