anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Vreau sa fac sex insa mie teama sa nu ramin insarcinata si nici nu vreau sa merg la gineocolog.Cum sa ma protejez? (am 14 ani)

Răspuns Câştigător
| LostLady a răspuns:

Tu vrei sa faci sex dar nu stii nici macar cum sa te protejezi? Acusi te vad din nou pe TPU intreband daca poti de ramane insarcinata de la sexul oral sau daca parteneru tau si-a dat drumu "numai un pic".

20 răspunsuri:
| PastilăBă a răspuns:

Esti nebuna fatooo`?
Un singur cuvanttonguerezervativ!smug
Cel mai bunlaughing
Spor la treaba!smug

| frank0x0 a răspuns:

Cred ca ar trebui sa mai astepti ca sa nu regreti mai tarziu!

| 0whatever0 a răspuns:

Nu stiu draga mea depinde si cu cine vrei sa faci... sfatuitivawinking

| Castiel a răspuns:

Asteapta pana la 17+

| Ionuttt a răspuns:

1. Prezervativ
2. Anticonceptionale -> dar inca nu are rost sa iei asa ceva.
Prezervativul ramane singura solutie...
Dar esti sigura ca la 14 ani vrei sa faci deja acest pas?
Ai grija, te va schimba radical.

| Robert a răspuns:

Anticonceptionale,prezervative.

| LobyCreW a răspuns:

Pai liviahappy ai dor 14 ani lasa sexul ocupate si tu de scoala sexul se face peste 18 19 ani daca vrei sa ai o viata tarehappy vezi-ti de trebuie si ca sa te protejezi trebuie sa nu cazi in vraja baietilor sa te bage in pat si sa nu mai sti de tinehappy si daca esti virginahappy si faci sex pentru prima oara nu mori te dezvirgineazahappy dar sa nu-si dea drumu in tine ca ramai insarcinata si daca el are vreo boala sau tu:sida:siflilis:hiv zi sa-si ia prezervativ potrivithappy prezervativul se poate rupehappy Tanks Fundita?

| strainu a răspuns:

Esti cam mica.) gandeste-te bine inainte sa iti incepi voata sexuala. daca totusi te decizi, trebuie neaparat sa consulti ginecologul, pur si simplu n-ai alta optiune. oricit de tare n-ai vrea sa te adresezi unui ginecolog.

| andreibubu2 a răspuns:

Fa dar esti proasta rau... daca nu esti spor la treaba si ia-ti prezervativ cu diferite armome(eu prefer capsuni)

| Xperson a răspuns:

Imi doresc asta foarte multttt si o voi face.nu mai sunt un copil si oricum sunt destul de devoltata pentru asa ceva

| blaxy a răspuns:

Mai cresti oleaca micutzO...iesti inca mica mica mica...si vrei sa devii tirfa

| 2dmv a răspuns:

Te rog expres nu ingrosa linia de femei care se prostesc la varste mici si apoi pe la 17-18 ani isi plang in pumni.Fi desteapta si ai rabdare...Toate la timpul lor draga mea.

| Updew a răspuns:

14 ani? Frumoasă vârstă. Fii atentă, nu cred că voi reuși eu sau altcineva să te facă să-ți schimbi părerea. Dacă îți dorești așa ceva și ai găsit și persoana cu care să o faci și simți tu că asta îți dorești și că este corect atunci nu o fă fără prezervativ. Cel puțin din acest punct de vedere să nu te lași amăgită. În general bărbații, cei mai mulți, au probleme în folosirea prezervativelor, fara ele se simt mult mai lejeri. Un sfat sincer este să nu accepți așa ceva. O sarcină este doar o parte din ceea ce ți se poate întâmpla. Există si bolile venerice care pot fi extrem de jenante și periculoase, asta ca să nu mai vorbim de vestitul HIV. Așadar, prezervativul alături de care poți cumpăra și un lubrifiant pentru a fi mai ușor. happy Sper că ți-am fost de ajutor și take care, sex-ul poate fi grozav, dacă este practicat responsabil!

| Corinaa2013 a răspuns:

Eu nu cred ca esti dezvoltata.O sa regreti ca ai facut asta!

| mgtow a răspuns:

Da-i bataie daca vrei apoi cand vrei sa faci copil nu vei putea.

| Castiel a răspuns:

Esti pregatita din **** ma, crezi tu ca esti pregatita sa-mi bag pl sunteti curve de la 14 ani deja? frate mare adevar zice mircea badea cu Romania este tara curvelor virgine!

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

La varsta ta, daca iti incepi viata sexuala, esti obligata sa mergi la ginecolog, fiindca riscul tau de cancer de col este foarte mare.

| Corinaa2013 a răspuns:

Tu te poti proteja in felul urmator:

Colul uterin este un inel ingrosat care face legatura intre cavitatea uterina de vagin. Este alcatuit dintr-un muschi circular foarte puternic tapetat de epiteliu mucos (tesut de acoperire numit si mucoasa colului uterin) si e strabatut de un canal scurt si foarte subtire numit canalul cervical care reprezinta calea de acces intre cavitatea uterina si cea vaginala.


Mucoasa colului uterin suporta aceleasi modificari lunare pe care le prezinta uterul in cadrul ciclului menstrual. Celulele din tesutul de acoperire sunt inlocuite in fiecare luna cu altele noi ceea ce inseamna ca in acest loc au loc periodic foarte multe diviziuni celulare. Adica celulele din straturile profunde se inmultesc si le inlocuiesc pe cele exfoliate.


De ce unele tipuri de cancer sunt mai frecvente decat altele?


Cancerul porneste de la producerea unor anumite mutatii specifice ale ADN-ului unei celule. In urma acestor mutatii rezulta celule tumorale care se dezvolta aberant, exagerat, nu-si mai indeplinesc rolul initial dar impiedica functionarea normala a tesuturilor pe care le invadeaza.


Una din trasaturile celulelor canceroase este aceea ca parasesc cu usurinta tesutul de provenienta, invadand organul in care au aparut, organele din jur (prin contact direct) si organele aflate la distanta (unde ajung prin intermediul sangelui sau limfei). Oriunde a poposit o celula canceroasa se va dezvolta o tumora care va afecta functia si structura organului respectiv pana la distrugerea lor totala.

Ori de cate ori o celula se divide, ADN-ul ei urmeaza un proces de replicare. Adica ADN-ul se dedubleaza prin autocopiere pentru ca ambele celule rezultate din diviziune sa aiba informatia genetica de care are nevoie sa functioneze. In cursul acestui fenomen se pot produce mutatii. Cu cat sunt mai dese procesele de replicare cu atat ADN-ul celulei este mai vulnerabil.


Astfel, tesuturile din organism in care au loc diviziuni celulare frecvente (turn-over celular crescut), prezinta un risc mai mare ca ADN-ul celulelor componente sa sufere mutatii canceroase. Tesutul de acoperire al colului uterin este un astfel de tesut.


Dar pe langa asta, producerea cancerului este influentata in mare masura de actiunea unor factori care favorizeaza sau chiar provoaca aceste mutatii. Acestia se numesc factori mutageni. Vorbim de substante provenite din fumat, aditivi alimentari (unele E-uri), unele medicamente, etc; diferite tipuri de radiatii, infectii cu virusuri si alte microorganisme, alte mutatii genetice, etc.


Acolo unde se intalnesc mai multi factori care favorizeaza mutatiile, aparitia cancerului este mai frecventa. In cazul particular al mucoasei colului uterin, peste factorul favorizant reprezentat de numarul mare de diviziuni celulare se suprapune un factor mutagen feroce numit Virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus sau HPV).


