Daca ai un ciclu neregulat, poti considera ca esti fertila permanent, mai putin in ziua in care iti vine menstruatia. Calculuol se poate face doar daca ultimele 6 cicluri menstruale au avut durata fixa (sa zicem 28 de zile). Nu conteaza absolut deloc cat dureaza sangerarea, conteaza numai ca durata dintre doua menstre succesive sa fie fixa.
Bună!
NU EXISTĂ perioadă fertilă şi perioadă nefertilă - EXISTĂ DOAR perioade cu fertilitate RIDICATĂ ( crescută/sporită ) şi perioade cu fertilitate SCĂZUTĂ!
Nefertilitate/infertilitate ( perioade nefertile ) EXISTĂ doar atunci când eşti „sterilă" ( ca urmare a unor afecţiuni MEDICALE )!
Dacă ai menstruaţie REGULATĂ ( doar ATUNCI cunoşti când are loc ovulaţia ), atunci putem discuta despre perioadă cu fertilitate ridicată/scăzută, ASTFEL :
„Perioada fertila" este strans legata de momentul ovulatiei, si se stie ca ovulatia are loc cu aproximativ 14 zile inainte de menstruatie ( dacă vorbim de un ciclu REGULAT de 28 zile ), si NU la 14 zile dupa menstruatie cum se scrie in mod gresit in unele articole de pe internet.
„Perioada fertila" ( adică cu fertilitate RIDICATĂ ) incepe cu 4-5 zile inainte de ovulatie ( atat poate supravietui spermatozoidul in uter ) si se termina la 1-2 zile dupa ovulatie ( perioada in care ovulul este viabil ).
TOATE celelalte zile se CONSIDERĂ perioade cu fertilitate SCĂZUTĂ - dar, NU INEXISTENTĂ!
Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!
Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare!
Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile )!
Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei, iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după )!
În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste!
Nu se ştie când ai nevoie de el...
Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.
Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.
Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.
Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.
Folosind „metoda calendarului" ( prezentată cu exemple pe saitul SURSĂ http://www.mamicamea.ro/......eptie.html ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!
Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată CORECT cu metoda calendarului ) este acceptabilă - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme".
Toate cele bune.
Poti calcula pe siteul asta pe partea dreapta ai calculatorul serviciimedicale.com cel putin asa face prietena... sau sunt si aplicatii.
Bună!
Eu NU am spus că site-ul indicat de mine ar fi singurul pe care se poate face calculul
Sunt o mulţime de site-uri şi de aplicaţii pentru telefonul mobil care fac acel calcul; dar, la majoritatea dintre acestea NU se face un calcul corect sau se foloseşte ca bază de calcul un CM regulat de 28 de zile ( pe care nu-l au decât vreo 10-20 % dintre fete/femei ) ori data menstrei pe 1-3 luni
Modalitatea de calcul prezentată pe site-ul indicat de mine este cea mai CORECTĂ : la calcul se folosesc datele de pe cel puţin ultimele 6 luni consecutive ( aşa cum explicam mai sus )!
O zi frumoasă.
Pai in exemplul tau: se termina pe 4 febr, 10 zile e safe, apoi pe 14, 15, 16, 17 e ovulatia (perioada fertila), apoi iar in urmatoarele 10 zile e sigur.
Dar! Asta o poti determina cu exactitate cand ciclul este regulat, adica iti vine "ceas" la interval de 28 sau 29 de zile. Tu, fiindca il ai neregulat, trebuie sa te protejezi sub orice forma. Eu ti-am spus orientativ, insa perioadele astea difera de la femeie la femeie.
Pentru un ciclu de 28 de zile inceput pe 28 ianuarie, ovulatia apare undeva intre 8 si 12 februarie. Stii complet gresit metoda calendarului, pare citita de pe net, nu aflata de la ginecolog. Cele 10 zile cu risc minim sunt ultimele 5 inainte sa vina menstra si primele 5 dupa ce vine menstra, adica 10 zile centrate de prima zi de sangerare, nu asa cum le spui tu acolo.
Stii, la o adica, si sfaturile date aici, tot de pe net sunt. Insa ceea ce am scris, am observat pe propriul meu corp si nu am avut probleme niciodata. Nu cred ca a fost vorba doar de noroc sau coincidenta. Dic ceea ce ai scris, ar insemna ca perioada fertila sa tina mai mult de 10 zile.
Da, de aceea nu ar trebui luate serios, asa cum scrie pe site. Eu sunt, intamplator, medic, dar nu te poti baza pe asta. perioada fertila tine ziua ovulatiei plus 4 zile inainte si 4 zile dupa, adica 9 zile daca stii exact cand este ovulatia. Tinand cont ca la un ciclu regulat de 28 de zile ovulatia poate varia cu 4-5 zile in mod normal, calculeaza si tu.
Daca ai intrebat asa ceva, ori iti e teama sa nu ramai insarcinata ori vrei un bebe . (Nu stiu de ce ma gandesc la prima varianta)
Am gasit ceva, sper sa te ajute.
O femeie este in mod normal capabila sa ramana insarcinata aproximativ 5 zile in timpul fiecarei luni, in perioada ovulatiei. In medie ovulatia apare cu 12-16 zile inainte ca perioada menstruatiei sa inceapa. Astfel ca, ovulatia va debuta in ziua 10 in cazul ciclurilor de 24 de zile, in ziua 14 in cazul ciclurilor de 28 de zile, in ziua 21 in cazul ciclurilor de 35 de zile. Secretul evitarii unei sarcini nedorite sau a planuirii unei sarcini, este de a determina momentul debutului ovulatiei. Deoarece sperma poate ramane viabila pentru 3-5 zile in tractul reproductiv feminin, este posibila aparitia unei sarcini si in cazul raporturilor sexuale consumate cu cateva zile inainte de ovulatie!