Abia am facut lectia asta, saptamana trecuta.
1.Senatul ii sfatuia pe magistrati, administra finantele statului si conducea politica externa.
Magistraturile, dupa felul lor, sunt ordinare si extraordinare. Cele ordinare sunt Consulatu, Praectura, Edilitatea si Questura. Existau 2 consuli, unul ales de plebe, altul patrician.Exista un singur praetor cu atributii judiciare(organiza instantele si stabilea formulele proceselor). Edilii se ocupau cu ingrijirea edificiilor si a lucrarilor de interes public ale orasului. Existau 2 questori care controlau administrarea finantelor publice.
Magistraturile extraordinare erau: dictatura, comandantul cavaleriei si adunarile poporului.
In caz de mare primejdie, unul din consuli era inzestrat pentru 6 luni cu putere nelimitata, devenind, astfel, dictator.Comandantul cavaleriei avea rol de control al activitatii dictatorului.Adunarile poporului(comitia) se impartea in Curiata, Centuriata si Comitia tributa.
2.Magistrat care supraveghea edificiile şi instalaţiile publice, care se ocupa de aprovizionare, de organizarea jocurilor etc.
3.Aristocratic(ai grija cum se scrie!):
-titlul de rege denota puterea militara si politica
-puterea mai era detinuta si de arhonti(functionari ai statului)
Democratic:
-pedepse severe pentru omucidere si furt(Dracon)
-sporirea rolului adunarii poporului, crearea sfatului celor 400(bule), infiintarea organului juridic suprem(heliaia)(Solon)
-femeile si sclavii nu participau la evenimente publice
-ostracism(scrierea numelor celor considerati pentru Atena, fiind exilati minim 10 ani)(Pericle).
Si eu dau teza la istorie peste o saptamana, asa ca sunt corecte raspunsurile.Iti urez succes, sa iei 10!
1) http://www.athenian-legacy.com/2010/01/roma-antica-res-publica/
2) http://dexonline.ro/definitie/edil
3) Democrația ateniană respecta următoarele principii: egalitatea tuturor cetățenilor în fața legii (isonomia); libertatea individuală; libertatea cuvântului; participarea la guvernare. Platon caracteriza acest regim ca o guvernare aristocratică, exercitată cu aprobarea demosului. Era o democrație directă, cu întrebuințarea votului direct, dar limitată la teritoriul unui oraș-stat și la categoria bărbaților liberi, cu excluderea femeilor, metecilor, sclavilor etc. (Am gasit doar la Democratie, la aristocratie poti cauta aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Grecia_Antic%C4%83 )