1. Ce parere sa am? O istorie ca a oricarei alte tari, presarata cu tot felul de evenimente. Pot spune, totusi, ca am avut un oarecare ghinion din cauza amplasarii noastre geografice.
2. Nu pot sa zic ca mi-e rusine cu vreun eveniment, insa comportamentul armatei romane la Odessa, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, nu a fost tocmai ok. De asemenea, nici moralitatea lui Stefan cel Mare, a lui Alexandru Ioan Cuza sau a lui Carol al II-lea nu e ceva de fala. Aaa si relatiile extraconjugale ale Reginei Maria m-au deranjat foarte tare, ca si cititor, student la istorie si cetatean al Romaniei. In rest, a facut mult bine pentru tara. Daca stau sa ma gandesc mai bine, mi-ar fi rusine cu cateva evenimente. Nu mai stau sa reformulez tot raspunsul pentru ca nu am chef la ora asta. Mi-ar fi rusine cu faptele legionarilor, cu statul national legionar si, mai ales, cu lupta care i-a pus capat, cu Masacrul de la Jilava, cu abdicarea regelui Carol al II-lea si mai ales ploaia de gloante pe care a avut-o de suportat la Jimbolia si Timisoara (evenimente care, evident, preced statul national legionar) si cu betele in roate care i-au fost puse in timp ce se afla in Spania. Comportamentul lui Ion Antonescu fata de regele Mihai si, mai ales, fata de tatal sau, a fost "strict institutional" si doar atat, un lucru care nu mi-a placut. Ar mai fi si alte fapte ale lui Carol al II-lea, dar nu mai stau sa le insir pentru ca, sincer, il simpatizez foarte mult. Si, in incheiere pentru acest subpunct, trebuie sa mentionez instaurarea comunismului in Romania, un sir de faradelegi si abuzuri, culminat cu tragica abdicare a Regelui Mihai, atat prin ceea ce s-a petrecut in acea zi intre cei patru actori de pe prima scena a tarii (Gheorghe Gheorghiu Dej, Petru Groza, Mihai I si mama sa Elena, primii 3 fiind de o mai mare importanta), cat si prin ceea ce a insemnat pentru tara noastra. Dupa aceea, sub "Cortina de Fier" nu a fost deloc bine, chiar daca unii sustin contrariul.
3. Evident, cu Marea Unire, cu vitejia aratata de daci in timpul razboaielor daco-romane, cu Batalia de la Posada (1330) care a desavarsit constructia ce avea sa fie, mai tarziu, Romania, cu infrangerile pe care le-am administrat otomanilor prin Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vlad Tepes si ceilalti domnitori, cu cei 74 de ani de monarhie, cu bisericile si manastirile ridicate de domnitorii romani, cu sfarsitul tragic pe care l-au avut Constantin Brancoveanu si fiii sai, nedorind sa se lepede de crestinism, cu Revolutia lui Tudor Vladimirescu, cu Razboiul de Independenta, cu modul foarte dur si hotarat in care s-a prezentat Romania la Conferinta de Pace de la Paris, de dupa Primul Razboi Mondial (in razboi nu s-a purtat tocmai ok, desi bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz au fost stralucitoare), cu stabilitatea domniilor regilor Carol si Ferdinand, cu modul in care a evoluat cultura in timpul regelui Carol al II-lea si cam atat imi vine in minte acum.
P.S. Aa si la punctul doi ar mai fi Batalia de la Turtucaia, incompetenta sefului de stat major Dumitru Iliescu care a generat pierderea a mii de vieti si epoca fanariota, o perioada de trista amintire, putini domni fiind de buna credinta. Alexandru Ipsilanti ar fi unul dintre ei.
La final dupa ce ai raspuns la toate cele 3 intrebari puteai sa spui ''e o tara frumoasa pacat ca-i locuita''.
Nuuu, nu impartasesc parerea asta
1. Nu cred ca ne deosebim foarte mult de alte state, ca si istoric, doar ca noi eram mereu la "intersectia" dintre cotropitori si asta si a cam spus cuvantul.
2. Cu ei 40 ani de comunism.
3. Cu perioada de domnie a lui Carol I
Ai dreptate in legatura cu ce ai spus la intrebarea nr. 1 dar sa stii ca daca nu am fi fost la intersetia marilor puteri si in calea cotropitoriilor si a popoarelor migratoare am fi fost ca tariile din occident.
Romania a fost stabilizata de comunism, Daca Comunismul nu aparea, Existau mari sanse ca regiuniile sa devina iar independente, Tinand cont ca existau mari diferente economice si culturale Intre Tara Romaneasca-Moldova-Transilvania Aceste diferente si-ar fi spus cuvantul,
Dar o venit comunistii care sustineau egalitate, averiile bogatiilor au fost confiscate etc pana cand s-a egalizat cat de cat...
Da da s au egalizat. Adica le-a luat statul si au ramas toto saraci
Ceva pe acolo, Bucurestiul a luat tot...
Te mândrești cu domnia lui Carol I deci și cu reprimarea mega violentă de la 1907, dar condamni ferm intervenția jandarmeriei...
Mda, ce comparatie ti ai gasit tu sa faci...
Corect, ăia voiau să nu mai fie sclavi, aveau totuși o revendicare clară...
Curiosul999 întreabă: