Intoleranta la lactoza apare cand bebelusul nou nascut nu suge de la mama, creste pe praf de lapte sau alti inlocuitori, iar mai tarziu organismul lui nu se invata cu laptele si produsele lactate, fiindca copilului rasfatat "nu-i plac" produsele lactate. Dupa varsta de 10-12 ani, efectul este de bumerang: cand organismul are nevoie de calciul din lapte, organismul nu este obisnuit si nu-l stie digera. Rezultatul: diaree si alte manifestari gastrice.
Intoleranta la gluten apare tot din cauza ca, organismul nu este obisnuit cu produsele din grau. Acesta apare din cauza ca, copilului nu ii a fost invatat organismul cu painea traditionala din grau, a consumat alte alimente in loc: cartofi, mamaliga, etc. sau mai tarziu s-a dezobisnuit. Rezultatul: cand mananca paroduse din faina de grau, digestia se produce greu,, omul se baloneaza si potaparea si alte simptome.
Daca e doar de la ovaz (si de la grau nu), atunci inseamna ca nu-l "cunoaste" organismul.
Alergiile apar din acest motiv: organismul nu s-a "invatat" cu materialul respectiv si-l respinge.
Totusi, daca se administreaza treptat, incepand cu doze mici, atunci organismul il va cunoaste si nu va reactiona prin respingere (alergie).
Daca incepi sa consumi treptat ovaz (sau alt aliment) in cantitate foarte mica, la limita simptomelor, ai maresti usor dozele dupa trecerea simptomelor, atunci vei akinge in 2-4 saptamani sa invete organismul acel aliment.
Doza de incepere si treptele de marire trebuie stabilite cu atentie.
1. Intoleranta la lactoza este cea mai frecventa forma de deficit enzimatic intestinal, afectand toate categoriile de varsta. Enzima deficitara este lactaza, care in mod normal, la nivelul marginii in perie din intestin, produce hidroliza lactozei din lapte.
Lactoza care nu este digerata pana la galactoza si glucoza in intestinul subtire, trece in colon unde este fermentata sub influenta bacteriilor de la acest nivel. Se pare ca aproximativ 70% din populatia adulta este deficienta in lactaza, ceea ce a sugerat ca aceasta este starea normala.
Variatii: Exista deficite congenitale (rare) de lactaza, ce se manifesta in perioada de nou nascut. Intoleranta la lactoza poate fi secundara unor infectii virale sau bacteriene intestinale sau altor boli care lezeaza epiteliul intestinal (boala Crohn, boala celiaca). Cea mai frecventa forma este cea datorata hipolactaziei (reducerea activitatii lactazei dupa intarcare).
Cauze: Deficitul de lactaza, care poate fi primar (genetic) sau secundar (altor afectiuni ale intestinului subtire).
Factori de risc: Malabsorbtia lactozei este mai frecventa la anumite populatii (asiatici, sudamericani, africani). Intoleranta la lactoza apare de obicei dupa intarcare, incidenta este scazuta la copii sub 6 ani, apoi incidenta creste, avand un varf intre 10-16 ani
2.Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz) la indivizi predispuşi genetic.
Intoleranţa la gluten afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei.
Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariţia de leziuni la nivelul intestinului subţire, condiţie numită enteropatie glutenică.
„Multă vreme, boala celiacă a fost definită ca o afectare a intestinului subţire indusă de gluten, însă actualmente ea este privită ca o boală care afectează multe sisteme şi organe: tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul, sistemul reproducător", explică Dr. Alina Stănescu-Popp, medic primar, supraspecializarea gastroenterologie pediatrică.
...Omule, sa traiesti tu... tu nu ai auzit de internet, sau ce dracu? Era mai usor sa cauti asa ceva pe net si aveai tot acolo. Nici nu m-am uitat la ce ti-am dat, am dat CTRL+C / CTRL+V, cam atat.
anonim_4396 întreabă: