anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Hei tu..de 3 zile am cate o picătură de sânge sau ffff putina secreție maro. fara dureri, fara nimic..menstruația normala încă nu mi.a venit.
Ce poate fi? Am 15 ani și sunt speriata.

9 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

E posibil sa fie prima menstruatie, aceasta este adesea foarte ciudata.
Dat fiind ca ti-ai inceput viata sexuala (inainte ed 17 ani si jumatate, varsta minima permisa din punct de vedere medical), te incadrezi in grupa de femei cu risc mare de cancer de col. Asa ca o vizita la medicul tau ginecolog (cel care te vede mereu) ar fi buna, ca sa excluzi (inclusiv prin biopsie) o posibila leziune precanceroasa de col uterin (e important, mai ales daca nu stii sigur ca nu esti infectata cu HPV)

| simodex a răspuns (pentru Brigaela):

Mi.am început viața sexuală acum 4 luni.și până acum totul a fost normal

| Brigaela a răspuns (pentru simodex):

Da, asta nu inseamna nimic. Banuiesc ca ai folosit mereu prezervativ (el fiind absolut obligatoriub pana la 18 ani), dar tot exista un mic risc ed a fi infectata HPV. Gineologul tau (cel care te-a vazut macar o data, la consultatia obligatorie din prima luna de la inceperea vietii sexuale) va putea compara aspectul colului tau cu cel initial si va decide daca ai o leziune ingrijoratoare (care sa merite biopsie si fenotipare HPV) sau e suficient un test Papanicolaou (care din nou va fi comparat cu cel facut la inceperea vietii sexuale) si supraveghere. E important sa ajungi in cursul sangerarii, pentru a identifica cu certitudine sursa acesteia, daca cumva ea se afla pe col. La varsta ta, traumatismul mic si repetat din timpul actelor sexuale agreseaza exact zona cea mai vulnerabila din colul uterin si cum acesta este incomplet maturizat, leziunile pot evolua neasteptat. De aceea este atat de important sa fii mereu in supraveghearea unui medic ginecolog care sa te vada la cel mai mic semnal de alarma. Iar o sangerare mica si repetata, in absenta emnstruatiei si a sarcinii, este cel mai mare semnal de alarma posibil la o femeie.

| simodex a răspuns (pentru Brigaela):

Nu am folosit prezervativ intotdeauna., dar fostele prietene ale iubitului meu nu au pățit nimic. Ele fiind tot minore.

| Brigaela a răspuns (pentru simodex):

Asta nu are nici o valoare, este foarte posibil sa fii tu prima care pateset ceva foarte serios.

| corbulalbrosu a răspuns:

Modul/felul in care este formulata intrebarea ta, in care nu sunt oferite/prezentate date exacte certe in legatura cu tipul/felul si lungimea ciclului menstrual, cu precizarea datei de incepere a ultimei menstruatii NU permite sa se faca o analiza corecta si in concluzie nu se poate formula un raspuns ci in cel mai bun caz numai simple pareri sau presupuneri subiective fara nicio valoare. Reformuleaza intrebare prezentand date exacte cronologice fiindca doar asa vei primi ceea ce doresti sa afli sa stii. Sanatate!

| HazelEyes77 a răspuns:

Poate ca o sa apara menstruatia mai ai un pic de rabdare. Uneori se mai intampla ca inainte sa ti vina menstra sa apara cateva picaturi de sange sau scurgeri mai inchise la culoare. N ai de ce sa te sperii asta daca nu ti ai inceput deja viata sexuala. Numai in cazul ala poti sa tii faci griji de eventualitatea unei sarcini.N ai specificat acest aspect. Numai bine

| simodex a răspuns (pentru HazelEyes77):

Mi.am început viața sexuală.dar nu are cum sa fie sarcina..sunt sigură că nu ar avea cum să fie sarcina pentru că alte simptome nu am.

| Alinuța345 a răspuns:

Hei,nu-ti face griji, inainte sa imi inceapa menstruatia la fel am patit si dupa 2-3 luni a venit normal, ai rabdare si o sa vezi ca o sa fie bine.Si ai grija sa te protejezi, sa fol. Prezervativ ca sa nu faci vreo infectie sau sa ramai insarcinata.pup