Am avut o cunostinta care a avut cancer de col uterin.prima ingrijorare ar trebui sa apara atunci cand ai un ciclu neregulat.neregulat nu ma refer ca daca nu este de 28 de zile ci atunci cat iti poate veni de 2 ori in aceeasi luna iar apoi o perioada sa nu ai de loc si iar sa se repete. cand ai un contact sexual dureros si urmat de sangerari, dureri pelviene inexplicabile.acestea ar fi cele mai importante simtome de ingrijorare.binenteles ca acestea nu intodeauna arata ca poate fi un cancer.multa bafta si sper sa nu fii una dintre acele femei sper doar sa fie o intrebare informativa
Cancerul de col uterin este un neoplasm malign al colului uterin sau cervixului cum mai este numit. Se poate manifesta prin sângerare vaginală, dar simptomele sunt de multe ori absente până când cancerul e deja într-un stadiu avansat.
Cauze:
-debutul precoce al vieții sexuale
-parteneri multipli
-infecția cu Human Papillomavirus
-numărul avorturilor
-metode contraceptive neadecvate
-factori nutriționali
Secretiile vaginale modificate
Intr-un stadiu mai avansat de evolutie a cancerului de col uterin secretiile pot sa apara modificate, ele sunt apoase si pot contine striuri sanguinolente (firisoare rosii de sange). Uneori sangerarile sunt mai evidente dupa micile traumatizari: punerea diafragmei, dupa actul sexual, dupa spalaturi vaginale, etc. Aceasta secretie initial este inodora, dar ulterior poate sa prinda un miros fetid, poate chiar sa contina puroi sau fragmente de tesut necrozat. Desigur, pot sa apara si modificari ale scurgerilor menstruale sau tulburari ale menstruatiilor, dar de obicei acestea nu sunt specifie pentru cancerele de col.
Dispareunie
Dispareunia sau durerea din timpul contacului sexual poate sa apara in foarte multe patologii din sfera genitala, printre care si cancerul de col uterin. Femeia incepe sa se simta din ce in ce mai inconfortabil in timpul actului sexual.
Constipatia
Constipatia si balonarile sunt iarasi unul din semnele pe care le poate da cancerul de col uterin, semne nespecifice care pot fi usor ignorate de pacienta sau pot sa apara si in alte tulburari.
Durerile abdominale joase, lombare (mijloc) sau iradiante in picioare
Cancerul de col uterin mai poate da dureri difuze in abdomenul inferior, dureri de spate (cum sunt cele din timpul menstruatiei) sau dureri in picioare, nespecifice, pe care pacienta initial le ignora, desi ele apar oricum intr-un stadiu avansat al bolii.
Urinare cu sange si/sau dureri la urinare
Datorita invaziunii aparatului urinar, femeia poate urina cu sange sau poate avea dureri ori usturimi la urinare, uneori urineaza greu, cu miros fetid.
Sangerari rectale
Uneori scaunele cu sange pot ascunde un cancer de col uterin care a invadat si rectul. De multe ori pacientele pun acest simptom pe seama hemoroizilor, insa atentie, orice sangerare rectala trebuie investigata atat general, cat si prin colonoscopie. Este obligatoriu, ideea bolii hemoroidale poate ascunde patologii garve, ca un cancer de col, cancer rectal sau cancer de colon.
Anemia
Anemia apare secundar pierderilor regulate de sange si scaderea rezistentei organismului datorita bolii canceroase care il secatuieste de nutienti si energie.
Scaderea ponderala
Din aceleasi cauze ale anemiei apare o scadere ponderala brusca, instalata rapid, fara sa existe motive ca femeia sa slabeasca, fara sa tina vreo cura sau sa fi facut schimbari in stilul de viata.
Starea de oboseala
Femeia se simte din ce in ce mai obosita, fara a avea motive elocvente pentru aceasta. Starea generala se inrautateste datorita bolii canceroase care afecteaza intens procesele metabolice.
Fistula recto-vaginala
In cazul in care cancerul de col se extinde spre rect exista posibilitatea aparitiei fistulei recto-vaginale, mai exact o comunicare care se creeaza intre vagin si rect, astfel in vagin pot ajunge materii fecale, cu un miros fetid greu de suportat si care dau infectii grave, caci flora intestinala nu este compatibila cu cea vaginala.
Sper sa-ti fie de folos raspunsul meu
Cancerul cervical (de col uterin) este o boala in care celulele maligne apar in cervix. Colul uterin (cervix-ul) este capatul îngust al uterului (mitra).Are o mica deschidere catre vagin, care permite trecerea sângelui menstrual. Pe lânga faptul ca permite trecerea sângelui menstrual, colul uterin actioneaza ca o bariera. Are rol important în previnirea infectiilor în uterine (împiedica patrunderea lor în uter). Colul uterin joaca un rol important în timpul nasterii, când se deschide, permitând nasterea copilului.
