| Bacemi a întrebat:

Tin in primul rand sa multumesc utilizatorului @vlad_bv. Datorita lui postez aceasta intrebare. Un raspuns de-al lui m-a adus fata in fata cu o piesa de-a doamnei Ileana Sararoiu. Probabil majoritatea tinerilor se vor intreba : Cine este aceasta doamna? Ce fel de muzica are in repertoriu? Din pacate acest suflet cald nu mai este printre noi. Si o plang si eu asa cum probabil o plang cu mai dese lacrimi cei care au avut norocul de a o cunoaste. Aceasta doamna canta muzica. Canta folclorul care a dat nastere tuturor artelor. Canta chiar viata. Probabil doar cei trecuti de prima tinerete isi mai aduc aminte.

Si ca un omagiu adus folclorului si acestor artisti ai vietii nu pot sa nu mentionez cateva cuvinte si despre doamna Maria Lataretu. Unii o cunosc si sub denumirea de "privighetoarea Gorjului". Un renume pe care spun eu l-a meritat. Cu rusine spun ca multa vreme nici eu nu am auzit de ea. Am avut noroc sa vad o emisiune la televizor si am fost fascinat. Acesta doamna a iubit atat de mult muzica dar si ascultatorii ei incat a murit "la datorie ". S-a stins lasandu-ne o comoara de pret. Dupa cum si ea spunea : http://www.youtube.com/watch?v=_6Auz530Xpk

Cati dintre voi apreciati folclorul cu adevarat?

Răspuns Câştigător
NOname
| NOname a răspuns:

Multumesc, @bacemi! Sincer, m-au dat lacrimile in timp ce ascultam aceasta piesa, simt ca am un nod in gat. Este foarte trist, ca a plecat de langa noi o artista de mare valoare, o cantareata de exceptie, un om absolut deosebit, care a facut atat de multe pentru tara noastra, care a ajuns sa insemne - Romania (latura ei frumoasa, mandra, adevarata)! Dar va trai in continuare in sufletele noastre prin muzica ei, prin acel sentiment deosebit, maret, pe care il traim ascultand-o. Of, of... iarasi plang...
Tot respectul meu pentru Doamna Maria Lataretu! Sa se odihneasca in pace!

Multumesc, @Malvina! Si eu apreciez activitatea ta, implicarea si sfaturile bune, pe care le dai. Sa fii iubita!
Numai bine tuturor!

11 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Cu muzica veche populară avem să ne mândrim, cea de acum este pur și simplu comercială, amprenta folclorică lipsește cu desăvârșire.
Bravo. Și eu apreciez tot ce este original!
Pa, pa.

| Malvina24 a răspuns:

De doamna Maria Lataretu imi amintesc mereu, pentru ca sunt gorjeanca si stiu destul de bine ce voce minunata si placuta avea. Bunica mea o iubeste mult! Pentru ea muzica populara e totul, pentru mine poate nu-i chiar asa insa ma uit la unii batranei cat de mult le place!

http://www.bestmusic.ro/maria-lataretu/biografie/

| Malvina24 a răspuns:

Si eu il apreciez pe vlad_bv chiar e un utilizator cum sunt cativa aici pe site! Si eu ii multumesc lui NOname, lui Arthur, Brigaelei, Ganduri albe, Monik16, Abh, Katya, Sol si lui Madutzu pentr tot ce fac pentru noi! Si tie bineinteles! felicitari tuturor mentionati, ii apreciez foarte mult pe acestia!

mariana
| mariana a răspuns:

Muzica populara romaneasca este de o neasemuita frumusete, fiecare zona a tarii avand reprezentantii ei cu totul deosebiti.
Exemplul dat de tine Bacemi este graitor, ambele cantarete au avut darul de a reda intr-un mod cu totul deoasebit frumusetea cantecelor noastre, fiecarui roman cred ca ar trebui sa-i placa folclorul pentru ca, el reprezinta insasi "aroma" gliei stramosesti.
Este pacat ca unii dintre noi dezapreciaza, ori chiar se rusineaza de cantecele populare, dar eu cred ca acestia nici nu merita sa fie denumiti romani pentru ca, ei fac de rusine neamul nostru.
La toti ne plac tot felul de melodii fie ca apartin la muzica populara (culeasa din vetrele strabune), la muzica usoara ori clasica, compusa de compatriotii nostri, ori de compozitori din alte spatii ale lumii si este firesc sa fie asa. Sunt momente in viata cand ascultam un gen de melodii ori altul, dar sunt convinsa ca, atunci cand vrei sa te simti "acasa" atunci asculti o melodie populara de joc, ori o doina si atunci inima ta simte emotia pamantului stramosesc.
Singura muzica pe care nu o ascult o reprezinta manelele pentru ca ea este o "increngatura" de ritmuri orientale care nu-mi spun nimic mie.
Felicitari tuturor care asculta "graiul stramosesc", prin glasurile cantaretilor de muzica populara ei si simt romaneste si nu se dezic de tara si neamul lor.
O zi buna tuturor si sper sa se mai nasca talente ca cele ale Mariei Lataretu si Ioanei Sararoiu si am vazut deja copii care le urmeaza si acest lucru ma face sa cred ca inca nu suntem pierduti.

| madagascar a răspuns:

Mie imi place muzica populara, cand eram copil ma uitam la tezaur folcloric, am chiar cativa artisti preferati.cand ascult muzica populara mi se face dor de mama si de casa parinteasca.

| Aѕнℓєу♥ a răspuns:

Doamneeee!
Saraca femeie.Mereu o auzeam cantand pe la TV si pe la radiouri.Imi pare rau pentru ea. Mie nu-mi place folcloru' deloc. O auzeam mereu pe la bunici, acum am vazut pe bunica'mea plagand si'am intrebat'o dc. Mi'a spus ca a murit.Imi paruse rau ca era o femeie de treaba si ne canta mereu din suflet.
Sincer, mie nu-mi place muzica populara, dar, e din sangele ROMANULUI, cum sa nu ne para rau!?

| CosteaVlad a răspuns:

Mulţumesc şi eu Bacemi.
Într-adevăr, doamna Ileana Sărăroiu a fost, este, şi va rămâne una din interpretele cele mai valoroase ale "tezaurului" folcloric românesc. La fel ca şi Nyku, şi eu când eram puţin mai mic şi mergeam în vacanţă la bunicii mei, mă uitam cu o deosebită plăcere la emisiunea "Tezaur Folcloric", şi o apreciez foarte mult pe doamna Marioara Murărescu pentru toată dăruirea dânsei faţă de folclorul românesc. Toate acele melodii pe care le ascultam atunci, chiar dacă nu făceau parte din genul meu preferat de muzică, pot spune cu cea mai mare sinceritate că îmi ajungeau la suflet, acele melodii mă făceau să simt ceva ce absolut niciun alt gen de muzică nu m-a făcut, şi nu mă va face să simt vreodată. Este ceva cu totul special, ceva de-o frumuseţe ce nu poate fi exprimată prin cuvinte. În opinia mea folclorul românesc este de-o frumuseţe extraordinară, iar pentru mine @ramitzu niciun alt gen de muzică specifică a celorlaltor ţări nu-l va putea întrece vreodată.
O seară minunată! happy

| CosteaVlad a răspuns:

Mulţumesc mult de tot Malvina pentru aprecieri. Şi eu apreciez foarte mult implicarea ta pe site, a celorlaţi utilizatori pe care i-ai menţionat şi tu, precum şi a lui mary3bee, PeTrO, Alex, Aero, pnKK, Dmonik, AdiSR, Ely (tot pomelnicul care mi-a venit acum în minte), dar şi mulţi alţii, care îşi dedică din timpul lor pentru a-i ajuta pe ceilalţi, şi îi apreciez foarte mult pentru acest lucru. În exemplele pe care le-am dat am fost poate un pic subiectiv, majoritatea dintre ei fiind în lista mea de prieteni, dar sunt foarte, foarte mulţi alţii care merită toată aprecierea pentru implicarea lor pe site şi pentru altruismul de care dau dovadă.
O zi frumoasă tuturor! happy

| Bianca_papusha a răspuns:

Pentru mine muzica populara este muzica mea preferata poate si din simplu fapt ca provin dintr-o zona unde folclorul si traditiile stramosesti sunt la ele acasa... unde ciobanu stie sa-si iubeasca mandruta la umbra brazilor in mijlocul turmei de oihappy

| Nyku_5126 a răspuns:

Am 18 ani si sincer sa fiu muzica populara nu este in playlistule meu de zi cu zi dar asta nu este un motiv ca sa nu apreciez folclorule românesc. Chiar daca cei din generatia mea, si cei din generatiile posterioare, nu apreciaza acest gen muzical si nu ii intereseaza ce se va intampla cu acesta, eu chiar ma intristez de multe ori cand ma pun la TV (sincer cam rar ca n-am timp) si vad ca din 10 - 15 canale de muzica sunt doar 2 dedicate acestui gen care ne reprezinta si este o comoara pentru tara noastra. Si daca stau sa ascult cateva melodii de pe acele 2 canale dedicate lui...nu pot sa ma simt la fel cum ma simteam acum 10 - 12 ani cand venea Duminica, mergeam la bunica (Dumnezeu s-o ierte) si stateam cateva ore langa ea nemiscat cu ochii in televior privind emisiunea Tezaur Folcloric. As vrea sa pot sa mai retraiesc acele momente si sa ma simt la fel cand ascult o melodie de acest gen. Multumesc frumos @bacemi pentru amintirea doamnei Ileana Sararoiu si pentru interesul dat acestui gen muzical. Sper sa nu dispara dispara ci sa mearga din ce in ce mai bine si chiar si tinerii de azi, chiar daca nu asculta, sa nu il priveasca ca pe ceva vechi sau urat pentru ca este patrimoniul nostru si trebuie admirat si respectat.

| ramitzu a răspuns:

Eu nu-l apreciez deloc. Nu's vreo fitoasa de aia dar nu imi place. Cand ma uit la alte tari ce muzica specifica frumoasa are si la noi... De ex: spania. Nu imi va placea niciodata. Asta e.sad