Da, sigur ca da. Inceperea vietii sexuale inainte de 17 ani si jumatate este unul din principalii factori de risc pentru cancerul de col uterin. Intre 12 si 17, 5 ani, colul uterin al femeii sufera o rotatie (care este etapa finala a maturizarii sale). In timpul acestei rotatii este expusa zona cea mai vulnerabila, cea din care apar toate cancerele de col uterin. Actele sexuale, chiar protejate, vor duce la traume mici si repetate ale acestei zone foarte vulnerabile si femeia va face in timp (15-20 de ani) cancer de col uterin.
O femeie care isi incepe viata sexuala inainte de 17, 5 ani face parte din categoria de risc crescut de cancer de col si este obligata la un examen ginecologic la fiecare 6 luni toata viata. Practic ea este o persoana cu handicap, dependenta de ginecolog.
Daca te protejezi cu prezervativ tot timpul fara exceptii( baietilor le place sa se mai joace si fara), nu risti sa faci cancer. Dar ce te faci daca se rupe prezervativul( eu am patit-o), se poate intampla si chestia asta. Plus de asta, daca nu manevreaza prezervativul corect, poti ramane insarcinata, si atunci ce ai sa te faci? Nu ai auzit de fata de 15 ani din Constanta care a murit, gravida de 5 luni, fiindca parintii ei au vrut cu orice pret sa o scape de sarcina? Nu te lega la cap daca nu te doare, ai o viata inainte in care sa faci sex.Mai asteapta cativa ani, nu iti va parea rau!
Ai o mama care te iubeste si ii pasa de tine. NU fa prostia asta, va fi poate cea mai mare greseala din viata ta. Dar totusi, este alegerea ta.
Are dreptate, daca iti incepi viata sexuala la o varsta frageda, poti face cancer de col uterin. Sa nu faci greseala asta, pentru ca o sa suferi toata viata.
Eu sunt constienta despre pericole, vb foarte mult cu mama despre contraceptie, BTS-uri.Deci nu cred ca as ramane vreodata insarcinata neintentionat. daca ar fi sa fie. Dar cum se face cancerul de col? Din ce motive?
Mama ta are mare dreptate.acum patru ani a murit o vecina care si-a inceput viata sexuala devreme si a facut cancer de col uterin.partea grea era ca avea doi copilasi superbi de crescut, un sot care o iubea si o familie fericita. a pierdut totul din cauza unei prostii.si nu e sgpericol. poti ramane insarcinata.ai auzit stirea cu fata de 15 ani care a murit la cateva ore dupa un avort.si milioane de femei din intreaga lume mor astfel.asteapta sa cresti, si pastreaza doar pentru cel care te merita. n-o sa regreti.
Mama ta are mare dreptate in ceea ce spune si nu numai atat. Incepandu'ti viata sexuala atat de devreme sunt multe alte riscuri. Numeroase boli, dar chiar si traume psihice. Corpul unui copil de 13-14 ani nu este pregatit pentru un asemenea pas. Take care:*
E normal sa-ti spuna asa. ea si cand o sa ai 20 o sa-ti spuna la fel...eu unul nu cred, dar mai bine intreaba un doctor...bafta
anonim_4396 întreabă: