| DiDi a întrebat:

Aici am vrut să creez o temă mai mult, care se numeşte " Cum se scrie corect? ". Sunt sigură că mulţi aţi avut probleme cu gramatica, n-aţi ştiut cum se scrie corect câte un cuvânt şi n-aţi avut la cine apela pentru a găsi răspunsul corect. Aici, aş dori să postaţi nelămurilele voastre, şi cei care ştiţi răspunsul corect, să daţi câte o mână de ajutor, răspunzând la întrebările respective.

Şi să fiu in topic, aş dori să sparg gheaţa cu prima întrebare:
- când se scrie "niciunul" împreună, şi cand se scrie separat? -

P. S.: Am să vă răspund şi eu, doar aveţi curajul de a scrie nelămurirea!happy

Răspuns Câştigător
| FeFy` a răspuns:

Aceste reguli noi vizează scrierea lui nicio, niciun, niciunul, niciuna: acestea se scriu legat atunci când "o"/"un" nu sunt numerale/articole. Cum îmi dau seama când e vorba de un numeral/articol? Simplu. Există o şmecherie: se repetă "nici" în frază. Exemplu: Nu am nici o maşina, nici două. În acest caz "o" e numeral şi se scrie despărţit de "nici".

37 răspunsuri:
| Geo_6214 a răspuns:

Buna!
Din ce am inteles eu de la profesoara mea limba romana "niciunul" se poate scrie si legat (forma corecta) si dezlegat.
Sa ai o zi buna!

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

De fapt, pronumele de negaţie "nicio", "niciun", "niciunul" şi "niciuna" se scriau dezlegat până în 2008 când Academia a hotărât ca acestea să se scrie legat pentru că oricum în vorbire ele sunt pronunţate ca un singur cuvânt şi în analiza morfosintactică ele sunt analizate ca un întreg, respectiv "pronume negativ" cu funcţie variabilă cum ar fi "atribut adjectival" (exemplu: Niciun zgomot, nicio adiere de vânt nu se simte).

Sănătate.

| DiDi explică:

Ok, merci frumos de raspunsuri, acum va astept si pe voi cu niste intrebari!happy

| PrettyLittleLiarsBalonDeSapun a răspuns:

Atunci cand se transforma in adjective pronominale negative, pronumele nici unul si nici una se scriu legat:niciunu, nicio.
Ex.:Niciun copil nu a venit la scoala.
Nicio eleva nu a luat premiu.
Asa ne-a spus profesorul de romanabig grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Este corect sa spunem "eu vroiam", respectiv "tu vroiai", "el vroia" etc? Daca nu, de ce?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Este "a voi", deci "eu voiam" sau "a vrea", deci "eu vream" (intr-o silaba). Nu exista verbul "a vroi", deci forma "eu vroiam" este incorecta. Este o forma hibrida, aparuta in timp prin suprapunerea celor doua forme corecte.
Mie una mi se pare ca suna groaznic "vream"... straight face

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cum este corect:Am nimic fara tine sau N-am nimic fara tine
si tot in genul acestabig grine ce vorbesti nimic? sau De ce nu vorbesti nimic?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bent pune intrebari ca sa stranga puncte si sa ajunga expert, nu-l credeti! tongue

