| Niciunnumedeutilizator a întrebat:

Acum treizeci de ani, în ziua de 17 februarie 1993, Academia Română a reintrodus litera "â", nefolosită în ultimele patru decenii, pentru cazurile în care sunetul se află în interiorul cuvântului, urmând ca "î" să fie folosit dacă sunetul apare la începutul ori finalul cuvântului. Acesta a fost status quo-ul literelor "â" și "î", dar sunteți de-acord cu această normă impusă de București?
Unii argumentează (știu că și lingvistul Iorgu Iordan a scris despre asta în 1937) că limba română trebuie să aibă o scriere fonetică, adică o literă să reprezinte un sunet și un sunet o literă, așadar e inutil să avem două litere "â" și "î". Când româna a adoptat alfabetul latin pe vremea lui Cuza a existat o dispută între cei ce propuneau o scriere etimologică a cuvintelor și cei ce propuneau una fonetică. În 1880 marii intelectuali ai acelei vremi (Alecsandri și Maiorescu printre alții) propun o ortografie ce e acceptată de Academie, dar e prea complicată și Maiorescu scrie Academiei în 1904, propunând o nouă comisie care să stabilească ortografia limbii române. Atunci se ia decizia ca "î" să se scrie la începutul și finalul cuvintelor (excepție făcând cuvintele compuse) iar "â" în mijloc.

5 răspunsuri:
| Sophieka a răspuns:

E bine asa...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu țin să cred că asta cu "î" și "â" îs doar niște artificii pe care a dorit să le introducă românașul nostru și atât. Să pară că avem și noi ceva în plus, ceva ce să te și chinuie când vrei să înveți limba română. Mai mult nu mă aventurez să dezbat deoarece nu mă simt stăpână deși îmi place limba română. Evident că îmi place și subiectul propus de dv și am observat că tot abordați subiecte de istorie. Chiar ar fi fain să vedem tot mai multe subiecte de genul pe aici. Acum nu zic să ne apucăm să facem școală pe TPU, dar uneori e fain să mai citești și ceva de cultură, istorie și de ce nu, chiar lingvistică sau geografie.
Eu vă încurajez să ne prezentați mai multe subiecte de genul happy Chiar am să vă urmăresc cu interes de acum înainte, chiar dacă unele subiecte vor fi prea dificile pentru mine ca să și răspund. Dar vă voi urmări, deoarece stârniți curiozitatea academică a unui om.

| mihai69 a răspuns:

Până la urmă, tot fonetică e scrierea, devreme ce [î] & [â] se citesc la fel...

| cristi202 a răspuns:

Eu înca scriu cu î, nu cu â, și nu s-a luat nimeni de mine că as face greșeli gramaticale happy
Doar TPU mă corectează cînd e cazul happy

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, sunt de acord. Iar dacă nu aș fi de acord și nu m-aș conforma, scrierea mea ar fi în discordanță cu cea normal acceptată, ceea ce ar produce disonanță cognitivă, disconfort la cei ce ar citi ce am scris.