Bună Sânziana.
Da, hepatita B se transmite și pe cale sexuală prin sex neprotejat. Dacă ai făcut sex neprotejat cu el ar trebui să faci un test să vezi dacă e totul ok, AgHBs în sânge. Dacă ești la licei ar fi trebuit să vi se facă tuturor un vaccin anti hepatită B care ar trebui să te protejeze. Dacă nu l-ai făcut îți recomand să ți-l faci cât de repede. Sunt trei doze, oferă imunitate timp de cel puțin 5 ani, dar trebuie să faci o altă analiză după ce l-ai făcut, se cheamă titrul anticorpilor anti VHC, pentru a vedea dacă ai protecție.
Dacă ești vaccinată nu mai iei boala chiar dacă faci sex neprotejat și nu o transmiși la copil.
Dacă ai boala se poate face tratament în prezent, cu ribavirină, trebuie să meargă la un gastroenterolog bun, să prevină cronicizarea hepatitei. Dacă ai tu hepatită, poți face copii, riscul de transmitere este de aproximativ 20%, se poate scădea și mai mult dacă se naște în maternitate și copilul primește imunglobuline și vaccin cât mai repede după naștere.
Mai multe informații găsești aici:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Hepatit%C4%83_B
Transmisie
Particula infectantă pdin virus este AND-ul viral;
Virusul este prezent in sange si tesuturi, se elimina prin saliva, lacrimi, secretii genitale, sperma, sange menstrual, care sunt si principalele elementele de transmitere a bolii; se poate transmite de la mama la copilul nou nascut in timpul sarcinii; din 100 de bolnavi adulti cu hepatita acuta B, 95 se vindeca, 5 fac hepatita cronica, si 2 mor prin complicatii ale hepatitei cronice (ciroza sau cancer de ficat); daca hepatita acuta B a fost facuta in copilarie, sub varsta de 5 ani, riscul de a deveni purtatoer este de cca 90%, iar cel de cronicizare este de 25-80%. Daca hepatita a cuta a fost contractata in perioada de adult, riscul de cronicizare este mult mai mic 3-10%
Cele mai importante cai prin care se poate lua virusul B sunt:
* Sexul cu o persoana infectata (riscul de a lua virusul de la sot sau sotie, este mic, deci riscul este mic daca ai un singur partener sexual – se produce un fel de. imunizare))
* Sexul cu mai mult de un partener
* Sexul intamplator neprotejat
* Homosexualitatea
* Convietuirea cu persoane care au virusul B
* Profesie care permite contactul cu sange, secretii sau tesuturi umane (lucratatori in mediul sanitar)
* Folosirea de droguri injectabile
* Piercingul
* Tatuajele
* Manichiura, pedichiura, barbieritul la frizer sau cu aparat folosit de altcineva care are virusul
* Primirea de transfuzii de sange (risc foarte mic datorita testarii)
* Instrumentar chirurgical si stomatologic
Riscul de transmitere prin saliva (sarut) este foarte mic, iar cel prin fecale, secretii nazale, sputa, urina sau voma este inexistent daca acestea nu contin si sange.
Infectia cu hepatita B apare cand sange infectat intra in organismul unei persoane neinfectate. Este de asemenea transmis prin sex neprotejat (fara prezervativ) si, foarte frecvent, de la o mama infectata la copil in timpul nasterii.
Exista cateva grupuri care sunt prezinta un risc ridicat de a contacta hepatita B:
persoane cu parteneri sexuali multipli sau diagnosticate cu boli cu transmitere sexuala;
copii nascuti din mame infectate;
personal al spitalelor sau pacienti internati pe perioada lungi in spitale;
persoane care au contact prelungit cu persoane infectate (familii, prieteni);
receptori ai transfuziilor de sange;
utilizatori ale drogurilor injectate;
persoane care lucreaza in sau sunt incarcerate in inchisori;
persoane ale caror sange ar fi putut intra in contact cu saliva unei persoane infectate cu virusul hepatic B;
persoane care calatoresc in tari cu prevalenta ridicata de hepatita B
Ms pentru raspuns dar ce stii pot ramane insarcinata daca el are hepatita b?
Da se poate lua si prin contact sexual, prin sange dar sa stii ca nu de la toate persoanele care au aceasta boala! Cunosc un cuplu care sunt de aprox 7 ani impreuna si el are aceasta boala de inainte sa o cunoasca pe ea! Au impreuna o comoara de baietel aprox 5 ani si nici copillul si nici ea nu au absolut nimic! El tine un tratament si un regim alimentar si totul e bine! Aceasta boala daca e in faza usoara se poate trata! Atentie: daca nu se tine un tratament si un regim alimentar se poate agrava si se poate ajunge chiar la hepatita C care e si cea mai grava forma de hepatita! Sper ca ti-am fost de folos!
Hai sa iti zic cum e la mine. Suntem impreuna de 5 ani, el are hepatita B nu se stie de cand sau de unde a luat-o. Ideea este ca am fost la doctor ne a spus sa facem sex protejat sa nu ma infectez si eu lucru bineînțeles ca nu l.am făcut. Nu stim cum este posibil el sa aiba si eu sa nu ma infectez si au trecut cum am spus 5 ani de cand a fost depistat. Cum e posibil? Ca el sa aiba si eu sa nu ma infectez?
ღNuTzAღ întreabă: