| Xante33 a întrebat:

Aici CE mai e DE FACUT cand nu mai e nimic DE FACUT?

Poate cineva sa imi explice ce parti de vorbire si functii sintactice au cuvintele scrise cu litere mari? Multumesc mult.

6 răspunsuri:
| Feri5 a răspuns:

Hey, "ce" este pronume relativ-interogativ, dar in cazul de fata este pronume interogativ și are funcția sintactica de subiect, deoarece subiectul Răspunde la întrebarea ce + verb sau cine + verb. Ex: "Ce nu funcționează?" Aici "ce" este un subiect exprimat prin pronume interogativ. Un alt exemplu: "Cine va veni mâine?". Aici avem "cine" subiect exprimat tot prin pronume interogativ.
"De facut" este predicat verbal exprimat prin verb predicativ la modul supin. Retine ca un verb la modul supin se afla însoțit de: de, la, prin, in, etc. Ex: la cosit, de scris. Deci verbul la supin se afla însoțit de o prepoziției + verbul la participau (participiul verbului de conjugat)

| ralucaripan a răspuns:

Bună! "ce" este pronume interogativ, subiect și "de făcut" este verb predicativ la modul supin, nume predicativ. Spre ca te am ajutat!

| Xante33 explică (pentru ralucaripan):

Multumesc. Al doilea "DE FACUT" nu este subiect? De ex. in prop. : Este greu de facut. (De facut=subiect)

| ralucaripan a răspuns (pentru Xante33):

Eu consider ca "nimic" este subiect. Poți verifica înlocuindu l cu un substantiv sau punând în ordine termenii: Nimic nu mai e de făcut.

| Xante33 explică:

De ce "DE FACUT" estebpredicat verbal? Cum poate sa fie predicat verbal daca are in fata vb a fi? Este de facut e predicat nominal form. Din vb. Cop. Este + n.p. de facut, nu?

| Xante33 explică:

Da ai dreptate. Nimic este subiect. Dar ce functie are cuvantul "de facut" din prop.: Nu este nimic de facut. Nimic=sb, iar de facut e nume predicativ, nu?