Acesta este rolul acestor pilule.Sa intarzie ovulatia cu 5-7 zile (pilula de a doua zi), sau chiar pana la 10 zile (pilula de a cincea zi) astfel incat sa se evite fecundarea ovulului de catre spermatozoizii ajunsi accidental in vagin.De aceea are efect si impiedica o sarcina numai daca se administreaza inaintea eliberarii ovulului.
Deoarece ovulatia este intarziata si stim ca urmatoarea sangerare menstruala incepe fix dupa 14 zile de la ovulatie, automat, cel putin prima menstruatie dupa administrare va fi decalata tot cu atatea zile cu cat a fost decalata ovulatia.
Daca esti norocoasa si organismul tau reuseste sa sintetizeze eficient hormonii sintetici din pilula, vei experimenta acest decalaj doar in cazul urmatorului ciclu, dar exista multe cazuri cand acesti hormoni sintetici deregleaza activitatea hormonala si implicit ciclurile menstruale pe perioade mai lungi, de 3-12 luni.De aceea se recomanda administrarea numai in cazuri reale de urgenta in care metoda contraceptiva a esuat fix in perioada fertila. Daca actul sexual cu bucluc, in care sperma a ajuns accidental in vagin, a fost intretinut in ziua de 18 iunie, aceasta ar fi fost prima zi a perioadei fertile, cu sanse scazute de sarcina. Daca actul sexual a fost intretinut inaintea zilei de 18, nu ar fi existat deloc sanse de sarcina, nici fara pastila.
Multa sanatate!