HPV si cancerul de col uterin


Virusurile sunt microorganisme care nu se pot multiplica decat daca patrund intr-o celula si se folosesc de resursele acesteia. In primul rand este vizat ADN-ul celulei deoarece cu ajutorul lui virusul isi va propaga informatia genetica si se va inmulti.


Celulele colului uterin infectate cu HPV prezinta modificari specifice, mai mult sau mai putin pronuntate, ele fiind observabile la microscop. Aceste celule se numesc koilocite si sunt celule precanceroase adica celule din care se poate dezvolta cancerul.


Virusul Papilloma se transmite foarte usor atat pe cale sexuala direct sau prin maini si obiecte contaminate cat si prin utilizarea in comun a unor obiecte de igiena intima.


De multe ori infectia cu HPV nu se face simtita astfel ca femeia nu stie ca are virusul. Insa aproximativ 75 – 80 % din femeile active sexual au aceasta infectie. Cel care transporta microbul este de regula barbatul care de asemenea prezinta rar semne de infectie deci nici el nu stie de prezenta ei.


HPV cauzeaza si unele cancere de penis, dar pentru ca acest organ nu prezinta diviziuni celulare frecvente (precum mucoasa colului uterin) aceste cazuri sunt mult mai rare. Tot HPV este cauza altor cancere: vulvar, anal, etc.


Desi exista si alti factori implicati in dezvoltarea cancerului de col uterin (fumatul, unele tratamente hormonale, alimentatia nesanatoasa, infectia cu chlamidia sau HIV, antecedente familiale, etc), principalul vinovat este HPV. Virusul Papilloma Uman provoaca aproximativ 80% din cazurile de cancer de col uterin.


Displazia de col uterin


Celulele din mucoasa colului uterin, parcurg o serie de transformari pana sa devina celule canceroase. Vorbim de faza precanceroasa sau de displazia de col. Ea poate fi diagnosticata in urma unor examinari ginecologice, prima fiind testul citologic Babes – Papanicolau (sau testul Papanicolau, mai pe scurt). Acesta investigatie, poate fi completata la nevoie cu colposcopia si biopsia colului uterin.


Displazia nu duce in mod obligatoriu la cancer. Ea poate sa se retraga de la sine, poate fi determinata sa se retraga ori indepartata prin tratament. Dar prezenta displaziei este motiv de alerta atat pentru pacienta cat si pentru medic. In functie de gravitatea ei, medicul va decide in favoarea unei interventii sau pentru investigatii repetate la intervale scurte de timp, in vederea stabilirii felului in care evolueaza.


Manifestarile cancerului de col uterin


Din pacate cancerul de col este o boala care evolueaza silentios, fara sa dea de banuit. Cand incepe sa se manifeste poate fi intr-o faza destul de avansata. Apar sangerari neregulate, intre menstruatii, spotting (patarea ocazionala a chilotului cu putin sange), secretii anormale, eventual usor colorate in portocaliu, sangerare dupa contactul sexual, durere in abdomenul inferior, durere la contactul sexual.


In faze mai avansate pot sa apara greutate in urinare, constipatie sau diaree, umflarea picioarelor, pierdere in greutate, stare de oboseala permanenta, dureri abdominale de spate, de picioare, sangerari puternice. Leziunile canceroase si tesuturile tumorale se extind si pot perfora vezica urinara sau intestinele, creandu-se cai de acces (fistule) intre acestea si vagin. In consecinta este posibil sa apara pierderi necontrolate de urina sau materii fecale prin vagin.


Celulele tumorale iau drumul fluxului sanguin si limfatic determinand metastaze (tumori la distanta) in plamani, in oase, organele abdominale si in alte zone din corp. Metastazele osoase pot provoca fracturi ale oaselor afectate.


Cancerul de col uterin este o boala care, daca nu e tratata in faze incipiente, duce mai devreme sau mai taziu la deces.


Investigarea colului uterin. Testul Babes - Papanicolau si alte teste


Investigarea vizuala a colului uterin e prima care se efectueaza in cabinetul medicului ginecolog. Ea poate pune in evidenta aparitia leziunilor.


Testul citologic Babes – Papanicolau, consta in recoltarea de celule exfoliate de pe col si vizualizarea lor la microscop. Astfel se pot observa (daca sunt prezente) koilocitele (celulele modificate precanceros de catre HPV). Testul Papanicolau, este un examen de rutina care ar trebui sa fie efectuat anual de catre femeia care prezinta chiar si un risc minor de a avea infectia cu HPV sau leziuni displazice.


Persoanele care prezinta riscul de a avea infectia cu HPV si/sau modificari ale colului sunt:


- femeile care si-au inceput viata sexuala la varsta frageda

- femeile care au avut contacte sexuale neprotejate

- femeile care au avut mai multi parteneri sexuali

- femei cu mai mult de 5 sarcini

- femeile care au fost supuse la tratamente hormonale cu dietilstilbestrol, sau alti hormoni sexuali, inclusiv preparatele contraceptive

- femei care au avut in familie si alte cazuri de cancer de col uterin.


Colposcopia este examinarea colului uterin cu ajutorul unui aparat microscopic (colposcopul), dupa aplicarea unei substante care pune in evidenta tesuturile anormale. Odata cu aceasta investigatie, daca este cazul se poate preleva o mica portiune din leziune (biopsie) pentru examinarea ei la un microscop mai performant si pentru a stabili diagnosticul precis de displazie sau cancer.


Daca a fost pus dignosticul de cancer, exista si alte teste care trebuie efectuate pentru a determina gravitatea bolii si optiunile terapeutice.


Tratamentul cancerului de col uterin


Atat displazia cat si cancerul de col, au variate grade de gravitate. Displazia de col in stadii incipiente poate insemna numai modificari microscopice (invizibile cu ochiul liber). Daca ea avanseaza, modificarile pot fi vizualizate pe col de catre medic. In prima etapa este posibil ca medicul sa nu prescrie un tratament ci doar sa astepte pentru a vedea daca leziunile inainteaza sau se retrag. El va recomanda un nou control dupa o durata de expectativa de regula de 6 luni.


Tesutul displazic poate fi indepartat prin mai multe metode chirurgicale locale: crioterapia (inghetare), conizatie, chirurgia laser sau clasica.


Cancerul beneficiaza de tratament chirurgical extins deoarece tumora e nevoie sa fie indepartata cu o cantitate mare de tesuturi invecinate care ar putea fi invadate de celule tumorale. Se doreste indepartarea in totalitate a tesuturilor care pot contine celule tumorale pentru a se evita recidivarea bolii. Metoda chirurgicala se numeste histerectomie si consta in indepartarea uterului si a unei parti din vagin, uneori a intregului vagin.


In functie de gravitatea bolii sunt extrasi si nodulii limfatici din zona. Este posibil sa fie nevoie de radioterapie si chimioterapie.


Reusita tratamentului se apreciaza prin supravietuirea la 5 ani dupa interventie. Pe toata aceasta perioada este importanta supravegherea medicala pentru a detecta cat mai timpuriu eventualele recidive (determinari secundare).


Din pacate histerectomia inlatura posibilitatea pentru respectiva femeie de a avea copii. In prezent medicii cauta sa puna la punct tratamente chirurgicale mai reduse ca extindere pentru femeile care inca nu au reusit sa aiba copii. Aceste metode ar trebui sa dea femeii ragazul sa aduca pe lume un copil, dupa care, daca e nevoie, interventia sa fie completata cu una extinsa care sa-i stabilizeze sarea de sanatate. Totusi astfel de abordari sunt riscante.


Importanta vaccinului antipapilomavirus


Vaccinul impotriva HPV protejeaza femeia de infectia cu principalele tipuri de virus care pot da cancerul de col uterin. Medicii apreciaza ca numarul de imbolnaviri cu cancer de col uterin va scadea vertiginos pe masura ce tinerele care au primit vaccinul vor ajunge la maturitate.


