| evelina20 a întrebat:

Salut, am si eu o dilema extrem de mare. cm l-am avut pe data de 15.06-17.06 imi tinea destul de putin ca luam contraceptive yasmin. am facut o pauza si deci nu le mai luam, pe 26.06 am avut un contact sexual neprotejat si am luat escapelle dupa cam 20 de ore, pe data de 1.07 am avut iarashi un contact dar s-a rupt prez, dupa citeva ore am mai avut un contact neprotejat, dupa care am luat iarasi pastila( chiar daca stiam ca nu se iau atit de des dar nu am vrut sa risc) efecte adverse n-am avut si nici singerarea cea dupa 5 zie nu mi-a venit (((((. e posibil sa fi ramas insarcinata? (((((

7 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

"Pilula de a 2-a zi" se ia foarte RAR - MAXIM de 2 ori pe an, la un interval de 6 luni!

Asta dacă NU vrei să-ţi faci ficatul "varză"!

Ca să nu mai spun de schimbările hormonale care se produc în organism din cauza acelei pilule!

De asemenea, în situaţia în care ŞTI SIGUR că partenerul a EJACULAT în tine, în perioada cu fertilitate RIDICATĂ – FOLOSEŞTI „contracepţia de URGENŢĂ" = "pilula de a 2-a zi"!

Din această categorie fac parte 2 tipuri de tablete : Postinor 2 şi Escapelle - aceste tablete se iau la maxim 72 ore de la contactul sexual neprotejat ( preferabil cât mai URGENT )!

Contraceptia de urgenta NU este la fel de sigura ca pilulele luate zilnic. Sansele ca ea sa functioneze sunt intre 75% si 95%, in functie de momentul in care este folosita si de modul in care a fost administrata. Daca la patru saptamani nu apare menstruatia, trebuie facut testul de sarcina. Pilula de a doua zi, ca si cele zilnice, nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Efectele secundare ale contraceptiei de urgenta nu sunt atat de grave, cel putin in comparatie cu cele ale avortului. Pentru ca se administreaza doze mari de estrogen este foarte posibil sa apara greata, varsaturi, dureri de cap, dureri abdominale, sangerari vaginale, dereglari ale ciclului menstrual. Este necesar sa se combata greata si varsaturile, cu ajutorul medicamentelor antiemetice, pentru a nu fi eliminata pilula.

Escapelle este un contraceptiv oral de urgenţă. Comprimatul Escapelle poate fi utilizat în orice zi a ciclului menstrual.
S-a estimat că Escapelle previne 84% dintre sarcinile posibile, dacă este administrat în primele 72 ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat.
Escapelle nu este la fel de eficace ca o metodă contraceptivă obişnuită, cu administrare regulată.
Dacă credeţi că aveţi nevoie de o a doua administrare a contraceptivului de urgenţă trebuie să luaţi în considerare utilizarea unei metode contraceptive cu administrare pe termen îndelungat.

Mod de administrare :
Trebuie să luaţi comprimatul nu mai târziu de 72 ore după ce aţi avut un contact sexual neprotejat.
Oral: Cpr. 1, 5 mg: doza unica de 1 cpr.;
cpr. 0, 75 mg: doza de 2 cpr., adm. la interval de 12 ore.
Dacă apar vărsăturile în decurs de trei ore după ce aţi luat comprimatul, trebuie să luaţi imediat alt comprimat.
După ce aţi utilizat contraceptivul de urgenţă se recomandă să utilizaţi o metodă contraceptivă de barieră locală (de exemplu prezervativul) până în momentul apariţiei următoarei sângerări menstruale.
Utilizarea Escapelle nu constituie o contraindicaţie pentru continuarea contracepţiei hormonale cu administrare regulată.
Nu se recomandă administrarea Escapelle la copii.
Deoarece datele disponibile referitoare la utilizarea medicamentului de către tinerele cu vârstă sub 16 ani sunt foarte limitate, nu se recomandă administrarea la această categorie de paciente, fără supraveghere medicală.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la produs; sarcina sau suspiciune de sarcina; inflamatii pelvine; infectii genitale; endometrita postpartum; avort septic in ultimele 3 luni; cervicita; cancer cervical, de san sau uterin; hemoragie uterina; anomalii uterine congenitale sau dobandite incluzand fibroame care deformeaza cavitatea uterina; conditii asociate cu cresterea sensibilitatii la infectii; afectiuni hepatice acute sau
tumori hepatice, afectiuni renale.

Atentionari:
Oral: Prudenta in astm, IC, HTA, migrena, epilepsie, disfunctii renale, diabet zaharat, hiperlipemie, depresie, tromboflebite, afectiuni trombembolice si hemoragie cerebrala; voma sau diaree. Asocierea cu ampicilina, rifampicina, tetracicline, cloramfenicol, neomicina, sulfonamide, barbiturice si fenilbutazona. Intrauterin: Prudenta in ischemie cerebrala trecatoare; cefalee foarte severa; icter; cresterea marcata a TA; neoplasm hormono-dependent, incluzand cancerul de san; risc crescut de tromboembolie venoasa; afectiuni cardiace congenitale sau valvulare cu risc de endocardita infectioasa; alaptare.

Reactii adverse:
Greturi, ameteli sau sangerare intermenstruala la 2-3 zile dupa administrare, cefalee si senzatie de tensiune in sani.

De asemenea, e foarte IMPORTANT de ştiut că - în special aceste "pilule de a 2-a zi" - PRODUC o "explozie" hormonală care DEREGLEAZĂ starea generală a organismului ( şi astfel împiedică o eventuală fecundare a ovulului, deci o eventuală sarcină )!

Din această cauză, în GENERAL după administrarea acestei "pilule", se produc DEREGLĂRI ale menstruaţiei ( întârzieri, chiar de mai multe luni ).

De asemenea, e IMPORTANT să şti că "pilula de a 2-a zi" NU se ia decât CEL MULT de 2 ori pe an ( la un interval de 6 luni ) - deci, NU se utilizează frecvent când bănuieşti că e posibil să rămâi însărcinată!

Ar fi bine să te informezi despre aceste chestii, pentru mai multe detalii vezi linkul : http://www.sfatulmedicului.ro/......ua-zi_1091

Bine-nţeles, discutăm toate aceste aspecte cu presupunerea că ai ciclu REGULAT ( adică timp de cel puţin 6 luni să-ţi vină la acelaşi interval/număr de zile ),...

Apoi, e foarte IMPORTANT de ştiut EXACT doza acelui comprimat - deoarece, dacă era un comprimat de 1, 5 mg: se IA în doză unică de 1 cpr; iar DACĂ era un comprimat de 0, 75 mg: se IA în doză de 2 cpr., administrate la interval de 12 ore!

Concluzie : există o mică posibilitate, mai ales că te aflai în perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( sau cel puţin aşa pare )!

Acum DEPINDE şi de ciclul tău menstrual, ar trebui să-ţi calculezi perioadele şi data ( posibilă ) la care trebuie să-ţi vină menstruaţia!

În primul rând, e foarte IMPORTANT ca din momentul ÎNCEPERII vieţii sexuale, să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste!

Nu se ştie când ai nevoie de el...

Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.

Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.

Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.

Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.

Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.

Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.

Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp

Sursa: http://www.mamicamea.ro/......eptie.html

Apoi, dacă faceţi sex NEPROTEJAT folosind metoda "coitului înrerupt" ( Coitus interruptus ) - mai ales în perioada cu fertilitate RIDICATĂ - atunci RISCUL de sarcină ESTE FOARTE MARE, mai ales dacă ai ciclu neregulat ( şi NU şti exact când ai ovulaţia )!

Metoda aceasta, "coitul înrerupt" ( adică scoaterea penisului din vagin, în momentul ejaculării ), se utilizează COMBINATĂ cu "metoda calendarului" şi, OBLIGATORIU cu folosirea prezervativului în perioada cu fertilitate ridicată!

Apoi NU EXISTĂ perioadă fertilă şi perioadă nefertilă - EXISTĂ DOAR perioade cu fertilitate RIDICATĂ ( crescută/sporită ) şi perioade cu fertilitate SCĂZUTĂ!

Nefertilitate/infertilitate ( perioade nefertile ) EXISTĂ doar atunci când eşti „sterilă" ( ca urmare a unor afecţiuni MEDICALE )!

Dacă ai menstruaţie REGULATĂ ( doar ATUNCI cunoşti când are loc ovulaţia ), atunci putem discuta despre perioadă cu fertilitate ridicată/scăzută, ASTFEL :
„Perioada fertila" este strans legata de momentul ovulatiei, si se stie ca ovulatia are loc cu aproximativ 14 zile inainte de menstruatie ( dacă vorbim de un ciclu REGULAT de 28 zile ), si NU la 14 zile dupa menstruatie cum se scrie in mod gresit in unele articole de pe internet.
„Perioada fertila" ( adică cu fertilitate RIDICATĂ ) incepe cu 4-5 zile inainte de ovulatie ( atat poate supravietui spermatozoidul in uter ) si se termina la 1-2 zile dupa ovulatie ( perioada in care ovulul este viabil ).

TOATE celelalte zile se CONSIDERĂ perioade cu fertilitate SCĂZUTĂ - dar, NU INEXISTENTĂ!

Dacă-mi dai datele ciclului pe ultimele 6 luni ( din ianuarie încoace ), te ajut la calcul şi stabilim când trebuie să-ţi vină ciclul. Datele mi la poţi trimite prin mesaj privat!

