| cris54321 a întrebat:

Ieri am pus intrebarea referitoare la relatia dintre mine si un alt baiat.si daca risc spunandu-i cea ce simt pentru el cu adevarat...si mam decis sa imi fac si cont...am 18 ani.si da am o oarecare atractie fata de baieti...am mai avut relatii cu fete ...nu foarte serioase... ce-i drept. dar cu baieti in nici un caz...nimeni care ma cunoaste personal nu stie ca sunt ...gay...sau ma rog, bisexual. daca pot zice asa.De cand l-am cunoscut pe Dan.ca asa il cheama.si asta nu foarte demult... dar ne intelegem destul de bine ...am un sentiment ciudat pe care trebuie sa recunosc ca nu l-am mai simtit pana acum... ii foarte greu de descris. ...nu mai pot dormi noapte fara sa ma gandesc la el.incerc sa citesc o carte...nu ma pot concentra la nimica ca imi apare in minte...si sincer nu stiu ce sa fac. o sa incerc unele din sfaturile voastre.sa vad care e pararea lui si cum va reactiona... Eu sunt o persoana destul de sensibila.si sincer daca as fi fata...si as vedea pe unu ca mine...nici sa fie ultimu barbat de pe pamant nu m-ar interesa.stiu.is foarte pesimist...si nu prea am incredere in mine. dar asta sunt si n-am ce face...Niciodata n-am vrut sa jignesc pe nimeni si nici n-am vrut sa supar...si daca ar fi sa iau decizia sa ii zic lui Dan ceva in legatura cu toata treaba asta...risc sa imi pierd un prieten...si poate chiar mai multi.si poate chiar sa ii fac un rau. Poate ca ar fi mai bine sa ma resemnez si sa sufar in tacere...si nu in ultimul rand vreau sa multumesc celor care mi-au raspuns ieri...

Răspuns Câştigător
Zbenguici
| Zbenguici a răspuns:

Capul sus ca belele curg!
Eu nu iti voi recomanda un terapeut pentru ca au facut-o altii inaintea mea. Nu stiu daca ti l-as recomanda in genere insa. Insa ti-as sufera sa faci o introspectie mai intai. Sa pui in balanta motivele pentru care esti pesimist si in cealalta parte ce ai de castigat din asta. Cred ca rezultatele vor vorbi de la sine, dupa ce le recitesti.

Cat despre Dan, imi cer scuze, cred ca la varsta ta confuzi o prietenie adevarata, mai apropiata cu dragostea. Se intampla multora. Si nu cred ca resemnarea si tacerea si suferinta ar trebui sa fie in vocabularul tau la varsta ta. Bucura-te de prietenia lui, inainte de toate, incearca sa vezi partile pozitive, frumoase ale relatiei cu el. Nu te expune inutil.

Pe de alta parte, eu ti-as putea sugera sa ii spui in fata; insa vei face loc unor reactii si unor cuvinte grele. Societatea in care suntem nu e deschisa, e plina de prejudecati. Iar ceea ce simti tu, niciodata, niciodata sa nu consideri a fi anormal.

8 răspunsuri:
| psiholoaga a răspuns:

Poti, intr-adevar, sa mergi la un terapeut care sa te ajute sa te cunosti mai bine si sa ai mai multa incredere in tine. Dupa acest proces, vei invata cum sa te accepti si sa iti asumi orientarea sexuala.
In ceea ce priveste reactia prietenilor tai si a lui dan, e posibil sa fie de respingere, pentru ca este ceva nou, nu mai au prieteni care sa isi asume orientarea gay si nu stiu cum sa reactioneze. Si oamenilor nu le place necunoscutul. Frica duce la furie si tot asa. Daca esti din bucuresti, poti merge la accept, au terapeut care lucreaza cu tineri gay/bi/straight, pe stima de sine, acceptarea de sine etc. Pe Dan trebuie sa il iei usor cu vestea, intai pregateste contextul, de exemplu vedeti un film (the sex monster e o comedie cu un cuplu straight, tipul are ideea sa faca sex in 3 (cu inca o tipa) si, dupa insistente, ea accepta si descopera ca ii plac femeile. te poti folosi de contextul asta, avand in vedere ca oamenii sunt mai receptivi la imaginea unor lesbiene sa aduci vorba despre homosexualitate si sa vezi ce parere are. Daca e macar open-minded, iti vei da seama) Cat despre a face rau celor din jur... Nu ai cum. Prieteni sunt cei care raman dupa ce cerni sita. Daca singurul motiv pentru care amicii iti sunt aproape e ca faci sex cu femei... Nu mi se pare o amicitie profunda. Bafta si curaj!