Raman neacoperite de vaccin o serie de tulpini care prezinta risc minor de cancer si cazurile de boala determinate de alte cauze.


Eficacitatea vaccinului fata de tulpinile de HPV vizate se apropie de 98%, dar nu trebuie uitat ca acest vaccin nu inlatura complet riscul de boala. In plus exista si alte afectiuni genitale care ar putea pune la un moment dat probleme femeii. Din acest motiv este necesara continuarea vizitelor regulate la medic, in general, o data pe an, ori mai des sau mai rar, in functie de necesitati si de indicatiile medicului.


Prevenirea cancerului de col uterin


Fiecare fata are datoria fata de ea insasi sa se informeze, sa se protejeze si sa mearga la medic regulat dupa inceperea vietii sexuale sau, oricum dupa 18 ani.


Prezervativul asigura o protectie rezonabila dar nu suficienta deoarece schimbul de fluide corporale si microbi pot precede sau ocoli utilizarea acestei bariere. Mana contaminata (de exemplu mana care a atins penisul apoi a atins vulva, sau invers) poate transmite virusul chiar daca partenerii utilizeaza prezervativul. Din acest motiv ajung atatea femei (75 – 80% din cele active sexual) sa fie purtatoare de virus si la risc de a dezvolta cancerul de col uterin.


Vaccinul impotriva HPV este cea mai eficienta cale de lupta in prevenirea infectarii cu tipurile de virus pentru care a fost el fabricat.


Vizitele regulate la medic au menirea de a descoperi eventualele leziuni precanceroase in faza incipienta, deoarece cancerul de col uterin este vindecabil daca este surprins din timp.



In prevenirea cancerului de col uterin are un rol important stilul de viata sanatos cu evitarea fumatului si alimetatia cat mai naturala posibil, fara E-uri si bogata in vitamine si antioxidanti.



Atentie!


Cancerul de col uterin este o boala care poate fi vindecata daca e descoperita devreme. In caz contrar, tratamentul este mutilant atat fizic cat si psihic, iar reusita lui are sanse reduse. In Romania peste 65% din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin mor din cauza acestei boli pentru ca ajung prea tarziu la medic.

Foarte putine femei sunt constiente ca trebuie sa-si faca regulat controlul ginecologic pentru a preveni o tragedie si, din pacate, prea putine fete au primit permisiunea parintilor de a face vaccinul antipapilomavirus.


Pentru orice femeie, indiferent de varsta, indiferent daca are sau nu copii ori viata sexuala, amenintarea acestei boli al carui tratament poate presupune indepartarea totala a organelor genitale interne, este extrem de traumatizanta.


In prezent Ministerul Sanatatii a extins programul de vaccinare gratuita impotriva HPV la fetele in varsta de pana la 24 de ani.


Prezervativul feminin

Este un tub flexibil si subtire, din latex sau poliuretan, care se introduce in vagin, prevazut cu o portiune exterioara evazata care ramane la nivelul vulvei. Portiunea exterioara este limitata printr-un inel mai rigid care impiedica deplasarea si modificarea formei optime a prezervativului.

Prezervativele feminine, la fel ca cele masculine se gasesc fabricate din latex sau materiale sintetice, pot avea forme diferite, striatii si lubrifianti. Ele se pot asocia cu lubrifianti pe baza de apa (gel) pentru prezervativele din latex sau cu orice fel de lubrifiant pentru cele din materiale sintetice.

