| popescucarmen43 a întrebat:

Hello TPU! Am și eu o nelămurire : ultima menstruatie am avut-o pe 3 martie, și de pe 20 martie am inceput a lua anticoncepționale BELARA din niste cauze medicale,nu pentru contracepție, am uitat s-o iau aseară, dacă o iau in seara asta la 7 mâine după 7 pot întreține relații intime fara grija că voi rămâne însărcinată? sau dacă iau anticoncepționale in continuare după actul sexual nu pot rămâne însărcinată nu?

3 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Daca nu ai inceput copntraceptivele din prima zi a menstruatiei, in prima luna NU esti protejata. Deloc.
In alta ordine de idei, intr-o luna in care ai luat contraceptivele corect, daca iei vreo pastila cu mai mult de12 ore intarziere, va trebui sa te protejezi cu prezervativ pana dupa urmatoarea menstruatie fiindca nu mai esti protejata. Pastilele inhiba ovulatia, asa ca trebuie luate in fiecare zi, nu dupa actul sexual, ci mai ales inainte de el.
In al treilea rand, daca iei contraceptive pentru probleme hormonale si ai abateri din astea uriase, o sa-ti faci de 1000 de ori mai rau. Pune cel putin 3 sisteme de alarmare, dintre care unul trebuie sa fi o persoana si nu te mai abate nici cu 10 minute de la ora de administrare. In nici un caz nu poti uita o pastila 24 de ore (si 24 de minute e prea mult)

| corbulalbrosu a răspuns:

Din descrierea ta reiese ca PRIMA pastila AC Belara a fost administrata in a 18-a zi a ciclului menstrual, contrar tuturor indicatiilor medicale cat si celor ale producatorului care in prospectul medicamentului specifica cat se poate de clar si de precis ca :,, Dacă menstruaţia a început cu mai mult de cinci zile înainte, pacienta trebuie instruită să aştepte următorul ciclu menstrual înainte de a începe administrarea Belara.'' fiindca in mod normal folosirea pastilelor dupa a 5-a zi a ciclului menstrual folosirea pastilelor AC este foarte incerta d.p.d.v.a eficientei protectiei contraceptive. 1. ) De asemenea este specificat in mod exact/précis ca : ''Dacă pacienta a omis/uitat să ia un comprimat AC, dar pastila uitata se administrează în cel mult de 12 ore, in acel caz nu sunt necesare măsuri suplimentare de contracepţie. Administrarea urmatoarelor pastille AC, trebuie să continue conform programului/orarului obişnuit.

2.) Dar dacă administrare pastilei AC uitate, se face dupa trecerea a mai mult de 12 ore, eficienţa contraceptivă a medicamentului scade. Pastila AC uitata/omis trebuie administrat imediat ce femeia îşi aminteşte, chiar dacă aceasta înseamnă să fie folosite 2 pastile AC în acelaşi timp. Celelalte pastile ramase trebuie administrate conform orarului obişnuit. NOTA: În plus, în următoarele şapte zile trebuie folosit in mod OBLIGATORIU o măsura suplimentara de contraceptie de bariera acesta fiind recomandat a fi prezervativul. Dacă a fost uitata una dintre ultimele 7 pastile de pe folie/blister/cutia utilizată în mod curent, următoarea cutie de Belara trebuie începută imediat dupa terminarea celei de-a 21 pastileAC, fără să mai existe intervalul de 7 zile de pauza între folosirea foliilor/blisterelor/cutiilor („regula celor şapte zile"). Deoarece in cazul tau din calcul reiese ca a fost omisa/uitata cea de-a 15-a pastila AC, ar trebui sa discuti in mod obligatoriu cu medicul ginecolog care ti-a prescris sa folosesti aceste pastile AC. pentru a-ti spune, indica daca trebuie sa fie folosite in mod obligatoriu sau NU, urmatoarele 21 de pastile de pe o noua folie in continuarea actualelor pastile. Si neaparat in urmatoarele 7 zile sa fie folosit prezervativul. Multa sanatate!

| AwGenetix a răspuns:

Daca am inteles eu bine ai intrerupt o zi doar. poti uita o pastila doua intr-o luna, fara probleme. daca totusi e vorba de mai multe zile, mai bine folosesti un Escapelle suplimentar.

in alta ordine de idei, anticonceptionalele se iau din prima zi de ciclu, si pana se termina pastilele.