Poţi să le afli şi de la un cabinet de planing. Oamenii de acolo sunt mult mai în măsură să îţi explice ce e cu fiecare.
Din cunoştinţele mele metodele contraceptive sunt:
1. prezervativul (foarte eficient dacă e folosit corect - 100% -, fără reacţii adverse, confortabil dar întrerupe puţin actul sexual. Există şi prezervative pentru femei dar despre astea ştiu prea puţine - mai exact că sunt mult mai scumpe decât cele masculine)
2. pilulele contraceptive (cu unul sau mai mulţi hormoni - sunt eficiente 98-99% dar multe reacţii adverse. Trebuie luate în fiecare zi la aceeaşi oră)
3. Diafragmă (trebuie consultaţie la medic. E ca un prezervativ pentru femeie. Se introduce înaintea actului sexual. Eficacitatea este scăzută)
4. Spermicidele (gelul şi alt fel de substanţe care distrug spermatozoizii. Se folosesc împreună cu diafragma. Eficacitatea este destul de scăzută)
5. Steriletul - este un dispozitiv intrauterin care nu lasă ovulul să se fixeze. Poate fi cu sau fără hormoni. Dacă este fără hormoni e posibil să nu ţi-l suporte organismul, iar dacă e cu hormoni îţi apar reacţiile adverse din cauza lor. Este nevoie de medic. Eficacitatea este bună. Se spunea că este de preferabil să fie folosit de femeile care au deja copii, dar nu este obligatoriu.
6. Anticoncepţionale injectabile (un fel de pastile dar sub formă de injecţii care au o eficacitate de câteva săptămâni. Se fac cam 4 injecţii pe an. Au reacţii adverse, unul dintre el fiind amenoreea - lipsa menstruaţiei)
7. Tot hormonale mai sunt niste anticoncepţionale care se introduc sub piele şi elimina treptat hormonii. Ţine câtiva ani, dar e posibil să producă cancer.
8. Legarea trompelor sau vasectomie (metode ireversibile)
9. Coitus intreruptus - eficacitate foarte mică. Când partenerul nu ejaculează în vagin.
10. Inel sau plasturi cu hormoni. Plasturii se înlocuiau o dată la 3 săptămâni, dar... nu se găsesc la noi în tară. Şi sunt cu hormoni, ceea ce înseamnă că au reacţii adverse.
Cel mai sănătos pentru tine probabil ar fi prezervativul sau abstinenţa în cazul în care ai sub 18 ani pentru că există riscul să faci cancer de col uterin. Multă sănătate! Şi pentru mai multe informaţii te sfătuiesc să mergi la un cabinet de planning familial.
Nu am menţionat pilula de a doua zi pentru că aceea nu este o metodă contraceptivă. În caz de urgenţă se poate folosi, dar cât se poate de rar pentru că produce dezechilibre hormonale mari.
Prezervativul e singurul care te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala (BTS) pe cand celelalte metode nu. In schimb nu ofera aceeasi placere.
Cauta pe google despre fiecare. Sigur gasesti multe lucruri interesante.
Bună.
Prezervativul ocupă locul unu din punct de vedere al eficacității, are dublă protecție: antisarcină, antiboli. Nu are contraindicații, se poate utiliza în orice moment din zi sau noapte, mare grijă la mânuirea lui. Trebuie cumpărate cele în termen de garanție, nu necesită prescripție medicală.
Pilulele se iau numai în urma unui control medical amănunțit: ginecologie, endocrinologie, cardiologie, gastroenterologie, interne. Se iau pe bază de rețetă medicală din farmacii. Trebuie respectat în tocmai administrarea lor pentru a preveni o posibilă sarcină.
Pilulele ocup locul doi ca eficiență. Sunt de trei feluri: monofazice, bifazice și trifazice, toate sunt cu scopul de a veni în ajutorul nevoii fiecărei femei în parte. Reacții adverse: să nu suporte organismul prin vărsături, dureri de cap, îngrășat (de ce le mai multe ori), slăbit, etc. Dacă apar aceste manifestări trebuie întrerupt și mers la medic pentru schimbarea lor.
Foițele sunt foarte slabe ca eficiență, sub 50%.
Mai sunt contraceptivele locale externe, spermicidele care se prezintă sub formă de ovule, geluri, creme, sprayuri spumante (cele de ultimă generație asigură protecție de peste 85-90% dacă sunt folosite corect, se găsesc la farmacie, gama Pharmatex), inelul vaginal, prezervativul feminin, steriletul (acesta se pune în cabinet ginecologic la femeile care au deja un copil sau doi, există riscul sterilității prin infecții cauzate de acesta), pilula de urgență care se administrează în primele 24 de ore de la contactul neprotejat și se poate folosi de maxim de 2 ori pe an (a fost făcut cu scopul de a preveni posibile sarcini în urma violurilor), sterilitate chirurgicală (este recomandat la femeile care au deja copii și nu mai doresc alții) prin ligaturarea trompelor, etc.
Pa, pa.