Poi sigur ai o infectie. mergi la ginecolog (poti merge singura fara parinti) iti trebuie doar actul de identitate :* poate este o candidoza nimic grav stai linistita, dar nu va trece de la sine
Iubita prin ecograf nu ai cum sa stii daca ai infectie. Du-te la ginecolog si acolo iti va face un test de secretie ( iti ia cu ceva un pic din secretie si o duce la laborator) apoi iti zice ce fel de secretie ai si iti da un tratament. Dar la ecograf nu ai cum sa vezi asta. Daca mai ai intrebari spune-mi sau trm mesaj :*
La cei 13-15 anişori ai tăi apar frecvent dereglări ale menstruaţiei ( datorate unor dereglări hormonale ) - dar NU e "normal" să nu-ţi vină "ciclul" o lună ( aşa cum ai "auzit" de la alţii/altele )!
Sunt "normale" unele întârzieri de maxim 7-10 zile FAŢĂ de data la care ar TREBUI să vină menstra - dată calculată CORECT cu "metoda calendarului" ( EXPLICATĂ mai jos )!
Sau, uneori, menstruaţia vine mai repede cu 3-7 zile, lucru destul de "normal" la această vârstă!
Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!
Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare!
Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile )!
Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei, iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după )!
În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste!
Nu se ştie când ai nevoie de el...
Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.
Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.
Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.
Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.
Folosind „metoda calendarului" ( prezentată cu exemple pe saitul http://www.mamicamea.ro/......eptie.html ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!
Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată CORECT cu metoda calendarului ) este acceptabilă - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme"!
Dacă întârzierea este mai mare de 7-10 zile, atunci NEAPĂRAT trebuie să faci test de sarcină ( atunci când ai făcut sex neprotejat sau s-a rupt prezervativul ) şi un control ginecologic!
ACUM am văzut şi precizarea ta ulterioară, referitoare la ecografia care ai făcut-o, şi NU „pricep" cum „NU a zis nimic"!?!
În general, dacă nu ai o „problemă" medicală ( chist ovarian sau ovar polichistic, care ar fi TREBUIT să se vadă la ecografie ), ar fi TREBUIT să-ţi prescrie nişte tablete de Duphaston ( după care îţi vine menstruaţia )...
Sau poate a zis să mai aştepţi vreo 2 săptămâni, să vezi dacă tot nu-ţi vine „ciclul"?
Ceva tot trebuia să vă spună!
Dacă NU ştiu exact ce v-a explicat ginecologul, NU am cum să te ajut...
Dacă, CHIAR nu v-a spus nimic despre cauza acestei întârzieri, eu recomand să mai aştepţi 2 săptămâni ( poate îţi vine ciclul ) – după care să mergi IAR, la ALT ginecolog!
La acesta să CERI să-ţi facă o ecografie ovariană, etc.
Apoi, NU ne-ai spus dacă ai mers SINGURĂ la ginecolog sau cu mama şi dacă i-ai spus ceva despre acea scurgere albă cu „miros ciudat"?!?
Şi, eventual, ce a spus că este...
PRESUPUNEREA mea este că ai mers la ginecolog cu mama şi NU i-ai spus NIMIC despre acea scurgere ( care poate fi o candidoză şi care TREBUIE tratată ), pentru ca să NU te controleze acolo „jos" şi să afle mama ta că NU mai eşti virgină!
În privinţa acelei scurgeri albe : dacă este o scurgere „brânzoasă" ( groasă ) şi cu miros urât/deranjant, eventual însoţită ( în general ) de mâncărimi în zona genitală/vaginală – atunci SIGUR este candidoză şi TREBUIE neapărat să mergi la ginecolog să-ţi dea tratament!
Dacă nu ai aceste simptome, atunci nu e vorba de candidoză/infecţie – ci, este o scurgere vaginală „normală" cu rol de curăţire.
Tu şti mai exact ce simptome/senzaţii ai...
Recomandarea mea să mergi SINGURĂ la ginecolog, dacă ai peste 14 ani ( să ai la tine actul de identitate ) - dacă nu vrei ca mama să afle că nu eşti virgină - şi să-i spui despre acea scurgere!
O să-ţi ia pe o lamelă o "cultură" din acea secreţie şi o va analiza, apoi o să-ţi prescrie tratament!
Să NU te speli cu o zi înainte de a merge pentru analiza acelei scurgeri!