Dacă ciclul va întârzia mai mult de 7 zile ( faţă de întârzierea maximă uzuală ), atunci poţi face un test de sarcină – aşa cum ţi-am explicat la următoarea întrebare, postată de tin ( ulterior )!

DAR, având în vedere că, aşa cum spui aici, ultimul contact neprotejat a fost pe 1 iulie – testul se poate face după 22 iulie ( deci, după MĂCAR 3 săptămâni )!

Cam asta e...

| evelina20 explică (pentru bursuc001):

Dupa cite stiu, sarcina se poate depista in urina dupa o saptamana de la contactul neprotejat..am facut un test si a aratat negativ... Sper ca nu-s cea mai ghinionista femeie )))) mersi frumos de infoormatie

| bursuc001 a răspuns (pentru evelina20):

GREŞIT!

În GENERAL, testul de sarcina trebuie facut dupa MĂCAR 1 saptamana de la intarzierea menstruatiei sau dupa MĂCAR 3 saptamani dupa un contact sexual neprotejat. Daca il faci mai repede si rezultatul e pozitiv inseamna ca embrionul s-a implantat repede, dar daca e negativ nu inseamna ca nu exista sarcina.

Atunci când suspectezi o eventuală sarcină, faci 1 test de sarcină la 7-10 zile de la data la care TREBUIA să-ţi vină ciclul ( dacă e regulat, sau la 15-20 zile dacă e neregulat ) – iar dacă rezultatul e neconcludent : liniuţă/e incomlete, greu vizibile, posibile „umbre" etc., atunci se REPETĂ testul la 3-5 zile!

În cazul unui ciclu neregulat, este PREFERABIL să se REPETE testul de sarcină la 3-5 zile după primul!

Te duci la farmacie şi cumperi 1-2 teste de sarcină, test tip "stilou" ( analiză pe bază de urină, NU de sânge sau altele ) - au un preţ mediu de 10 lei/test ( NU cumperi din cele mai ieftine, că sunt şi cu vreo 4-5 lei, DAR nici cele mai scumpe )!

ÎNAINTE de a face testul, seara anterioară ( sau dimineaţa devreme ) - deoarece testul se face din PRIMA urină de dimineaţa - CITEŞTI cu atenţie INSTRUCŢIUNILE, şi le urmezi ÎNTOCMAI, în special TIMPUL de control ( trebuie verificate EXACT la timpul indicat, NICI mai repede, dar nici mai târziu, deoarece testul va fi NECONCLUDENT )!

Pentru alte detalii, vezi articolul de la linkul : http://www.contraboli.ro/cum-se-face-un-test-de-sarcina/

Testul se poate face şi la o lună după acel contact sexual ( oricum, timpul minim indicat era de 3 săptămâni )!

Indiferent de denumirea testului şi de "reclama" care i se face, NEAPĂRAT să-l faci din PRIMA urină de dimineaţa!

EU personal, NU am ÎNCREDERE în acel tip de test "Sure Check" ( care foloseşte urina de peste zi, poate fi NECONCLUDENT, şi cu asta nu-i de glumit ) - şi asta din acelaşi MOTIV pentru care la ORICE analiză/test de urină, din sistemul MEDICAL, se CERE PRIMA URINĂ de dimineaţa ( aceea este cea mai concludentă )!

Acum, tu faci cum doreşti, dar eu NU recomand acel tip de teste, DECÂT DACĂ foloseşti ( la acel test ) PRIMA urină de dimineaţa!

Dacă mai ai şi alte nelămuriri, nu ezita să întrebi!

| Ekcstsy a răspuns:

Dupa cate stiu eu pastila de a doua zi se ia o singura data la un interval de cateva luni. Nu poti dupa fiecare contact sa iei din aia ca te distrugi. Daca vezi ca nu se poate ce esti asa nimfomana? De ce nu iti aranjezi mai intai treburile, sa te dai din nou pe antibebe si sa o faci cand vrei la ce ora vrei etc? Nu cred ca e posibil sa fi ramas pentru ca ai luat pastila de a doua zi, dar este posibil sa te trezesti cu efecte secundare in timp. baga-i mintile in cap iubitului tau daca nu vrea sa ajunga tatic.

| evelina20 explică (pentru Ekcstsy):

De bagat i le bag la sigur.Dar asta e, ca dupa o cearta de aproape o luna s-a intamplat si nefericitul incident, ca nimfomana n-as mai fi. Mersi frumos

| Ekcstsy a răspuns (pentru evelina20):

Dupa o perioada de abstinenta de o luna de zile cand scapa la ***** trebuie sa il mai infranezi si tu laughing

| Blackdot a răspuns:

Da` româneşte ştii să vorbeşti?