| Magie2525 a întrebat:

Am auzit, de multe ori, că România și - a distrus industria, adică fabricile.
De ce a făcut asta?

32 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Motive sunt cateva: haosul politic, legislativ si social de dupa 1989, lacomia, influenta altora si prostia.
Respondentii anteriori ti-au data cateva exemple, sunt cateva mii similare.

Bula
| Bula a răspuns:

Nu Romania si-a distrus industria si agricultura, ci a fost distrus de interese.
Interesele straine au stiut cum sa corupa conducerile pentru a "scoate din priza" concurenta romana. S-au imbogatit multi din tara pe baza acestor manevre "de privatizare".

Iata doua exemple concludente:
1. In fabrica unde lucram (fabrica de masini unelte, dar nu numai) s-a introdus "privatizarea" recomandata de occident. Brusc, nimic, nici utilaje, nici materialele, nici forta de munca (calificata! ) nu a mai fost buna de nimic. Fabrica a fost preluata de 5 persoane din conducere (acum cladirile sunt date in chirie pentru firme mai mici). Utilajele (in stare de functionare buna) au fost demontate si vandute ca fier vechi, cu toate ca multi muncitori care au lucrat pe ele au vrut sa le cumpere la pret mai mare.

2. Sistemele de irigatie au fost descompletate si lasate de izbeliste. Partile metalice au fost lasate furate, ca fier vechi, iar dalelede captusire (din beton) a canalelor s-au folosit la casele localnicilor, drept trotuare, in curte. Evident, in astfel de conditii nu ai este irigatie functionala, iar refacerea sistemelor nu mai este dorita de nimeni din conducerile tarii.
La fel s-a intamplat in aproape toate ramurile industriale.

| Davisi a răspuns (pentru Bula):

Aveti dreptate exact asa s-a intamplat si cu fabrica la care lucram una dintre cele mai renumite din europa Cuprom, care a fost inchisa la comanda straina. Atentie era una foarte profitabila cum nu exista in tara si in care sa investit multe milioane de euro ...sunt multi mincinosi si din pacate si multi fara neuroni sau creduli care spun ca fabricile Romanesti nu erau rentabile.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Sunt mai multe chestii de discutat aici.

Unii au impresia ca Romania socialista si comunista chiar avea o industrie performanta. O industrie aveam noi nu neaga nimeni asta, dar performanta si moderna era doar in ochii conducatorilor. Problema e ca ceea ce chiar functiona a fost prost privatizat, devalorizat si au profitat fostii securisti deveniti peste noapte oameni de afaceri.

Pe de alta parte Romania are si acum o industrie decenta si sunt sigur ca producem mai mult si mai bine decat in perioada comunista. Ca putem mult mai bine, si ca am fi fost mult mai bine daca nu pierdem 10-15 ani dupa revolutie e si asta o discutie,

| TimberWolf a răspuns (pentru suntserios):

Ori cu revolutie ori fara sistemul comunist oricum urma sa cada, dupa explozia reactorului nr 4 de la cernobyl a inceput usor usor sa se demaste faptul ca nu doar reactoarele erau facute de mantuiala ci toata economia urss-ului era praf, drept urmare caderea cortinei de fier.

| doctorandus a răspuns:

Pentru ca industria nu mai era rentabila. Erau aparate achizitionate in anii 70. Dupa cum i-a spus un economist lui Petre Roman: e mai rentabil sa tinem tot personalul combinatului in statiuni de odihna decat sa-i lasam sa lucreze in continuare.

| Magie2525 explică (pentru doctorandus):

Ești de acord că s - a exagerat?

| Magie2525 explică (pentru Magie2525):

S- a exagerat cu industria ei.

| doctorandus a răspuns (pentru Magie2525):

Ce conteaza ce cred eu?

| Holiday a răspuns:

Care indutrie?! Toate fabricile alea comuniste erau cu zeci de ani in urma fata de cele occidentale, produceau scump si extrem de prost.
Fara investitii masive in tehnologie, fara restructurari, fara know-how si fara piete de desfacere erau sortite falimentului.
Problema e ca nu s-au vandut cand si cui trebuia. Unele chiar puteau fi date gratuit, cu anumite conditii. Trebuiau acordate facilitati fiscale celor care le cumparau si trebuia ca legislatia fiscala sa fie stabila si previzibila pentru a face cumpararea lor atractiva. Astfel, nu ajungeau gauri negre la buget, sau ruine.
Pe de o parte vina este a guvernelor de la inceputul anilor `90, dar si a imbecililor care behaiau pe strazi "Nu ne vindem tara!"

| johnnny123 a răspuns:

Nu România ca țară a decis voluntar să-și distrugă industria. Mai degrabă niște "băieți deștepți", bine antrenați și conectați în fostul regim, au știut să profite la maxim de haosul generalizat din perioada de tranziție post-comunistă și să fure până când nu a mai rămas cărămidă pe cărămidă (din ceea ce oricum nu era vreo industrie extrem de performantă).