Avantajele prezervativului feminin constau in:

- protectie mai ridicata fata de infectiile cu transmitere sexuala decat prezervativul masculin pentru ca limiteaza mai mult contactul intre tegumente si schimbul de fluide. Acest fapt e datorat portiunii externe a prezervativului care acopera o parte din vulva. Prin acesta ajuta mult cuplurile in care unul din parteneri are o BTS grava dar care isi doresc o viata sexuala normala
- desi este mai scump decat cel masculin, prezervativul feminin fabricat din poliuretan poate fi reutilizat de 5 -10 ori dupa ce a fost spalat si dezinfectat
- e mai rezistent la rupere decat prezervativul masculin

Dezavantajele ar consta intr-o oarecare dficultate in aplicare si uneori jena de a fi folosit. Totusi multe cupluri au reusit sa-l introduca in jocul erotic fiind multumite de rezultate.

Diafragma

Are forma de cupa sau jumatate de sfera si e fabricata din latex sau material sintetic (silicon, poliuretan), la fel ca prezervativele. Se introduce in vagin inaintea actului sexual si se muleaza pe colul uterin. E marginita de un inel elastic care se va fixa in jurul colului.

Se utilizeaza in combinatie cu un spermicid care se introduce in cupa dar si in vagin dupa aplicarea ei. Poate fi spalata si refolosita. Daca e aplicata corect, eficienta ei este de aproximativ 80%.

Dimensiunea diafragmei trebuie stabilita de medicul ginecolog pentru fiecare femeie in parte. Utilizarea impreuna cu lubrifianti este posibila cu precizarea ca la cele fabricate din latex nu se pot folosi lubrifianti uleiosi sau grasi pentru ca acestia pot dezintegra latexul.

Dezavantajele utilizarii diafragmei:

- aplicarea e oarecum dificila; necesita indemanare si experienta
- dupa actul sexual ea trebuie sa ramana in vagin cel putin 6 ore si la extragere e necesara inca o aplicare de spermicid (diafragma nu poate ramana mai mult de 24 de ore in vagin)
- nu protejeaza fata de BTS
- poate favoriza infectii si leziuni vaginale, poate da disconfort sau alergii.

Avantaje:

- se poate refolosi
- desi e greoaie, aplicarea se poate face cu 6 ore inaintea actului sexual deci acesta nu va fi intrerupt. Daca e aplicata cu mult timp inainte de actul sexual e necesar ca spermicidul sa fie suplimentat

O varianta a diafragmei este cupa cervicala. Are un mod de utilizare asemanator dar e mai mica.

Dispozitivul intrauterin (DIU) sau steriletul

Este un obiect mic din material plastic sau metal, care se introduce in uter. Aplicarea si indepartarea lui sa se executa obligatoriu de catre medicul ginecolog.

Exista mai multe tipuri si forme de DIU si in functie de asta el poate ramane in uter timp de 5 sau chiar 10 ani.

Doua categorii principale de DIU se pot distinge: cele care se bazeaza pe eliberarea constanta de cupru si cele care elibereaza progesteron.

Cuprul actioneaza impotriva ovulelor si a spermatozoizilor dar si asupra mucoasei uterine pentru a evita formarea sarcinii. Progesteronul provoaca ingrosarea mucusului cervical. In plus DIU are efect de bariera blocand intrarea in uter.

Riscurile utilizarii steriletului sunt:

- favorizeaza boala inflamatorie pelvina
- creste disconfortul menstrual si volumul de sange pierdut
- poate produce jena la contactul sexual caz in care trebuie apelat din nou la medicul ginecolog
- nu protejeaza de BTS

Avantaje:

- durata prelungita in care poate fi folosit
- eficienta crescuta de aproximativ 98%
- daca e ales in mod corect si e verificat periodic de catre ginecolog e o metoda contraceptiva comoda
- poate fi indepartat oricand, cu reluarea prompta a capacitatii de a avea copii.
Daca mai vrei continuare imi dai un mesaj.
Sper ca te-m ajutat!
Funda?

| andreibubu2 a răspuns:

Daca vrei faci cu mine:p

| kolateral a răspuns:

Daca esti din Craiova si eu am tot 14 ani.Iau prezervative alegi locati si nai nici o problema