| Ely9009 a întrebat:

1. Ganglionul spinal (format din corpurile neuronilor care alcatuiesc radacina senzitiva a unui nerv spinal) intra in alcatuirea arcului reflex?

2. Duramater, una dintre cele trei foite ale meningelui - care protejeaza maduva spinarii - si anume cea care captuseste canalul osos, are consistenta osoasa?

3.Stim ca maduva spinarii este protejata de meninge. Putem insa considera corecta urmatoarea afirmatie: "Maduva spinarii este protejata de trei straturi DE meninge"?

2 răspunsuri:
| Stelistul a răspuns:

1.Nu! Arcul reflex este dat de act reflex!
2.Nu,el doar protejeaza maduva spinarii.
3.Nu,corect ar fi:Maduva spinarii este protejata de trei foite meningealetongue Sper ca ti-am fost de ajutortonguetonguetongue(funda?) P. S:AM 10 LA BIOLOGIEwinkingwinkingwinking

| alessia5158 a răspuns:

1. Ganglionul spinal INTRA in alcatuirea arcului reflex spinal
NU face confuzie intre ACT si ARC reflex!
ACTUL REFLEX este reactia de raspuns a unui efector (ex., muschi, glanda) la actiunea unui excitant, din mediul extern sau intern, asupra unui receptor. Suportul anatomic al acestui reflex este ARCUL REFLEX. Arcul reflex medular are urmatoarele componente:

* receptorul (exteroceptor, proprioceptor, visceroreceptor), care poate fi o formatiune specializata, corpuscul sau o dendrita a unui neuron senzitiv;
* calea aferenta este reprezentata de prelungirile neuronilor senzitivi din ganglionii spinali;
* centrul reflex este reprezentata de neuronii motori medulari si neuronii de asociatie, care genereaza impulsuri;
* calea aferenta este reprezentata de axonii neuronilor motori medulari;
* efectorul este muschiul scheletic in cazul reflexelor somatice si muschii viscerali sau glande in cazul reflexelor vegetative.

2. Duramater este o membrana de natura fibroasa ( nu osoasa!)deosebit de rezistenta, care protejaza maduva spinarii inspre exterior fiind separata de canalul rahidian(de natura osoasa) printr-un strat de tesut gras.

3. Nu, afirmatia este falsa! Meningele rahidian este alcatuit din trei membrane distincte sub aspect anatomic si dispuse dinspre exterior spre interior, in urmatoarea ordine: duramater, arahnoida si piamater