În pozițiile de forță au ajuns prea mulți oameni puși pe furat în interes personal și prea puțini oameni competenți și dedicați să miște țara în direcția bună și să transforme industria comunistă într-o industrie cu adevărat competitivă.

| LisaJulie a răspuns:

Guvernarea proasta și faptul ca cei mai mulți din Guvern aveau legatura cu fostul guvern comunist care voia sa se îmbogățească după ce a căzut

| Cipi1212 a răspuns:

Din cauza politicii corupte.

| Cinic a răspuns:

Corecte afirmatiile lui doctorandus si suntserios. Asa este! Romania nu putea sa concureze industrial cu cu vestul din cauza tehnologiei depasite din aproape orice domeniu. Totusi nu avem nici o scuza ca am pierdut industria agricola si ca importam ft mult din strainatate cand Romania este o tara atat de bine cuvantata in ceea ce priveste fertilitatea solului si nr mare de fermieri harnici.

| Magie2525 explică (pentru Cinic):

Ce înseamnă fermier?
Mulți trăiesc din agricultură, pentru că nu au din ce trăi.

| Cinic a răspuns (pentru Magie2525):

Poti sa fii fermier industrial. Spre exemplu exista ciobani care au cateva sute de oi si vand oi la export. Crede-ma ca ala este chiaf ft bogat.

| suntserios a răspuns (pentru Cinic):

"Totusi nu avem nici o scuza ca am pierdut industria agricola "

Sigur sigur am pierdut o?
Nu de alta, dar...


În perioada 1-14 iulie 2024, România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din UE, cu o cantitate de 286.450 de tone, urmată de Germania (80.410 tone), Lituania (75.002 tone), Franţa (73.316 tone) şi Letonia (70.762 tone).

| Cinic a răspuns (pentru suntserios):

Da asa este. Dar preturile de la raft sunt exorbitante. Pt ca profitul nu il ia statul sau antreprenorul roman ( taranul). Ci marile companii care culmea au fost si sunt sustinute de guvern. Taranii se chinuie sin platesc taxe mai mari in raport cu o multinationala agricola.

| Magie2525 explică (pentru Cinic):

Să înțeleg că România este o țară agricolă, pentru că există foarte mult pământ românesc fertil?

| Cinic a răspuns (pentru Magie2525):

Evident. Si in plus roamanii sunt foarte muncitori.

| Magie2525 explică (pentru Cinic):

Lasă asta cu " românii sunt foarte muncitori ", pentru că este o prostie. Germanii, britanicii, rușii, italienii sau spaniolii nu sunt muncitori?

| suntserios a răspuns (pentru Cinic):

" Si in plus roamanii sunt foarte muncitori."
vrajeala...

| suntserios a răspuns (pentru Cinic):

Taranii romani sunt niste incompetenti. Se incapataneaza sa nu se modernizeze si sa se organizeze si atunci din partea mea sa le putrezeasca recolta in curte...

| TimberWolf a răspuns (pentru Magie2525):

''fermier''=care lucreaza la ferma, ca un fel de cioban

| TimberWolf a răspuns (pentru suntserios):

''vrajeala...'' crezi ca toti sunt ca tine sa stea la pc toata ziua?
''Taranii romani sunt niste incompetenti. Se incapataneaza sa nu se modernizeze si sa se organizeze si atunci din partea mea sa le putrezeasca recolta in curte... ''
de unde scoti ineptiile astea?

| Cinic a răspuns (pentru suntserios):

Gresit! Taranii romani sunt saraci! Nu compara un taran german cu unul roman. Guvernul in loc sa il sustina si sa il protejeze il fura si îi impune taxe si impozite foarte mari. Fermierii sunt in prima linie in ceea ce inseamna coloana vertebrala a societatii la nivel global. Fara fermieri planeta moare de foame.

| Holiday a răspuns (pentru Cinic):

Romania nu are fermieri, ci 99% sunt doar tarani. Tot ei au furat tot ce se putea fura din sistemele de irigatii, iar acum vor despagubiri pentru ca le distruge seceta recolta. Agricultura rentabila nu se face pe suprafete de 5, 10, sau 20 de hectare, cum fac romanii, ci pe loturi de mii de hectare. Cu cat suprafata este mai mare, cu atat costul productiei pe hectar este mai mic. Dae cum sa se asocieze romanii pentru a face asta, cand le e teama ca vor incepe sa se fure unul pe altul? Si pe buna dreptate.hee hee

| suntserios a răspuns (pentru Cinic):

Tu stii cate probleme sunt cand se incarca sa se faca asociatii intre tarii astia producatori? Daca vine unul cu ideea sa iti puna terenurile la comun sa poata faca agricultura cum trebuie si sa investeasca in utilaje impreuna ca sa poata face fata corportatiilor toti vin cu mofturi si pretentii si pica din fasa orice proiect ca fiecare vrea sa fie el ala mai castigat fara sa ofere nimic... asa ca din partera mea sa ramana la arat cu calul

| doctorandus a răspuns (pentru Cinic):

1. Optiunile sunt simple: capitalism sau stalinism (sau fascism).

2. Agricultorii care practica agricultura de subzistenta nu pot concura cu marii fermieri care detin mii de hectare sau mii de animale.

3. Nici in Olanda fermierii nu o duc stralucit, multi dintre ei au ajuns la disperare ca nu-si mai pot plati imprumuturile.

| Cinic a răspuns (pentru doctorandus):

Macar acum suntem de acord cu ceva. Ca ai spus de Olanda. Peste tot in lume working class o duce greu. Sa terminat cu vremea cand un simplu muncitor putea sa intretina o familie, sa cumpere casa si sa se mai duca din cand in cand si in vacante. Vin vremuri grele...

| doctorandus a răspuns (pentru Cinic):

Fermierii olandezi nu sunt "working class", sunt afaceristi agricoli.

| mad88 a răspuns:

Va inselati amarnic NU occidentul a distrus Combinatele si industria romaneasca ci RUSIII, bagati-va mintile in cap si faceti un efort de informare, RUSII BĂ, RUSII au taiat combinatele siderurgice pe care le-a vandut Iliescu si Nastase pe 2 lei... Sursa PRO TV: https://www.google.com/......easca.html

Întrebări similare