anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Sunt majora si nu mi-am inceput inca viata sexuala.Insa, sunt foarte precauta si recunosc ca stau cu frica in san, ma gandesc la protectia mea si as vrea sa aflu niste pareri cu privire la metode contraceptive.

Anticonceptionale am inteles ca se iau toata viata si nu as vrea sa le folosesc ca au si reactii adverse.

Metoda calendarului am inteles ca nu este destul de eficienta si mi-e ca daca risc, ma voi trezi cu o sarcina nedorita.

Prezervativul, la un moment dat nu va ma fi dorit de parteneri pentru ca placerea nu este mare, cica.

Pastila de a2a zi se ia o data pe an, si aia in situatii limita, grave.

Si mai sunt si alte metode de contraceptie...

Va intreb pe voi, pe ce alte metode contraceptive (va puteti referi si la cele de mai sus) va bazati?

Si puteti spune de asemenea daca vreuna a dat gres?

3 răspunsuri:
| Maria_7883 a răspuns:

Buna Amy! Te sfatuiesc sa citesti cu atentie:
In momentul de fata exista foarte multe metode contraceptive disponibile, astfel incat fiecare sa o gaseasca pe cea care i se potriveste si i se adapteaza nevoilor cel mai bine. Alegerea ei trebuie sa fie facuta alaturi de medicul specialist (ginecolog, de cele mai multe ori) si va tine cont de o multitudine de factori. Exista chiar situatia in care o femeie poate incerca mai multe metode inainte de a o gasi pe cea potrivita. Metoda ideala nu exista (cel putin, deocamdata), fiecare avand avantaje si dezavantaje. Totusi, in ciuda plusurilor si minusurilor, toate isi propun acelasi lucru: evitarea unei sarcini nedorite si neprogramate.
Cele mai populare metode contraceptive sunt descrise pe scurt in continuare, in ordinea utilizarii si popularitatii lor, asa cum rezulta dintr-un sondaj realizat in randul femeilor cu varste intre 16-49 de ani care folosesc metode contraceptive.

Pilula combinata si pilula cu progestogen (sau minipilula) sunt utilizate de 24% din femeile incluse in studiu. Ambele au eficienta foarte crescuta (peste 99, 5%) si o serie de avantaje, cum ar fi: regularizarea menstruatiei, dureri premenstruale si menstruale reduse, menstruatii putin abundente. Dezavantajele sunt minore: schimbari ale dispozitiei, cefalee si sunt asociate in principal cu administrarea incorecta (neregulata) a pilulelor.

Prezervativul masculin - este preferat de 21% din respondente. Eficienta este de 98% si are avantajul de a proteja si impotriva bolilor cu transmitere sexuala, nu doar a sarcinii. Are avantaje: este ieftin, poate fi usor de procurat si este foarte discret; dar are si dezavantaje - exista persoane care au alergie la materialul din care acesta este confectionat (de cele mai multe ori este vorba de latex) sau se plang de faptul ca folosirea lui scade din intimitatea si sensibilitatea actului sexual.

Sistemul intrauterin (sterilet cu hormoni) este folosit de 5% din femei. Este printre cele mai eficiente dispozitive contraceptive (peste 99, 9%). Consta de fapt intr-un dispozitiv de plastic in forma literei „T" ce este introdus in uter si care periodic elibereaza o anumita doza de hormoni (progesteron). Este o metoda anticonceptionala pe termen lung, dar reversibila (dispozitivul poate ramane implantat o perioada lunga, de obicei intre 3 si 10 ani). Dezavantajele constau in principal in faptul ca menstruatiile pot deveni mai abundente, neregulate (in special in primele luni) si, desi procedura de implantare este relativ simpla, pacienta poate acuza un oarecare disconfort.

Retragerea (coitus interruptus) este folosita de 4%. Este o metoda naturala de contraceptie care are eficienta foarte scazuta (90%) si nu asigura nici un fel de protectie impotriva bolilor cu transmisie sexuala. Consta in retragerea penisului din vagin inainte de ejaculare. Eficienta ei depinde foarte mult de capacitatea barbatului de a aprecia momentul ejacularii (depinde de experienta partenerilor in utilizarea acestei metode).

Contraceptivele injectabile sunt folosite de 3%. Au o mare eficienta, peste 99, 7% (fapt demonstrat clinic). Constau in injectarea de progesteron sau estrogeni si progesteron lunar (administrarea progesteronului va creste vascozitatea mucusului cervical, si astfel sperma nu va mai putea ajunge la ovul). Exista doua variante: prima care dureaza 12 saptamani, a doua care dureaza 8 saptamani. Metoda este considerata ca avand efecte pe termen lung si fiind reversibila. Se pare ca injectiile contraceptive ofera o anumita protectie si impotriva bolilor inflamatorii pelvine si cancerului uterin. Efectele secundare includ sensibilitatea dureroasa a sanilor, tulburari de dispozitie, castig ponderal.

Implantul contraceptiv este utilizat de 1% din femei, este o metoda foarte eficienta (de 99, 95%). Consta in introducerea subcutanata, la nivelul bratului, a unui dispozitiv din plastic, avand 20mm, ce contine progestagen (varianta sintetica a progesteronului). Acesta este eliberat din tub in doze mici, iar implantul este eficient 3 ani (poate fi indepartat insa si mai repede, la dorinta pacientei). Dezavantajele sunt in principal: aparitia menstruatiilor abundente, neregulate, senzatiei de balonare, modificarile libidoului.

Diafragma este folosita de 1% din femei, are eficienta medie, de aproximativ 94% (daca se utilizeaza impreuna cu substante spermicide). Consta intr-o calota semicirculara, confectionata din silicon sau latex, care se introduce in vagin inainte de actul sexual. Dezavantajul major este reprezentat de faptul ca poate favoriza aparitia cistitei si a iritatiilor vaginale (trebuie lasata in vagin minim 6 ore dupa actul sexual, dar nu mai mult de 24).

Planningul familial este utilizat de 1% din femei. Este o metoda contraceptiva naturala, cu eficienta variabila (in cazul cuplurilor experimentate poate fi de 98%) si presupune identificarea si recunoasterea perioadelor fertile si infertile ale ciclului menstrual. Dezavantajul major este ca trebuie tinuta o evidenta stricta a temperaturii corpului si a secretiilor cervicale.

Dispozitivul intrauterin (steriletul) - folosit de 1% din femei, are o eficienta mare (99, 6%) si consta intr-un dispozitiv de plastic in forma de „T" care este plasat in uter. Poate fi lasat intrauterin chiar si 5 ani. Este o metoda contraceptiva de lunga durata, dar reversibila. Implantarea steriletului poate sa favorizeze infectiile si inflamatiile pelvine (cu riscul de aparitie a infertilitatii). Este avantajos pentru femeile cu cicluri menstruale neregulate si abundente.

Prezervativul feminin este utilizat ca metoda contraceptiva de mai putin de 1% din femei. Este de fapt o folie de poliuretan care captuseste peretii vaginului in timpul actului sexual, oferind protectie impotriva unei sarcini nedorite (eficienta de 95%) dar si a unor boli cu transmitere sexuala, inclusiv HIV. Avantajele majore constau in posibilitatea de introducere a acestuia cu 8 ore inaintea partidei si faptul ca este confectionat dintr-un material care este mai putin alergen decat latexul prezervativelor masculine. Dezavantajul este reprezentat de faptul ca necesita experienta pentru a fi folosit corect.

Plasturele contraceptiv este foarte eficient (99, 7%) dar putin utilizat (sub 1%).

Metodele contraceptive utilizate sunt in continua schimbare - de exemplu, din 2000 din ce in ce mai multe femei utilizeaza contraceptivele injectabile in defavoarea metodelor clasice.
Numai bine!

| aleerawr a răspuns:

Hey... Nu trebuie sa o faci cu cineva pentru ca asa vrea el.Nu te grab, e timp de toate.
Daca se va intampla asta de la sine ai sa vezi ca nu o sa mai ai nevoie de prezervativ...Zii lui sa fie ATENT si totul va fi bine.
Dar nu o fa de gura lumii. big hug

| stragery a răspuns:

Ai id de mess any?