Cancerul de col uterin – cea mai frecventă formă de cancer a femeilor tinere din România.În România statisticile sunt îngrijorătoare: în fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi peste 2.000 mor din cauza acestei boli.
Cum apare cancerul de col uterin?
Cancerul cervical este provocat de anomaliile celulare care apar la nivelul colului uterin. La inceput, excrescentele celulare survin la nivelul cervixului, iar aceasta deoarece zona este supusa unor modificari ciclice constante, in functie de menstruatie. In cadrul acestui proces fiziologic, exista sanse ca celulele astfel rezultate sa sufere mutatii, favorizand astfel aparitia celulelor dezvoltate defiresc.
Care sunt factorii de risc?
Factori de risc in aparitia cancerului de col uterin:
- infecţia cu virusul papiloma sau HPV
- fumatul
- infecţiile cronice cu Chlamydia
- administrarea îndelungatã a contraceptivelor orale
- sarcini multiple
- tratamentul cu medicamente care contin diethylstilbestrol (DES)
- un istoric de cancer de col în familie.
Infecţia cu HPV este cel mai important factor de risc în apariţia acestei boli. Existã identificate peste 80 tulpini de HPV dintre care tipurile 16 şi 18 sunt rãspunzãtoare de apariţia cancerului de col uterin în proporţie de 70%. Însã, nu toate femeile care au infecţie cu acest virus dezvoltã cancer de col uterin.
Cum se manifesta?
Semnele cancerului de col uterin pot include:
• Sângerări vaginale anormale
• Sângerări apărute după contactul sexual
• Secreţii vaginale neobişnuite
• Dureri pelviene
In cazul cancerului avansat de col uterin, simptomele se modifica, astfel:
• apare anemia datorata pierderilor necontrolabile de sange
• survine durerea pelviana, a membrelor inferioare sau lombara
• comunicarea anormala dintre vagin si rect, afectiune numita "fistula vaginala". Aceasta apare din cauza extinderii procesului canceros la nivelul tesuturilor alaturate.
• scadere in greutate (mai multe kilograme in cateva saptamani, luni)
Imediat ce au constatat urmatoarele simptome, cel mai intelept lucru este sa faci un consult ginecologic:
• durere pelvina care nu mai trece;
• mentruatie abundenta si prelungita;
• sangerari intre menstre;
• durere in timpul actului sexual;
• dificultati in urinare.
De asemenea, o sangerare vaginala sau o durere pelvina intensa care apar brusc nu trebuie trecute cu vederea.
Ce investigatii se fac?
Papanicolau se recomanda in general femeilor cu varste mai mari de 35 de ani, insa pentru depistarea timpurie orice femeie, indiferent de varsta, trebuie sa faca acest test cel putin o data pe an. Ideala este realizarea acestuia la 6 luni. Testul Papanicolau, sau, altfel spus, examenul cito-vaginal, consta in analiza la microscop a celulelor din secretia vaginala. Acest test poate detecta orice modificare aparuta la nivelul mucoasei vaginale si poate depista modificarile maligne (canceroase) inca din stadiile incipiente dar si diferite tipuri de infectii si boli cum ar fi infectia cu candida sau trichomonas.
Biopsia ghidata colposcopic si eventual chiuretajul endocervical pun diagnosticul. Daca exista displazie severa, citologica sugereaza carcinom in situ sau jonctiunea scuamocilindrica a colului nu se poate vizuliza in intregime se practica conizatia, reprezentând excizia printr-o manevra speciala a zonei suspecte de la nivelul colului. Conizatia reprezinta atât o metoda diagnostica cât si, pentru unele cazuri, terapeutica.
Diagnosticul leziunilor invazive: leziunile vizibile (macroscopice) de la nivelul colului uterin se biopsiaza, eventual se face si chiuretajul endocervical daca leziunea se prelungeste spre canalul cervical, examinarea la microscop a materialului excizat punând diagnosticul de malignitate.
Dupa confirmarea malignitatii, evaluarea preterapeutica a cazului necesita efectuarea altor investigatii: examene uzuale (radiografie toracica, examene de sânge, ECG) si alte investigatii complementare utile pentru aprecierea extensiei loco-regionale a bolii (tomografie computerizata abdomino-pelvina, urografie, eventual cistoscopie sau rectoscopie daca exista suspiciune de invazie a organelor vecine).
Cum putem trata cancerul de col uterin?
Tratamentul depinde de stadiul de evolutie a leziunilor. In stadiul de simple leziuni precanceroase, tesutul anormal este distrus prin interventie cu laser, prin refrigerare sau prin curent electric. In stadiul de leziuni precanceroase (displazii) severe, interventia - denumita conizatie - consta in extirparea unei portiuni conice spre baza colului.
In stadiul de cancer mai avansat (cancer invaziv), tratamentele depind de stadiul extensiei cancerului. Se recurge la interventie chirurgicala, la radioterapie si, eventual, la chimioterapie, utilizate singure sau combinate, in functie de situatie. ( scuze ca iti raspund asa de greu, sper sa iti fie de folos) funda?