Femeia poate ramane insarcinata DOAR in cele 5-6 zile care reprezinta perioada fertila a ciclului menstrual. Fiecare contact sexual intretinut fara folosirea unei metode de protectie in aceasta perioada teoretic reprezinta un potential risc de formare si instalare a unei sarcini nedorite. Din acest motiv in aceasta perioada fertila trebuie folosit o metoda de protectie care poate consta in : abstinenta (cea mai sigura), coit intrerupt (cea mai nesigura), sau prin folosirea prezervativului (masculin sau feminin), a diafragmei, a cupei cervicale, a buretelui cervical, a ovulelor/cremelor/spumelor spermigene. Folosirea uneia dintre aceste produse reprezinta o metoda de protectie de moment. Folosirea unor pastile contraceptive in scop de protectie nu poate fi luata in calcul deoarece ar reprezenta o alegere iresponsabila. Inconcluzie nu exista nicio pastila sau licoare minune care sa poata fi folosita inaintea fiecarui contact sexual pentru a peveni o sarcina nedorita. Folosirea pastilelor AC reprezinta metoda de protectie pe termen lung alaturi de plasturele contraceptiv, inelul vaginal cu hormoni sau sterilet. Pastilele anticonceptionale se pot folosi doar daca sunt prescrise de un medic ginecolog pe baza unor analize hormonale prealabile necesare intocmirii profilului hormonal. Actualele pastile AC de generatia a 3-a pot produce efecte adverse,,, insa acestea sunt minore mult reduse fata de cele provocate de cele folosite in urma cu multi ani. Cea mai noua si si eficienta metoda de protectie este oferita de revolutionarul inel vaginal contraceptiv pe baza de hormoni, denumit NuvaRing. Multa sanatate!
Nu esista absolut nici o solutie pentru siguranta 100% dupa un contact sexual neprotejat. Daca femeia ia anticonceptionale (la recomandarea medicului ginecolog, incepand din prima zi a ciclului menstrual, in fiecare zi la aceeasi ora, incepute cu minim 5 zile inainte de actul sexual), riscul de sarcina este de cam 2-3%. Anticonceptionalele luate astfel, la recomandarea si sub supravegherea medicului ginecolog, au riscuri minime, aproape neglijabile (daca femeia nu are probleme anterioare de sanatate, nu fumeaza si respecta intocmai ora fixa de administrare si consultatiile frecvente la ginecolog, minim 3 in fiecare ande tratament).
Contraceptivele de urgenta (gen pilula de a doua zi) se iau numai la recomandarea medicului ginecolog, dupa o consultatie produsa in primele 24 de ore de la contactul sexual. Acesta le va recomanda doar daca riscul de sarcina este mai mare decat pericolul determinate de acestea. Sunt bombe hormonale, trebuie evitate, o femeie ar trebui sa le ia maxim o data in viata, intr-o situiatie de maxima urgenta (viol, ruperea prezervativului la o femeie care din cauza unor probleme grave nu poate tolera o sarcina). Daca sunt luate corect (la indicatia ginecologului, care alege preperatul si modul de administrare) scad cu 70-75% riscul de sarcina. Peste jumatate din femeile care le iau sufera reactii adverse serioase, unele chiar foarte grave.
Prezervativul este singura protectie 100% impotriva unei sarcini si impotriva unor boli cu transmitere sexuala. Nu are efecte secundare pentru femeie, nu doare, nu musca si nu incomodeaza barbatul, in plus, costul este foarte mic.
Pastila escapelle (pastila care se ia in primele 24 de ore dupa sex) are o marja de 2-5% eroare (adica nu-i 100% sigura), dar cel mai rau sunt efectele secundare, pentru ca este un drog puternic, care actioneaza ca o bomba hormonala in corpul femeii.
Multumesc pentru raspuns. Despre anticonceptionale ce stii? Cele care se iau regulat, chiar inainte de contact?
Cum pot calcula perioada NEfertila la o femeie cu ciclul regulat pe fiecare 15 ale lunii?
In cazul unui ciclu menstrual regulat in care menstruatia se produce mereu in data de 15 a lunii rezulta ca are mereu lungimea de 30-31 de zile (oarecum greu de crezut). In acest caz determinarea zilei de ovulatiei se face pe baza faptului ca aceasta se produce intotdeauna cu 14 zile inainte de momentul inceperii menstruatiei, si rezulta ca s-ar produce mereu in data de 1-2 a lunii. Perioada fertila in care se poate forma sarcina ar fi reprezentata de ultimele 4-5 zile ale lunii precedente 26(27)-30(31) plus ziua de ovulatie si inca urmatoarele 1-2 zile de dupa ziua de ovulatie.
Anticonceptionalele au efect doar daca se iau zilnic!
Lipsa unei singure pastile te poate costa o sarcina!
Pastilele care se iau dupa un contact sexual neprotejat, se numesc Escappelle si se iau in primele 24 de ore de la sex. Ele sunt cele care au efecte secundare majore in corpul femeii.
Un calcul d fertilitate si perioade fertile/ nefertile gasesti aici, doar trebuiesc introduse datele persoanel si grafic ti se arata pe zile:
http://www.femei-moderne.ro/calendar-fertilitate/
Tanti Gretta, m-ai lasat masca Pastila de a 2-a zi contine "un drog puternic"? Esti atat de amabila sa divulgi numele drogului? . Se pare ca nu ai auzit in viata ta de substanta activa sintetica din continutul acestor pastile, hormonului luteal LEVONORGESTREL. Ai ramas aceeasi minunata si "fascinanta" ageamie. Se pare ca nu trec prea multe zile fara sa scoti niste " PERLE" marca Tanti Gretta.
In primul rand, anticonceptionale afecteaza sanatatea femeii. Deci daca vrei sa ai o iubita placuta, fara grasime pe ea, poti sa folosesti tu prezervativ. Tie, nu-ti face nimic folosirea prezervativului.
In timpul actului sexual tu mai elimini ceva si sunt sanse ca ea sa ramana gravida. Vorbind de pastile da anticonceptionale se numesc si au efect imediat. Dar inainte de folosire este recomandat un consult la medic pentru a-ti spune ce este bun pentru ea, daca in acelasi timp ia o altfel de pastila cum ar fi de durere scad din propietati anticonceptionalele. Din cate am inteles ar fi niste efecte adverse la aceste pastile ia in greutate, libiou sczut... sangerari menstruale mai abundente. mai exista un tip de pastila numit Pastila de a-2-a zi si se ia dupa contactul sexual, atunci cand tu termini in ea. Pastila ii v-a provoca menstruatia. Sper ca ti-am fost de folos.
RayKzor51 întreabă: