| smile0101 a întrebat:

Salut,am 18 ani,luna aceasta am avut citeva raporturi cu prietenul meu,de fiecare data ne-am protejat,dar nu-mi vine ciclul de citeva zile, nu-l am regulat, variaza intre 29-24 de zile, dar azi is in a 30 zi, luna trecuta mi-a venit mai devreme decit de obicei si am avut dureri destul de mari. ultimele zile m-am gindit doar la asta, am frica de a nu ramine insarcinata pentru ca nu stiu cum i-as spune-o mamei. Zilele acestea mi s-a intamplat sa am dureri in regiunea ovarilor.si urinez foarte des.un sfat va rog, sa fie din cauza stresului sau poate am racit?

Răspuns Câştigător
| tzus a răspuns:

Ai o simpla raceala! iar daca te gandesti ca ai fi insarcinata poate sa amane menstruatia de cateva zile. si eu am avut aceeasi problema cu menstruatia care este neregulata, ar trebui sa ei ceva pentru asta, altfel poti sa ai riscul de formare a unui chist!

3 răspunsuri:
| neutrino a răspuns:

Roaga-te ca intarzierea sa nu fie din cauza unei sarcini.

| Alcyon a răspuns:

Frica de a nu fi ramas insarcinata, la asta duce. Menstruatia poate intarzia si de la stres. Ma tem ca ti-ai inceput viata sexuala, fara sa fii cu adevarat pregatita pentru acest pas.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Dacă aţi folosit ( folosiţi ) CORECT prezervativul şi l-aţi verificat după actul sexual ( să NU fie rupt ), atunci NU ai cum să rămâi însărcinată!

Cel mai probabil, întârzierea se datorează unei anexite ( răceală/inflamaţie la ovare ) sau unei răceli abdominale - asta având în vedere şi simptomele descrise de tine!


NU ai dat detalii : când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, dacă ţi-ai început recent viaţa sexuală, etc.

Oricum, având în vedere că ai 18 anişori - deci, NU eşti în primul an de CM - NU sunt normale astfel de întârzieri!

Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...

O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană sau una vaginală pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).

Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.


De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059

http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html

http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562


Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html

http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur

http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php


Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!

La ginecolog poţi merge SINGURĂ - TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).


Toate cele bune.