In primele 4-6 saptamani nu vei avea nici un simptom (in afara de lipsa menstrei). Ulterior, pot aparea greturi matinale, balonare, somnolenta.
Indispozitia matinala
Desi aceasta afecteaza multe femei insarcinate, doar in jur de 50% dintre ele intalnesc acest simptom la un anumit moment din timpul sarcinii. De multe ori acesta poate fi primul semn ca esti insarcinata, dar, de obicei, acest lucru se va manifesta abia la o luna dupa conceptie. Unele femei se simt rau toata ziua sau numai noaptea, iar simptomele pot varia de la o usoara greata la voma. In mod obisnuit, indispozitia matinala tinde sa apara in jurul saptamanilor opt-zece, cand nivelul tau de hormoni este ridicat, apoi se va diminua treptat pe masura ce se apropie cel de-al doilea trimestru al sarcinii. O forma rara de indispozitie numita hyperemesis gravidarum se manifesta printr-o stare de greata si voma incontrolabile in timpul sarcinii care duc la deshidratare si aciditate excesiva.
Dureri de sani
Caracteristica si a menstruatiei, sanii devin foarte sensibili in timpul sarcinii. Acesta este rezultatul unui nivel ridicat de hormoni care insotesc graviditatea. Acesti hormoni sunt aceeasi ca si cei prezenti in timpul ciclului, dar in cantitati mai mici, de aceea este posibil sa experimentezi si sani sensibili la durere, umflati in timpul ciclului. Acest sentiment se diminueaza semnificativ dupa primul trimestru si dispare dupa al doilea trimestru de sarcina.
Dureri de cap
Datorita schimarilor ce se petrec in corpul tau, durerile de cap sunt un simptom frecvent al sarcinii. Totusi, durerile de cap, luate ca atare, nu pot fi un semn de incredere care sa-ti indice o sarcina, de vreme ce exista multe alte cauze care determina aparitia acestor dureri. Un nou tip de durere de cap ar trebui intotdeauna evaluat de medicul tau.
Balonarea
Balonarea este prezenta atat in timpul sarcinii, cat si in perioada ce o preceda. Poate aparea imediat sau in decursul a catorva saptamani.
Scurgeri vaginale
Scurgerile vaginale insotite de mancarimi sau arsuri pot fi semnul unei infectii sau al unei boli cu transmitere sexuala. Chiar si fara mancarime sau arsura, scurgerile pot fi prezente in timpul sarcinii. Acest lucru se datoreaza structurii mucusului produs de cervix pentru a crea o bariera de adapostire a copilului tau pentru a-l feri de infectii si alte lucruri ce i-ar putea dauna.
Oboseala
Schimbarile hormonale ale corpului tau, in special nivelurile ridicate de progesteron iti pot cauza stari de oboseala sau extenuare. Mai mult, efortul suplimentar depus de corpul tau cand incepe sa dezvolte si sa hraneasca bebelusul tau va spori gradul de oboseala. Odata cu inceperea celui de-al doilea trimestru, nivelul tau de energie va reveni la normal.
Sangerarea sau spotting-ul
Unele femei acuza cantitati mici de lichid rosu, roz sau rosiatic. Acesta este un simptom normal si indica faptul ca oul fertilizat incepe sa patrunda in captuseala uterului la aproximativ sase zile dupa fertilizare. Totusi, daca aceste simptome sunt insotite si de durere, este recomandabil sa-ti consulti medicul imediat deoarece acesta poate fi un semn de sarcina ectopica.
Sensibilitate crescuta la miros si mancare
Nu e neobisnuit sa fii coplesita de anumite mirosuri pe care le simpatizai inainte sau sa-ti dai seama ca anumite mancaruri iti provoaca repulsie acum. Aceste semne pot fi efecte laterale ale unei cresteri rapide de estrogen in corpul tau, semne ce pot persista de-a lungul sarcinii, sau pot aparea si disparea continuu.
Urinare frecventa
Odata cu sarcina, corpul tau mareste cantitatea de sange si alte lichide care conduc la lichide suplimentare ce vor fi filtrate de rinichii tai si care vor ajunge in vezica urinara. Rezultatul este faptul ca te vei trezi mergand la toaleta cu o frecventa mult mai
mare decat inainte. Acest lucru se poate manifesta inca din primele sase saptamani ale primului trimestru si pot persista sau agrava de-a lungul intregii sarcini.
ca sa fii sigura... fa un test de sarcina si ca sa iti iasa corect fa-l la 21 de zile de la contactul sexual neprotejat.
Fa-ti un test de sarcina. Gasesti si in magazinele mari (kaufland, carrefour) daca ti-e rusine sa ceri de la farmacista. Dupa aia neaparat trebuie sa infrunti teama si sa consulti un ginecolog in cazul in care iese pozitiv!
Bafta multa sa fie cum iti doresti tu!
Pai greturi si ameteli... Dar ca sa fii sigura fa-ti un test de sarcina, iar daca rezultatul este pozitiv consulta neaparat un ginecolog.
pussycat_9041 întreabă: