| buburuza115 a întrebat:

Am 11 ani, dar curind implinesk 12. Vreau sa intreb ceva.Am mai citit pe net ca semnele menstruatiei sunt devenirea mai trista sau nervoasa, te doare burta si te comporti altfel ca de obicei. Astazi s-a intamplat asa la mine.De dimineata mama imi zicea ceva, ma pupat pe obraz, iar eu i-am zis" mama, nu mai sunt un copil, nu ma alinta asa."Am mai avut situatii din astea in care ma enerveaza aceste alinturi ale mamei...Deci, astazi toata ziua, m-a durut burta tare! Deci, din semnele prezise pe net "te comporti altfel ca de obicei" si "te doare burta" sau "te simti incomod"... poate aparea si la mine ciclul?

22 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

90% din fete nu au nici un fel de simptome inainte de prima menstruatie. in plus, tu esti cam mica si ar fi destul de rau sa ai menstre atat de repede. daca ai ghinion, menstra va aparea acum. Cu putin noroc, nervozitatea ta este doar exces de rasfat si menstra o sa apara peste vreun an-doi, la o varsta mai potrivita.

| buburuza115 explică (pentru Brigaela):

Nu cred ca sunt prea mica, pentru ca colega mea are 11 ani la fel si ea are deja ciclul. Dupa parerea, mea, asta e perioada maturizarii, nu? 11-13 ani. Nu as vrea sa deschid aceasta tema cu mama, cu toate ca mama mi-ar da sfaturi, dar as vrea sa aflu mai multe singura.happy

| Brigaela a răspuns (pentru buburuza115):

Prima menstruatie inainte de 13 ani reprezinta un factor de risc pentru cancerul de san. varsta normala este de 13-14 ani. Din pacate, fetitele au azi o pubertate precoce determinata de carnea plina de hormoni pe care o mananca, dar asta este in defavoarea starii lor de sanatate. Din punct de vedere medical, esti prea mica si ai fi ghinionista sa ai menstra atat de repede.
Perioada maturizarii este cu totul alta, respectiv 17-18 ani, nu are legatura cu prima menstra. Prima menstra (sau menarha) este inceputul pubertatii, nu al amturizarii.
Este foarte bine ca vrei sa afli singura, dar lucrurile astea NU se invata de pe net. Ci discutand cu medicul sau asistenta scolii sau mergand la biblioteca si citind carti scrise de medici pentru popularizarea stiintei. pe net poti gasi pareri ale unor persoane care nu au cunostintele necesare, dar isi dau cu parerea.

| NatureSelf a răspuns (pentru Brigaela):

Mentruatia apare de la varsta de 10 ani in sus, e normal daca esti rasfatata sa fi nemultumita cu cei din jurul tau care iti vor doar binele, se acumuleaza in acel moment niste hormoni, iar daca ti-se urca la cap clar numai judeci normal, si odata avand si dureri, e mai rau. chestia e nasola cu menstra la femeii.Si daca are simptome, nici de cum nu va veni peste doi anistraight face

| Brigaela a răspuns (pentru NatureSelf):

Uite un articol foarte simplu, cu informatii de baza care sa-ti demonstreze ca te inseli: http://en.wikipedia.org/wiki/Menarche

Asa, daca tie ti-a venit mai tarziu, nu spune ca ti-e ti-a venit la doi ani dupa ce te-au luat cu dureri, eu nu pot si nici nu vreau sa cred ca tu vorbesti serios, sa-ti intarzie doi ani la primele semne cu dureri. ai patit tu asa ceva? si te-ai consultat la vreun medic? trebuie sa ai probleme serioase acum.

Burta o poate durea dintr-o mie de motive, te-ai gandit la asta? Cine iti garanteaza tie ca acestea sunt dureri premenstruale (tinand cont ca ea nu are cu ce sa le compare si ca foarte rar durerile premenstruale apar inaintea primei menstre). Citeste mai cu atentie ce am zis, se pare ca n-ai reusit sa intelegi deloc.

Da te poate durea burta din mai multe motive, nu inseamna ca tu ai dreptate, tu asa vrei sa para. poate si-a strica stomacul cu ceva e clar, sau racita la ovare, oricum, vom afla si noi mai incolo, daca vrea fata sa ne zica, sa vedem care se inseala. Tu o experta, sau eu un amator.

Sincer, cred ca amandoi avem mai multa minte decat sa ne implicam intr-o astfel de competitie prosteasca. ar fi o jignire atat pentru tine cat si pentru mine, doar nu suntem niste tampiti, ci niste oameni inteligenti. In plus, ar fi inutil pentru cea care a intrebat si scopul amandorura este sa oa jutam nu sa demonstram ca prostii ca avem dreptate.

Competitie? spune tu, tu tot ce faci aici e o competitie? eram sigur. nu are rost sa continui, te las sa fi invingatoare, asta nu inseamna ca ea nu va avea menstruatie.sal

| DNSK a răspuns (pentru Brigaela):

Mare atentie! lucrurile nu mai stau k pe vremea lu buni! copii din ziua de azi, daca esti putin atenta la ei, sunt f dezvoltati! ele la 10-11 ani au menstruatie, piept, incep formele. baietii la 14 trag la sala. eu am 23 de ani si crede-ma k ma sperii uneori cand aud varstele copiilor! "n-are cum." ba sa stii ca are! si asa ca sa nu tac, din cate stiu, vasta de 12 ani e numa ok pentru marele eveniment

| Brigaela a răspuns (pentru DNSK):

E din cauza hormonilor din carne si lapte, din pacate. Bagam in ei doze imense de testosteron si estrogeni.

Nu vreau sa te contrazic, dar nu cred ca e ceva anormal la faptul ca ma maturizez asa repede.Curind fac 12 ani, si nu cred sa fie ceva neinregula. Mama a avut prima la 11 ani.Deci? Te cam inseli!

Nu am zis ca este anormal, am zis doar ca te expune la riscuri suplimentare si este de nedorit. Citeste articolul de mai sus si vei vedea ca am dreptate. Nu depinde de tine, este ceva ce nu vei putea nici grabi, nici amana, dar iti spuneam ca e de dorit sa ai prima menstra dupa 13 ani. gandeste inainte de a face afirmatii categorice!

"Brigaela", este complet chiar NORMAL sa ai prima menstruatie mai jos de 13 ani.MAma a avut-o la 11 ani si nu are probleme, nici n-a avut!

E normal, dar asociaza niste riscuri. mama ta este prea tanara ca sa stii daca are probleme sau nu. Iar factor de risc inseamna ca mai multe persoane din lot pot avea probleme, nu toate. fatul ca ar fi de preferat sa ai menstra dupa 13 ani nu inseamna ca este obligatoriu sa fie asa, doar ca e mai bine pentru tine.
Nu iti inteleg disperarea de a avea menstruatie, mai ales ca menstruatia aduce cu ea strict responsabilitati 9atentia sa nu te patezi, igiena suplimentara, cheltyuieli pe absorbante si servetele, etc)

| xDyaDya a răspuns (pentru Brigaela):

Ma scuzati dar cel mai normal este sa apara menstruatia intre 12-13 ani. Nu reprezinta niciun risc de cancer deci nu mai tulburati apele. V-am pupat! :*

| Brigaela a răspuns (pentru xDyaDya):

Este demonstrat ca menarha precoce fiziologica (adica aparuta in perioada normala, dar mai devreme de 14 ani) reprezinta factor de risc pentru cancerul de san. Este normala, dar reprezinta un factor de risc. La fel menopauza tardiva fiziologica. Eu cred ca tu nu te-ai documentat suficient, dar poti intelege daca citesti mai mult

Mda..ma rog, eu nu am mai auzit asa ceva. Nu o luati in scop personal, dar cred ca dvs. mai trebuie sa va documentati nu eu.

| Brigaela a răspuns (pentru xDyaDya):

Uite, cateva articole care sustin ceea ce spun eu:
http://aje.oxfordjournals.org/content/117/1/35.short (Late age at menarche was associated with a lower risk among premenopausal women)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1105679 (e risk of developing mammary carcinoma is increased by an early menarche and decreased by delayed first menses.)
http://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/risk_factors.htm (Being younger when you first had your menstrual period.)
Nu o iau personal, stai linistita. Intalnbesc adesea oameni care nu se informeaza dar sustin aberatii, pe principiul ca exista doar ceea ce stiu eu. Nu esti prima persoana care are pareri ferme despre medicina fara nici o baza reala, dar care crede ca este detinatoarea adevarului suprem.
Sunt sigura ca vei intelege ceva mai multe dupa ce citesti articolele date si, bineinteles, mergi la o biblioteca si te documentezi mai bine.

Bine,nu va condam, dar chiar nu este adevarat. Este raspunsul unui domn ginecolog:,, nu este adevarat. riscul de a face cancer la san nu tine de varsta aparitiei ciclului menstrual.pur si simplu e o loterie. asta in cazul in care nu-l ajutam sa apara prin fumat, alcool, droguri, alimentatie nesanatoasa etc, etc...''. Eu personal l-am intrebat pe dumnealui. Si nu sustin aberatii, chiar sunt informata in acest domeniu. Sper sa va dati seama ca este o greseala ceea ce sustineti. Numai bine! :*

| xDyaDya a răspuns (pentru buburuza115):

Cam asa, cat despre riscul de cancer, asta chiar este ireal.