Ejacularea prematura
Ejacularea prematură este intalnita în principal la bărbaţi cu vârste sub 40 de ani, definia ei fiind producerea ejaculării mai devreme decât îşi doresc cei doi parteneri sexuali. Producerea ocazională a ejaculării premature n-ar trebui să cauzeze îngrijorare, dar dacă problema apare la mai mult de 50% din relaţiile sexuale iniţiate, atunci de obicei există aceasta disfuncţie, şi trebuie aplicat tratamentul corespunzător.
Barbatul poate să atingă orgasmul după 8 minute de act sexual, dar acesta nu înseamnă ejaculare prematură, dacă partenera ajunge de obicei la orgasm în 5 minute, şi ambele părţi sunt satisfăcute cu sincronizarea. O altă persoană poate să întârzie ejacularea lui pâna la maximum 20 de minute, totuşi el poate să consideră acest lucru prematur dacă partenera lui, chiar şi cu preludiu, are nevoie de 35 de minute de excitare, înainte da a ajunge la orgasm. În al doilea exemplu, dacă în relaţia sexuală se foloseşte metoda excitării sexuală, iar bărbatul ajunge la orgasm după 20 de minute, şi după aceea îşi pierde erecţia, atunci satisfacerea partenerei, care are nevoie de 35 de minute de a ajunge la orgasm, devine imposibilă (cel puţin prin contact sexual).
Ejacularea prematură poate să fie primară sau secundară. Cea primară se referă la persoanele care au această condiţie de când au devenit activi din punct de vedere sexual (de exemplu postpubertate). Cea secundară se referă la acele persoane, care mai înainte au avut un nivel acceptabil de control al ejaculării, şi, din motive necunoscute, mai târziu au început să aibă ejacularea prematură. În cazul ejaculării premature secundare problema nu se referă la o difuncţie generală de natura medicală, şi de obicei, nu se referă nici la un tratament cu medicamente, totuşi rareori hiperexcibilitatea poate avea legătură cu administrarea unor medicamente psihotropice, o problemă care se rezolvă când nu se mai ia medicamentul respectiv.