Campanii de informare. Mai multe si mai devreme. Au mai inceput in ultimii ani, si eu am fost in vreo 2 licee in campanie de educatie sexuala. Insa cand eram eu mica, singura ora de 'educatie sexuala' era intr-a 7a, cand vorbeau de aparitia cosurilor si menstruatie, in timp ce multe dintre noi aveam menstruatie de la 11-12 ani. Era cam tardiv la 13-14 ani. Despre sex era o sectiune peste care se trecea rapid, cu 2 diapozitive care aratau un penis si o vulva (ca un puzzle si ramanea sa te prinzi ce se petrece) si niste prezervative. Eu am propus sa se faca niste campanii de educatie sexuala mai devreme (in liceu nu ca ar fi inutil, dar e tarziu fata de varsta la care isi incep viata sexuala in ziua de azi), insa nu se aproba, ca sa nu stricam 'inocenta'. Eu sunt de parere ca oricum copiii astia fac sex, macar sa aiba habar ce este si cum sa devina responsabili de ce fac. Daca nu primesc informatii de la cineva care are habar, de la un cabinet de planning sau de la un educator de sanatate, le vor cauta oriunde, ca de-aia avem internet. Si ce e pe site-uri... E crima! Isi dau toti cu parerea si iese un cocktail, din care pustiul de 12-13 ani pricepe ce vrea si ce poate. Ar mai trebui introduse niste automate de prezervative, ca la bancomat, bagi moneda, iti da prezervativul, care sa fie la indemana, non-stop, si sa ia parte din timiditatea asta prost asumata. Am niste amici intr-un ONG care se ocupa de proiectul asta (deocamdata in inchisori si in zonele frecventate de prostituate). Ce sa zic: campanii de informare de la oameni care stiu ce vorbesc. Ca acces la informatie are oricine detine un PC sau un amic care crede ca stie cum se pune un prezervativ, dar nu inseamna ca informatia este si de calitate.
Aici nu e vorba de informare.Toti au auzit de prezervativ, boli cu transmisie sexuala...etc. Doar ca nu vor sa se protejeze.
Nu mai stiu cine a pus la un moment dat pe site o intrebare gen " toti dati sfaturi sa se foloseasca prezervativul... dar voi chiar il folositi? Mie una nu-mi place...cu toate ca sunt constienta ca prezervativul ne protejeaza de o sarcina nedorita sau de boli"
La capitolul "prezervativ" nu exista "NU STIU"... exista "NU VOR"
Gabytzza.intrebarea era referitoare la metode de contraceptie si protectie iar eu am raspuns la intrebare.
Intrebarile prin care imi exemplificai nu se refera la protectie...ci mai degraba fac parte din capitolul "cum sa faci sex". Nu cred ca persoanele care au pus intrebarile alea nu au auzit de prezervativ si avantajele lui. Unele intrebari sunt ferm convinsa ca sunt puse la vrajeala.
Chestia cu aparatele de prezervative, chiar am vazut-o in toaleta unui bar din Bucuresti si chiar mi-a placut
as promova-o cu succes peste tot, chiar si in scoli si licee, desi poate unora li s-ar parea scandalos
- in cabina fiecarui WC sa existe un astfel de aparat, a. i. fiecare isi poate lua ce tip de prezervativ doreste fara sa fie vazut si fara sa-i fie rusine (desi nu vad de ce i-ar fi: ar trebui sa fie un lucru normal, ca si cum te-ai spala pe maini sau poate nu multa lume se spala pe maini, cine stie?!)
In primul rand sa fiti curiosi, sa cititi, sa cautati informatii. Daca va este jena sa discutati despre metode cu cineva apropiat care stie, cum ar fi mama, matusa, nasa etc., dar nu cu vreo prietena care face si ea din auzite. poti merge la cabinete de planning familial. Iti este pastrata confidentialitatea, poti intreba ce vrei tu si poti primi prezervative, pastile anticonceptionale gratuit sau cu reducere daca esti eleva sau studenta. Oricum, este pe drumul cel bun daca te intereseaza.
Sunt destule informatii, dar daca pe ei nu ii intereseaza si pe la 18 ani au copil, treaba lor...
Eu cred ca acum sunt informatii destul de multe. Dar nu e vointa pentru aplicare parerea mea
Eu sunt socata...de ce?
Informatiile ne bombardeaza din toate partile, si avem acces la ele : internet, tv, carti, reviste, radio...nu mai suntem pe vremea domnului Ceausescu sa nu avem habar si nici nu suntem un popor pudic...INCONSTIENTA este cauza, cred eu.
Probabil mai este si rusinea de a cumpara prezervative... dar stau sa ma gandesc, rusine nu le e sa faca sex ...nu? Odata cu el vin si responsabilitatile si daca ne credem destul de informati si maturi sa facem pasul asta nu ar trebui sa ne fie rusine sa ne protejam, sa ne respectam. Daca nu noi atunci cine...ca baietii/barbatii, sunt multi carora nu le pasa... dar aceia nici nu merita efortul.
Cum sa nu fie vorba de informare (adica sa stii ce ai de facut) atunci cand pe aici sunt intrebari de genul : Nu-i asa ca daca nu am orgasm nu raman insarcinata? ...sau cum am mai auzit: Daca visez ca fac sex raman insarcinata? ...sau:
Daca a intrat decat jumate, raman insarcinata?
A te informa nu inseamna sa citesti un articol si gata ci sa intelegi, sa te interesezi din mai multe parti si sa nu mai ai intrebari fara raspuns...nu contesc ca nu exista si informatii fara calitate... dar activitatea de informare se refera la un amalgam de acumulare de cunostinte...
Din pacate "pupimik" intrebarile nu sunt puse la vrajeala... ceea ce se intampla in tara asta : copii cu copii.
Iar intrebarea era de fapt:
"Ce am putea face ca sa fie mai informati?" pentru ca ei nu se protejeaza desi fac sex...
In fine fiecare cu parerea lui...nu are rost sa ne contrazicem.
Snapchatbeniiiamin întreabă:
anonim_4396 întreabă:
loramesesan întreabă: