Pastila de a doua zi are 95% eficacitate.
Asadar, raman 5% sanse sa fii insarcinata si pasitila sa nu-si fii facut efectul, pentru ca-i posibil ca corpul tau sa nu reactioneze la pastila.
Numai in cazul in care pastila contraceptiva Escapelle, Postinor2 a fost folosita cu 1-3 zile inainte de ziua/data in care ar fi urmat sa se produca OVULATIA, doar atunci eficienta ei va fi maxima. Daca este administrata corect si mai ales in primele 24 de ore de dupa un "accident" cum ar fi ruperea prezervativului, sau in urma unui sex terminat cu ejacularea spermei in vagin, se apreciaza ca eficienta pasilei contraceptive este de minim 95%. Astfel ca este incetatenita ideea ca eficacienta contraceptiva a pastilei este maxima numai daca este administrat foarte foarte rapid, in 1-2 ore dupa contactul sexual termina in mod "nefericit", nedorit in timpul perioadei fertile a ciclului menstrual. Insa este eronata in mare masura aceasta convingere fiindca eficienta teoretica este aceeasi in cazul in care pastila este administrata in primele 24 de ore scurse dupa sexul respectiv. Eficacitatea pastilelor de a 2-a zi este prezentata in tabelul urmator dupa cum urmeaza :
- folosit in termenul de 0 - 24 de ore eficacitatea este de 95%,
- folosit Intre 25 - 48 ore - eficacitate pastilei este de 85%,
- folosit Intre 49 - 72 ore - eficacitate scade la valoarea de 58%. Posibilitatea de a nu fi eliminata/sa ramana sarcina, poate sa se produca doar in cazul in care sarcina exista/era deja formata in momentul administrarii pastilei contraceptive. In cazul in care dintr-un anumit motiv obiectiv sau subiectiv nu se poate folosi pastila de a 2-a zi Escapelle sau Postinor2 in primele 2 zile, atunci se recomanda sa fie folosita pastila contraceptiv-avortiva ellaOne, adica pastila de a 5-a zi.
Multa sanatate!
Pai și dacă eram fix în ziua ovulatiei?
Conform informatiilor existente si precizate in prospectului insotitor al pastilei contraceptive (de a 2-a zi) in cazul in care OVULATIA s-a produs deja si OVULUL a si fost fecundat de catre spermatozoid, in acel caz pastila NU mai este eficienta si din acest motiv este precizat ca eficienta metodei este de doar 95%.
""Cum actioneaza pastila de a doua zi? ""
Odata inceputa ovulatia, un ovul este eliberat din ovar si porneste spre uter prin una din cele 2 trompe uterine. Daca are loc un act sexual neprotejat in imediata apropiere a perioadei de ovulatie, spermatozoizii din continutul spermei ejaculate in vagin trec prin cervix (colul uterin) si ajung in uter si apoi in trompele uterine, unde intalnesc ovulul pe care il pot penetra, caz in care ovulul este fecundat (are loc fertilizarea si rezulta sarcina).
Odata existent acest ovul fecundat, pilula de a doua zi nu mai are efect.
Sansele cele mai mari de a ramane insarcinata sunt in stransa legatura cu ovulatia, acea perioada in care se spune ca esti fertila, adica exact atunci cand ovarele elibereaza ovulul. Daca NU doresti o sarcina, evitarea acestui lucru se poate face chiar daca ai avut un contact sexual neprotejat, lucru datorat pastilei de a doua zi. Cum functioneaza? Pastila contraceptiva contine o substanta numita levonorgestrel, care impiedica secretia hormonilor care sunt direct raspunzatori pentru procesul natural care are loc in ovare si anume hormonul luteinizant si hormonul foliculostimulant.
Mai precis, substanta activa din pastila de a doua zi INTARZIE sau IMPIEDICA procesul de ovulatie, adica mai permite ca ovulul sa paraseasca ovarul, si astfel fertilizarea nu se mai poate produce. Spermatozoizii ajunsi in trompa uterina raman acolo cateva zile, insa nu mai intalnesc ovulul, pentru ca acesta nu mai apare. Deci pastila de a doua zi previne formarea sarcina numai daca este folosita inainte ca aceasta sa se formeze prin fecundarea ovulului.
https://www.sensiblu.com/......te-adverse
C o concluzie finala, aceste medicamente : Escapelle, Postinor2 si ellaOne sunt contraceptive care se folosesc cu scopul de a preveni/de a impiedica OVULATIA si astfel sa NU se poata forma sarcina. Dar daca ovulul a fost deja fecundat, atunci in acel caz pastila contraceptiva nu mai are cum sa previna sau sa intrerupa instalarea sarcinii deja existente. Conform statisticilor medicale existente, din 100 de femei care iau un astfel de medicament, aproximativ 2 vor ramane gravide.
Sanse de sarcina acum nu cred ca mai exista, dar, pastila de a 2 zi iti va face mari probleme pe viitor, cu dereglari ale menstruatiei.
Sfat : Folosiți prezervativul datile viitoare, corect, și de fiecare data!
beausingurlamasamea întreabă: