anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

am si eu o intrebare: fumatul cat iti ia din viata? Sa nu credeti ca fumez, dar prietena mea de si vreau sa ii spun cat de periculos este.
PS: Amandoi avem 14.

Răspuns Câştigător
| Evilo a răspuns:

Nu stiu cat iti ia din viata dar cu siguranta la varsta ei ii face extrem de mult rau. Daca vrei sa o opresti ia-o cu "dulcegarii". Spune-i ceva de genul "te iubesc foarte mult, si stii cat de mult si nu vreau sa ti se intample ceva rau, dar te rog, te rog din tot sufletul meu, lasa-te de fumat, nu vreau sa ai probleme", si vezi tu cu mai infloresti.

10 răspunsuri:
| Satango a răspuns:

Statisticile spun ca mai mult de jumatate din bolnavii de plamani si de inima sunt victimele fumatului. Daca ii spui unui fumator sa se lase, o replica care vine de foarte multe ori este urmatoarea:"Si ce daca fumez? Bunicul sau unchiul au fumat toata viata si au murit de batranete...

" Cu ani in urma oamenii stateau in aer curat, nu lucrau in mediu toxic, nu existau atatea masini, stateau la tara unde nu exista nici un fel de poluare.

Dar cum ne afecteaza fumul de tigara plamanii?

In plamani se curata sangele si se face schimbul de oxigen si bioxid de carbon. Dupa ce s-au oxigenat tesuturile, bioxidul de carbon care rezulta este adus de sange la nivelul plamanului dupa care il expiram iar apoi prin inspiratie plamanii se umplu de oxigen. Cu ajutorul sangelui oxigenul pleaca in tot corpul, patrunzand in celule, tesuturi, organe. Deci sangele ia bioxid de carbon pe care il duce spre eliminare din nou in plamani si cedeaza oxigen. Acest schimb se realizeaza la nivelul alveolelor pulmonare.

Mare atentie fumatori!

Atunci cand trageti fumul de tigara in piept, alveolele pulmonare se umplu cu aer si cu fum, iar apoi acesta iese afara prin expiratie. Si de cate ori faceti acest lucru! Odata cu trecerea timpului in alveole ramane un reziduu, care in ani se depune pe peretii alveolelor, micsorandu-le volumul. Capacitatea lor se reduce, sangele transporta o cantitate de oxigen mai mica spre organe, tesuturi, celule. Acestea neoxigenate cum trebuie vor suferi. Mainile si picioarele mai ales degetele mainilor si picioarelor acolo unde sangele nu mai ajunge pentru a putea lasa din putinul oxigen pe care il contine, nu se mai iriga bine si in unele cazuri capata o culoare rosu-violet, usor cianozate. La fel se poate intampla si cu buzele.

Din cauza reziduului provenit din fumul de tigara pe care fumatorii le au in alveole, adesea au o tuse caracteristica foarte neplacuta. Expectoreaza o sputa groasa cenusie, care la raceli banale se infecteaza complicandu-le si transformandu-le in bronsiectazii sau pneumonii.

Cel mai mare procent de cancere pulmonare il gasim in randul fumatorilor. De fapt scrie si pe pachetele de tigari acest lucru. Dar cine citeste?!

Din pacate fumatorii nu fumeaza singuri. Odata cu ei fumeaza si cei din jurul lor, rude prieteni dar mai ales copiii acestora. Copiii isi iau portia de nicotina inca de la varste fragede, acest lucru slabindu-le imunitatea si racind mult mai des decat copiii ai caror parinti nu au fumat. Atentie mamelor care alaptati! Nu va mai intoxicati puiutii zilnic!

Uitati-va la o femeiede varsta mijlocie care fumeaza si o veti recunoaste dupa urmatoarele trasaturi: respiratie deasa si scurta, culoare pamantie a fetei, buzelor si degetelor, mult mai ridate decat alte femei de varsta lor, tuse specifica si oboseala la eforturi mici.

Iata ce va asteapta. Nu e mai simplu sa renuntati acum la fumat?

O metoda pentru lasat de fumat(metoda se adapteaz la numarul de tigari fumate pe zi) care a functionat in multe cazuri este urmatoarea:

Prindeti-va cu un magnet de frigider o foaie pe care scrieti cifra 19. Fumati toata saptamana 19 tigari. Nu se va simti o tigara lipsa. In cea de a doua saptamana scoateti din pachet 2 tigari, scrieti cifra 18 si fumati toata saptamana 18 tigari. Si asa veti ajunge sa va lasati de fumat pentru ca vreti, treptat si fara sa mai simtiti lipsa tigarilor.

Ce-ar fi sa incercati? Numai atunci cand nu vrei spui ca nu se poate. Dar credeti-ma, chiar se poate!
Pa!
Fundita?puppy dog eyes

| Evilo a răspuns (pentru Satango):

Nu le am cu bilogia si nu zic ca am eu dreptate, dar din ce stiu eu sangele este filtrat de rinichi, nu de plamani, poti sa imi explici si mie te rog de ce tu zici de plamani?

| Satango a răspuns (pentru Evilo):

Sângele urmeaza întotdeauna acelasi traiect în inima, de la dreapta, spre stânga: sarac în oxigen, intra în urechiusa dreapta apoi în ventriculul drept, traverseaza trunchiul pulmonar pentru a ajunge la plamâni, unde se oxigeneaza. Sângele îmbogatit cu oxigen se reîntoarce apoi spre urechiusa stânga prin venele pulmonare. El trece prin ventriculul stâng, apoi este ejectat de aorta, care îl distribuie în corp prin ramificatiile sale. Venele aduc atunci sângele sarac în oxigen spre urechiusa dreapta. Astfel se închide sistemul...

| Striker14 a răspuns (pentru Satango):

LoL, nu ii fac ora de bio rolling on the floor

| Satango a răspuns (pentru Striker14):

Ce ma`? Pff... eu m-am chinuit sa iti dau raspunsuri si tu faci misto? 0_o

Nu, stai linistit, dar totusi nu ma apuc sa ii explic toate astea... oricum mersi, cred ca o sa ajungi un mare medic (daca nu esti deja big grin)

1. Sunt fata
2. Nu sunt, am 14 ani.
3. Cu placere straight face

Scuze...nu prea citesc numele celor ce raspund big grin

Mda...

| Oaste a răspuns:

Fumatul este cea mai buna comoara pe care a descoperit-o omul. Ea te ajuta sa traiesti mai mult si pe langa aceasta sa pari mai smecher decat esti