| Crinutza322 a întrebat:

Scz ca nu e categoria potrivita dar unde pot sa gasesc si eu rezumatul Amintiri din casa mortilor de Dostoievski plzzz am nevoie de el pana maine big grin

Răspuns Câştigător
| Nissa a răspuns:

Fiodor Disotoievski – Amintiri din casa mortilor



Fiodor Dostoievski a scris Amintiri din casa mortilor in 1860. Romanul reprezinta amintirile fictive a 4 ani petrecuti de Dostoievski intr-o inchisoare din indepartata Siiberie.

Amintiri din casa mortilor este o opera mai putin cunoscuta dar totusi clasica despre chinurile prozonierilor intr-o tara totalitarista.

Ideea principala din Amintiri din casa mortilor este reliefarea mai multor personaje in inchisoare. Personajele descrise sunt criminali adevarati, cum sunt hotii si criminalii si doar cativa sunt detinuti politici. In inchisoarea lui Dostoievski exista o economie subterana, cu vodca si umor, si chiar un teatru si o orchestra conduse de detinuti.

Amintiri din casa mortilor este mult mai mult descrierea inchisorii si a sistemului justitiar din Rusia, descrie in detaliu experientele personale ale autorului. Nu exista nicio incercare de a dramatiza suferinta personala, desi probabil ca au existat suficiente motive pentru ca autorul sa faca acest lucru. In schimb, Dostoievski se concentreaza mai mult pe colegii lui detinuti. Amintiri din casa mortilor descrie in detaliu personalitatile prizonierilor, povestile lor, crimele comise de acestia si viata din inchisoare. Multi detinuti fusesera inainte fie soldati fie criminali. Efectul creat nu poate fi masurat, transformand Amintiri din casa mortilor in una din cele mai emotionante opere literare scrise vreodata. Detinutii descrisi de Dostoievski par sa prinda viata – descrierile lor sunt atat de complete si realiste incat acestia par sa citeasca cartea impreuna cu cititorul. Dostoievski este capabil sa se uite in sufletul uman si sa descrie multiplele fatete in toata complexitatea lor.

Amintiri din casa mortilor este o poveste de dragoste pentru umanitate, invierea din disperare si reconcilierea finala a unui om cu propria viata.