| danimarinescu a întrebat:

A bătut Mihai Viteazul pe turci la Călugăreni? *
Au dreptate Neculce, Bălcescu, Iorga, ori istoria rescrisa de comuniști cu filmele propagandă

Răspuns Câştigător
| gabicoo a răspuns:

A învins avangarda oștii otomane! Atât!
Cronicarii turci, care sunt foarte corecți și își recunosc înfrângerile, nu amintesc nimic despre Călugãreni. Mihai, după această confruntare, a fost nevoit să se retragă spre munți unde a așteptat ajutorul promis de către Sigismund Bathory. Când oștile ardelene au sosit, a reluat ofensiva, i-a alungat pe turci și a zdrobit oastea otomană în batălia de la Giurgiu!

Istoriografia noastră nu putea să recunoască faptul că greul luptelor și victoria finală a fost obținută de Mihai cu ajutorul oștilor transilvănene (secui și maghiari) care au fost factorul decisiv și au exagerat împortanța confruntării de la Călugăreni!

9 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

"I-a bătut Mihai Viteazul pe turci la Călugăreni?".

| minrest a răspuns:

O lupta nu este un meci de fotbal. Nu exista criterii clare si un arbitru care sa declare victoria. Nu exista egalitate intre echipe. Cel ce a avut un avantaj in urma unei batalii a invins; de multe ori nu ai cum sa determini cine a avut de fapt avantajul. Cata vreme otomanii si-au atins obiectivul fara pierderi invalidante, eu cred ca au invins; daca insa cineva considera ca intarzierea si pierderea a 7000 de oameni echivaleaza cu o victorie a Ligii Sfinte, nu ai un argument clar si sigur cu care sa il contrazici.

| gabicoo a răspuns:

Băi tu ești ca râia! Nu te potolești! Traseul tău este următorul: Spitalul de nebuni, cămașă de forță și calmante!

| ValentinMihai78 a răspuns:

Există Google, de ce nu căutați aceste informații?
Da, au existat exagerări în filmele istorice de până în 1989, manuale de istorie incomplete, dar fiecare au avut adevărul istoric în spatele lor.

| Florian80 a răspuns:

Da! Categoric Mihai Viteazul a batut pe turci la Calugareni de le-a sunat apa in cap!?

| danimarinescu explică (pentru Florian80):

Nicolae Iorga este de altă părere. Având în vedere că numele lui este în registrul arhivelor mai multor țări europene, tind să îl cred (citindu-i scrierile) mai mult decât ceea ce se vrea a ști despre istoria romanilor

| Florian80 a răspuns (pentru danimarinescu):

Nu cred ca Nicolae Iorga a afirmat ca batalia de la Calugareni a fost pierduta de Mihai Viteazul. Poate il confunzi cu anti romanul....Boia?

| danimarinescu explică (pentru Florian80):

Îți recomand " istoria lui Mihai Viteazul" de Iorga, ( români supt mihai voievod viteazu, Bălcescu) și pentru necunoscători. Sinan pașa a cucerit Giurgiu și București a pus garnizoana dar datorita bătăliei de la Călugăreni și pierderilor a abandonat campania militară spre Sigismund. Mihai se retrage și regrupează din fața lui Sinan. In continuare succes la cercetat și citit.
Lăsați istoria rescrisa din manualul de clasa V-VIII

| Florian80 a răspuns (pentru danimarinescu):

Vae victis!