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dmonik, nu Bent a pus intrebarea, ci Bro.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu nu vreau sa mai aud "in ce locatie mergeti", "deci, sa incep"...intru in colaps!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dmonik, repet: si eu te iubex!
Furni, si injuraturile cine le ia, pana la urma?laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ne explica cineva si care-i treaba cu "fi" si "fii"?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In ce context as putea folosi cuvantul ''patetic''? Un exemplu, daca nu cer prea mult.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bent, depinde de "locatie". Inchiriem ceva si ne reglam conturile. Sau culegem capsuni, sau mancam de la second.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Inca una: sesizati eventualele erori strecurate in fiecare din urmatoarele 2 fraze.
Vine la scoala, se aseaza in banca si nu se mai ridica pana la sfarsitul programului.
L-am prins ca ma inseala, daca-l prind ii tai cucu'.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bent, n-am auzit in viata mea de fifii, asta...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@Genom, daca pronunti a-s-e-a-z-a si i-n-s-e-a-l-a, inseamna ca nu e nicio greseala!
M-a imbratisat patetic, evident ca m-a impresionat!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu eu am intrebat ci hirciogus anonimus. Eu intreb altceva. Oare dintre cei 52000 useri, citi numara site-ul (cu aproximatie), citi vor incerca sa invete cite ceva fara sa se dea loviti si sa devina agresivi? Asta pentru ca din multimea asta mare si abundenta, eu n-am vazut decit 10-15 oameni care stiu sa scrie. In rest, scriu cu picioarele, se exprima ca niste aurolaci si daca le spui ceva incep sa behaie si sa guite.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Va atrag atentia asupra lui GenOm, si el, ca si Bent, posteaza ca sa ajunga expert! Nu va lasati inselati! Sau insealati?!?

| DiDi explică:

GenOm, iti dau definitia din Dex, cred ca vei intelege mai bine:

PATÉTIC, -Ă, patetici, -ce, adj. 1. Plin de patos, care emoţionează, impresionează, înduioşează; plin de emfază, de afectare. 2. (Despre nervi) Care inervează muşchii oblici ai ochiului. – Din fr. pathétique, germ. pathetisch.
Sursa: DEX '98

PATÉTIC adj. v. înduioşător.

| DiDi explică:

Bent, iti dau un exemplu:
1.Sa nu fi rau, a spus mama.
2.Fii bun!
1-la negatie, 2- la afirmatie

" Infinitivul - cu un singur i: a FI.

Viitorul: cu un singur i. Voi/vei/va/vom/veţi/vor FI.

Condiţionalul prezent: un singur i. Aş/ai/ar/am/aţi/ar FI.

Condiţionalul perfect: un singur i. Aş/ai/ar/am/aţi/ar FI fost.

Conjunctivul prezent: la persoana a II-a devine să FII, cu doi i :

eu să FIU

tu să FII

el/ea să FIE

noi să FIM

voi să FIŢI

ei/ele să FIE

Conjunctivul perfect :un singur i. Eu/tu/el/ea/noi/voi/ei/ele să FI fost.

Imperativul afirmativ: FII! Cu doi i.

Imperativul negativ: Nu FI! Cu un singur i. "

Ai inteles?big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@Beautiful Disaster, bune exemple, le trebuia/trebuiau asa o lectie la amandoi! Sau amandurora?

| DiDi explică:

Dmonik, merci de apreciere. Sper ca n-am dat niste informatii deja stiute de ei!laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Beautiful Disaster, m-ai distrus. Pai eu cer un exemplu si tu-mi dai cu DEX-u-n cap. Acu' sunt mai nehotarat ca Elvetia.sad
Dmonik, eu cred ca e ''la ei doi''.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mda, vad ca toata lumea e experta in limba romana, nimeni nu pune intrebari si nimeni nu raspunde la ele. E totu' bine.
Ne explica cineva cand folosim ''o data'' si cand folosim ''odata''?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@Genom, eu observ ca ai multe lacune tongue, pe la scoala ai dat si tu?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dmonik, doar pentru pauze. Acu' ar trebui sa fiu la ora de stilistica, ah... ar trebui...

| DiDi explică:

GenOm:
1. Odata si odata tot trebuie sa apara!
2. I l-am dat ei, insa doar o data ( doar o singura data ).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@GenOm: "Le style c' est l' homme (GenHomme tongue ) meme!" Asta ar fi explicatia pentru care nu esti unde ar trebui sa fii!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai bine, mai, Dmonik, ma vezi bine ca eu ma-mpiedic si in limba romana si ma iei cu franceza. Motivul sau, mai degraba, pretextul e ca stau si invat pentru bac. O sa m-apuc...intr-o ora, doua, trei...