Verbele " a crea" si "a agrea" (si nu "a creea" si "a agreea") se folosesc in scris, adeseori, fara a se respecta o norma ortografica veche a limbii literare. "S-a creeat haos" in loc de "s-a creat haos", "creerea lui Adam" in loc de crearea lui Adam", "agreem spatiile verzi" in loc de "agream spatiile verzi" sau "agreaza muntele, nu marea", in loc de "agreeaza muntele nu marea" sunt doar cateva din greselile intalnite chiar in locuri publice.
Trebuie sa se stie ca, in ortografia celor doua verbe, "a crea" si "a agrea", se tine seama de radacinile cuvintelor "cre" si "agre", la care se adauga elementele flexionare specifice verbului " a lucra", adica: –ez, -ezi, -eaza, -am, -ati, -eaza.
Asadar, in scriere, nu dublam vocala "e" acolo unde nu e necesar si nici nu scriem cu un "e" cand trebuie doi. Concret, la indicativ prezent, se scrie corect: (eu) creez, (tu) creezi, (el/ea) creeaza, (noi) cream, (voi) creati, (ei/ele) creeaza. Vocala "e" apare o singura data, la persoana I si a II-a plural.
Pe scurt, scriem "a crea" si "a agrea" cu doi "e" la persoanele la care verbul "a lucra" se scrie cu un "e". Adica: (eu) lucrez/creez /agreez; (tu) lucrezi/creezi/agreezi; (el) lucreaza/creeaza/agreeaza; (noi) lucram/cream/agream; (voi) lucrati/create/agreati; (ei) lucreaza/creeaza/agreeaza
La perfectul compus,: (eu) am creat, am agreat etc (participiul "creat", respectiv "agreat" se scrie cu un singur e, care s-a pastrat din radacina). De observat si aici ca, la participiul "lucrat", vocala "e" nu mai apare, prin urmare nici la "creat"/"agreat" nu se dubleaza.
De asemenea, la gerunziu "creand" sau agreand" vocala "e" nu se dubleaza (vezi "lucrand" – fara vocala "e") ori infinitiv "a crea", "a agrea" ("a lucra"- fara "e").
In aceeasi categorie intra si verbele "a recrea", "a suplea" si "a procrea", care se conjuga in mod asemanator.
sursa : www.emaramures.ro
E agreeaza...tin minte regula asta din clasa a VI a =)
eu agreez noi agream
tu agreezi voi agreazi
el/ea agreeaza ei/ele agreeaza
AGREÁ vb. I. tr. 1. A simpatiza. 2. (În diplomație) A accepta (un diplomat, un reprezentant diplomatic etc.). [Pron. -gre-a, p.i. -eez, 3, 6 -eează, 4 -eăm, ger. -eând. / < fr. agréer].
Din cate stiu eu este agreeaza, dar te poti uita pe dexonline.ro, la verbul agrea, conjugari. Numai bine!
Depinde de context.
a cre/a, ca a lucr/a, ca a agre/a
cre/ez, ca lucr/ez, ca agre/ez
cre/ezi, ca lucr/ezi, ca agre/ezi
cre/ează, ca lucr/ează, ca agre/ează
cre/ăm, ca lucr/ăm, ca agre/ăm
cre/aţi, ca lucr/aţi, ca agre/aţi
cre/ează, ca lucr/ează, ca agre/ează
cre/am, ca lucr/am, ca agre/am
cre/ai, ca lucr/ai, ca agre/ai
cre/a, ca lucr/a, ca agre/a
cre/am, ca lucr/am, ca agre/am