Un roman foarte interesant, mai ales primul volum. L-am citit cu sufletul la gura, am regretat cand a trebuit sa ma intrerup pentru somn. Spre norocul meu, l-am inceput intr-o vineri si pana duminica terminasem deja al doilea volum.
Cred ca rar am intalnit un roman care sa prezinte atat de divers si complex firea umana. Am invatat din el despre oameni ca si cum as fi invatat din experienta mea personala. Mi-a imbogatit mult intelegerea despre viata si intelepciunea. Mereu gasesc ceva in viata de zi cu zi intamplari care ma duc cu gandul la satul Moromoetilor si folosind intelepciunea deprinsa acolo, reusesc adesea sa le fac fata mult mai bine ca altii.
Recunosc ca al doilea volum a fost mai dificil de citit, dar asta nu inseamna ca nu l-am citit fara pauza. Am fost foarte impresionata de distrugerea valorilor satului in comunism, am simtit si mai acut cat de mult rau a facut acesta oamenilor.
Nu am intalnit inca nici o persoana care sa nu fi adorat Morometii, de aceea sunt extrem de surprinsa de ce zici tu. Dar fii sigura ca daca vei citi cu maxima atentie si vei pune in practica toata invatamintele din carte, lumea va fi mai frumoasa iar tu mult mai intelept.
Depinde ce credeai ca o sa fie in carte, cat de multa actiune sau ce intamplari miraculoase. In fond carte este buna tocmai pentru acele descrieri detaliate care surprind viata obisnuita a taranului inainte de cooperativizare (vol. 1) si dupa ( Vol. 2 ) cand li s-au luat pamanturile. Ritmul vietii era stabilit de tatal familiei care impartea mancarea si care hotara cine ce va face. Pentru Ilie Moromete viata era tihnita, curgea firesc pana in momentul cand se trezeste scos din matca lui, din rutina zilnica.
O sa-ti placa. Cauta sa intelegi ca este vorba de niste evenimente istorice pe care le poti intelege mai bine decat citind carti de istorie. Este vorba de cum este afectat omul obisnuit de hotarilele majore ale conducatorilor. Priveste cartea ca pe ceva interesant si atunci, incetul cu incetul, ii vei prinde gustul. Nu fa comparatii cu cartile moderne. Sunt alt stil, au altceva de transmis fiecare. Gandeste-te ca daca de atatea generatii toti invatam la scoala Morometii, probabil ca merita sa fie citita, chiar si numai de curiozitate.
L-am citit acum foarte mult timp dar ştiu că mi-a plăcut mai erau anumite pasaje plictisitoare întradevăr dar ştiu că m-a impresionat cât de cât. Citeşte ambele volume, primul e mai frumos! Baftă!
Pai daca a fost plictisitoare de ce nu te uiti la Hannah Montana sau Jonas Brothers, poate de acolo aflii niste momente istorice cruciale pentru romani...
Maine poimaine vii p-aici si ne spui ca Ion era looser, si ca Vitoria Lipan nu era cool.
Offff... (e al doi-lea off pe ziua de azi sincer nu as vrea sa mai scriu)
Da, mie chiar mi-a placut. volumul 1 l-am citit chiar de 2 ori, e o actiune diferita fata de ce vezi prin alte carti si e frumos modul in care marin preda descrie exact viata la tara, problema pamanturilor, relatiile din familiile numeroase, imposibilitatea de a urma o scoala cateodata chiar daca doreai sa faci acest lucru si multe altele.Trebuie sa citesti mai mult din carte ca sa prinzi firul actiunii pentru ca dupa un singur capitol cu siguranta nu prinzi mare lucru.
E interesant sa recitesti cartea si sa observi cum te-ai schimbat in gandire si ce lucruri noi observi fata de prima data.
Daca o ai de citit pentru scoala si chiar nu iti place poti sa vezi filmul.
Si eu l-am inceput nu de mult dar mi se pare extrem de plictisitor. Toate romanele romanesti care le studiez la scoala sunt despre TARANI, ca deja imi vine sa le dau cu sapa in cap la toti. No offense, dar m-am cam saturat. Aceasi poveste, acelasi tipar, acelasi spatiu rural, devine monoton. Sa nu mai zic ca din 2 in 2 randuri cate o injuratura de-aia grosolana. Nu sunt adepta sfinteniei, sa zic asa, dar chestia asta mi se pare prea exagerata, un pic cam vulgar.