| qazw a întrebat:

Mi-a intarziat menstruatia deja o saptamana, simptomele premenstruale au cam disparut, desi mi-au aparut destule cosuri pe fata. Ultimul contact sexual a fost acum o saptamana jumate, protejat, bineinteles. "Ciorapelul" a fost verificat si a fost ok. Totusi imi este teama. Tin sa precizez ca si inainte, menstruatia imi venea neregulat.

8 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Sărut mînuțele poate ai ceva dereglări hormonale, multă sănătate.

| Logout a răspuns:

Eu zic ca stresul poate fi cauza, sau poate ai racit jos, mie in general imi intarzie 1 saptamana jumatate, insa luna trecuta, din cauza ca mi-a fost un pic frigut la munte, mi-a intarziat 2 saptamani jumatate. Nu iti fa griji, toate cele bune!

| qazw explică (pentru Logout):

Multumesc! Am revenit cu vestea ca mi-au venit "musafirii"! :* Sarbatori fericite!

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Dacă aţi folosit CORECT prezervativul şi l-aţi verificat după actul sexual ( să nu fie rupt ), atunci NU ai cum să rămâi însărcinată!


NU ai dat detalii : vârsta, când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, dacă ţi-ai început recent viaţa sexuală, dacă ai făcut sex neprotejat, etc.

Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt NORMALE astfel de dereglări/întârzieri şi NU ai de ce să te îngrijorezi!

În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.

Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.

Se poate să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău.

NU ai de ce să te îngrijorezi, aceste dereglări hormonale sunt foarte FRECVENTE în primul an de ciclu menstrual.


Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de întârzieri!

Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...

O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană sau una vaginală pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).

Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.


De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059

http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html

http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562


Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html

http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur

http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php


Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!

La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai precizat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).


Toate cele bune.

| MiruD a răspuns:

Daca si inainte era neregulat, atunci nu ai de ce sa iti faci griji, mai ales ca ai folosit si prezervativul. Dar pentru linistea ta, poti sa faci un test de sarcina, sa scapi de orice indoiala. Dar sigur nu esti insarcinata.

| qazw explică (pentru MiruD):

Multumesc pentru incurajare! Chiar acum 10 minute mi-au venit "musafirii". big grin

| MiruD a răspuns (pentru qazw):

Ma bucur! happy

| Satango a răspuns:

Bună!

Uite principalele cauze ale intarzierii menstruatiei:

- Sarcina: atunci cand ramai insarcinata in mod normal menstruatia nu mai vine asa cum te obisnuisesi. Exista si situatii in care apar sangerari peste sarcina, dar acestea nu seamana cu menstruatia, nu prezinta caracterul acesteia, sangerarile nu sunt la fel de abundente, se asociaza cu secretii, dureaza mai putin, poate apare o singura pata si atat etc.

- Afectarea tiroidei poate duce la amenoree (absenta menstruatiei);

- Stresul extrem de puternic, fiindca acesta perturba echilibrul hormonal al femeii si implicit echilibrul hormonilor sexuali;

- Chisturile ovariene;

- Unele medicamente pot inhiba ciclul menstrual.

- Schimbarile radicale ale programului sau stilului de viata, de exemplu mutarea intr-o tara cu diferenta mare de fus orar. Programul de noapte de asemenea poate perturba ciclul menstrual.

- Afectiuni genitale;
- Alimentatia si in special dietele drastice;

- Efortul fizic excesiv fara ca femeia sa fi fost obisnuita cu un asemenea nivel de epuizare fizica.

- Unele boli: diabet, boli hepatice, afectiuni endocrine, chiar si TBC;

- Obezitatea;

- Slabirea unui numar de peste 5 kg intr-un timp foarte scurt;

- Perimenopauza sau menopauza. Daca te apropii de varsta instalarii menopauzei atunci este firesc sa apara tulburari menstruale care pot fi insotite si de celelelte simptome ale menopauzei.

- Alaptarea la san mai poate inhiba sangerarile menstruale.

Daca menstruatia intarzie, nu ezitati sa mergeti la medic, mai ales daca daca a trecut o luna sau daca prezinta modificari atunci cand, in sfarsit, apare.

Baftă!