| Mya a răspuns:

Avand in vedere ca el nu are aceeasi orientare sexuala ca si tine, daca i-ai marturisi ceea ce simti, cu siguranta lucrurile se vor schimba intre voi...fiecare gest(chiar si o bataie pe umar), il va interpreta, iar situatia ar fi stanjenitoare...Decizia iti apartine, insa pregateste-te la o racire a relatiei de prietenie pe care o aveti.

Shin
| Shin a răspuns:

Eu zic sa mergi la doctor, sa stai de vorba cu el (psiholog, evident) si sa vezi care este originea acestor sentimente. Daca ai sau nu tendinte gay/bi sau alta este cauza... Poate ca Dan te-a ajutat cu ceva important si confuzi sentimentul de recunostinta cu altceva? Dar ai grija la deciziile care o sa le iei. s-ar putea sa-ti decida restul vietii.
Shin.

| MisterKat a răspuns:

Salut! Foarte sincera intrebarea, in Romania fiind un subiect tabu! Nu am nicio parere despre cei de alta orientare sexuala! E dreptul lor. Cel mai bine e sa vorbesti cu un pshiholog! Si aici pe site sunt psihologi, psiholoaga e cea mai potrivita pentru un raspuns mai bun.
O zi buna!

| iiirrriiisss a răspuns:

Eu cred ca ar trebui sa te gandesti de 2 ori sau chiar de mai multe ori inainte sa faci acest pas, pune in balanta avantajele si dezavantajele. Dezavantajele ar fi urmatoarele: dupa cum ai spus si tu. exista riscul sa-ti pierzi anumiti "prieteni"(inclusiv pe Dan), iar lumea sa te judece destul de aspru (jignirile gen: "poponar" nu vor intarzia sa apara). Avantajul ar fi unul singur: te vei putea in sfarsit descarca.
Inainte de toate, ar trebui sa stii ca in Romania, homosexualitatea ramane un subiect tabu (probabil, daca locuiai intr-o tara din occident, ti-ar fi fost mult mai usor).
Repet, gandeste-te bine inainte sa iei aceasta decizie.
Tine-ne la curent cu tot ceea ce faci si niciodata sa nu-ti fie jena sa ne spui ceva, noi suntem aici pentru a te ajuta si pentru a te sustine in tot ceea ce faci.

| andreea89 a răspuns:

Hmm, el nu stie ca iti plac baietii, el nu e la fel ca tine. n-am prea inteles.

| gabrieladima a răspuns:

In loc sa suferi in tacere de ce nu mergi la un terapeut sa povestesti tot ce te macina si sa faci niste sedinte poate asa te relaxezi si pe parcurs sa scapi de sentimentul asta pe care eu il numesc un capriciu. Daca te pui si-i povestesti baiatului ce visezi tu noaptea s-ar putea sa fuga de tine si el si restul de baieti din jurul tau si atunci o sa ramai izolat si plin de rusine.Mergi la un doctor, daca nu ai salariu si esti prea mic nu stiu cum sa zic sa faci rost de bani, dar mergi si cere o trimitere de la medicul de familie si te duci la un spital sa fasci sedintele ca sa nu platesti ca dc nu ai bani banuiesc ce e in gandul tau "pai de unde pana mea sa iau eu bani de sedinte"?

| sohodol2003 a răspuns:

Cris, 18 ani este o varsta fragila, iti inteleg instinctele si framantarile, cred ca 80% din oameni de pe aici au trecut cel putin odata prin situatia ta. Dragostea dintre 2 baieti poate fi frumoasa dar trebuie sa stii exact ceea ce vrei tu. Gay sau bisexual este devreme sa te pronunti. Daca a fost mai mult decat o iubire si atractiile tale au o tendinta sexuala atunci este cu totul altceva. Pentru un raspun mai concludent, trebuie sa expui mai bine situatia ta si ce te framanta mai mult.

suntem langa tine