Ceea ce intrebi tu se numeste metoda calendarului. Aceasta este valabila doar la persoanele (femei) care au ciclul regulat, chiar daca au o variatie de 1-3 zile.
Ca sa o poti aplica trebuie sa cunosti cate zile dureaza ciclul menstrual (nr. de zile de la prima zi a menstruatiei pana la prima zi a urmatoarei menstruatii. Apoi trebuie sa calculezi perioada fertila (cand femeia poate ramane gravida). Dau cu exemplu. Perioada ceclului menstrual il consideram 28 de zile.
Se calculeaza cand urmeaza sa fie prima zi a menstruatiei urmatoare. Sa zicem ca prima zi a menstruatiei este azi, 10 cotombrie. Prima zi a menstruatiei urmatoare va fi 07 noiembrie. Din aceasta zi se vine inapoi 19 zile si se afla prima zi a perioadei fertile: 20 octombrie. La fel se vine inapoi de la 07 noiembrie 12 zile si se afla ultima zi fertila: 27 octombrie. Sau se aduna 7 la prima zi fertila.
Si acum sa-ti raspund la intrebari.
1. Nu exista perioada de ovulatie, ci doar perioada fertila - adica atunci cand femeia poate ramane gravida. Perioada fertila este de 5 zile - cat poate trai un spermatozoid, la care se adauga o zi inainte si una dupa - deci doua zile de siguranta. Metoda calendarului da 7 zile.
2. Poti face sex neprotejat cu metoda retragerii, in toate zilele. Sanse de sarcina pot fi doar in perioada fertila (am aratat mai sus care sunt acele zile). Sanse de cateva procente - pana la 10% - in functie de mai multi factori. In zilele nefertile nu trebuie nici o precautie pentru prevenirea sarcinii, daca ciclul menstrual este regulat., deci nu trebuie folosita metoda retragerii.
3. Ovulatia dureaza o zi si ovulul traieste 24 de ore.
4. Inainte cu 7 zile de prima zi a menstruatiei nu ramane gravida. Vezi metoda calendarului.
Inca o precizare.
Unele femei pot sa ovuleze inainte de termen in caz de dorinata mare de sex si dragoste fata de partener. Se intampla cand actul sexual are loc dupa o perioada mai lunga de abstinenta.