Metoda calendarului este o metoda de contraceptie cu o siguranta de aproximativ 70%, de aceea este recomandata numai cuplurilor stabile, in viata carora un copil n0ar fi o tragedie.
Se aplica numai femeilor cu ciclu perfect regulat.
Se noteaza pe un calendar data venirii menstrautiei minim 6 luni consecutive. Un ciclu menstrual dureaza din prima zi de sangerare (care se noteaza cu 1) pana in ultima zi inaintea unuei noi sangerari. Se calculeaza durata ultimelor 6 cicluri menstruale. Ea trebuie sa fie constanta, acceptandu-se maxim o zi de abatere in toate cele 6 luni. Daca sunt abateri mai mari, ciclul nu e regulat si metoda nu se poate folosi.
Daca ciclul e regulat, se considera cu risc maxim zilele 12-16. Ovulatia are loc, in general in ziua 12, dar tinand cont ca spermatozoizii si ovulele traiesc 2-3 zile in caile genitale ale femeii, se considera risc maxim (practic 100% la cupluri sanatoase si fertile) zilele 12-16. Risc minim au zilele 1-5 (asta include sangerarea, oricat ar dura) si zilele 24-28. Apoi riscul creste pe masura ce te apropii de ziua 14. Daca un ciclu dureaza sub 24 de zile, atunci cu risc minim sunt zilele 1-4 si 20-24.
Cipry: Daca nu voiai sa raspunzi, treceai peste intrebare! Ideea e ca de la profesor nu am inteles mai nimic...Pricepusi! SI ia tu manualele de a7-a si cauta pana ti se sparge mustarul in tine metoda calendarului, pentru ca nu o vei gasi!
PS: Multumesc celorlalti de raspunsuri!
Http://www.seximus.ro/articole/metoda_calendar.php
pentru asta ai nevoie si de ajutorul prietenei tale, ca sa isi calculeze perioada fertila. atunci este perioada in care trebuie sa va protejati neaparat, pentru ca riscul de a ramane insarcinata este foarte mare.
succes! sper ca ti-am fost de folos