Salut! Bisectoarea uni unghi este semidreapta care imparte unghiul in doua unghiuri egale! Unghurile complementare au masura de 90 de grade! Unghurile suplementare au masura de 180 de grade!
Bisectoarea unghiului este o semidreapta ( si un segment la triunghiur DOAR) care se construieste la jumatea masurii unghiului. De exemplu, ai un unghi de 70 de grade, si duci o semidrepata care sa imparta unghiurile in 2 figuri congruente.
Calculeaza masura suplementului si masura complementului unui unghi cu masura de 54 grade 53 minute si 43 secunde.
Pai nu poti s-o faci de cat printr-un singur mod :fie x masura compelementului => x + 54 grade. ( cum ti-am dat ca exemplu) = 90 de grade.
Acum FI ATENTA! 90 de grade = 89 grade 59 minute si 60 de secunde!
foarte important. Spre exemplu transforma 54 de grade, 46 grade, 78 grade in minute si secunde.
Pai, 54 de grade = 53 grade 59 minute si 60 secunde
46 grade= 45 grade 59 minute si 60 secunde
80 grade= 79 grade 59 minute si 60 secunde
SI asa mai departe...
Revenind la ecuatie, il afli pe x.
Analog si in cazul suplementului : x+ unghiul cat am zis = 179 grade 59 minute si 60 secunde (= 180 grade, dar transformat in grade, minute si secunde)
O sa iti ex-plic cat de simplu pot: de exemplu ai un unghi care normal este format din 2 drepte, da? ee...bisectoarea este o alta dreapta in unghiul rescpectiv care il desparte in 2 unghiuri egale! intelegi? de exemplu; avem un unghi de 90 de grade si trasam bisectoarea adica trasam o dreapta care sa desparta unghiul de 90 de grade in 2 unghiuri egale de 45 de grade! ai inteles? sper ca te-am ajutat! La complementu si suplementul unghilui iti voi da exemple cat mai simple Suplementul unghiului de 30, e cel de 150, iar complementul unghiului de 30, e de 60.
suplementul e unghiul, care adunat cu altul, ajunge pana la 180.
iar complementul, "completeaza" doar pana la 90. Sper ca te-am ajutat
DJohnny întreabă: