| wdexwjmwd a întrebat:

Am auzit o vorba: romanii pot invata limbile lumii, insa strainii nu pot invata limba romana.
Asa o fi?
E atat de greu pesntru un strain sa invete limba romana?
Cei care au parinti romani insa s-au nascut in alte tari, daca pana la o varsta ati invatat limba acelui stat, cum vi s-a parut romana mai tarziu?

8 răspunsuri:
| MelodyoftheGauls a răspuns:

E o vorbă ilogică cu iz patriotic. Cum românii învaţă alte limbi, aşa învaţă şi străinii româna.

| zahy a răspuns:

Din cate stiu eu limba Romana are printre cea mai grea gramatica, sunt tari care invata usor limba Romana.

Latina

| redrooose a răspuns:

Stii, problema e ca noi romanii ne credem putin mai cu mot decat altii. Este adevarat ca noua ne este usor sa invatam alte limbi, insa cred ca aceeasi "performanta" se aplica si arabilor si indienilor si afroamericanilor. Am obersvat ca in general oamenii proveniti din tari nu atat de dezvoltate invata repede o limba straina, se adapteaza mai repede, a devenit deja un automatism. Uita-te la america, la englezi, la francezi, popoare cu traditie (nu ca arabii nu ar fi), cu o societate dezvoltata cat de greu invata o limba. Sunt bineinteles si dificultatile privind sunetele mai numeroase sau inexistente in limba lor. Deci nu numai romanii invata usor o limba straina ci si alte popoare, insa noua ne place sa ne simtim putin altfel laughing

| BubblesBlossom a răspuns:

Pai, parintii mei sunt romani, dar s-au mutat in Canada cand eu nu ma nascusem inca si au ramas acolo, dar cand am implinit 12 ani, ne-am intors in Romania. Imi era cam greu pentru ca nu stiam o boaba de romana, insa in 5 ani a invatat-o si acum o stiu la perfectie. Cu adevarat are o gramatica imposibil de grea, dar dupa ce te obisnuiesti e foarte usor

| 93Anna93 a răspuns:

Strainii nu pot invata limba romana pentru ca nu au nici un intereres pentru a o face. Nu au nevoie sa vina sa munceasca in Romania, Romania nu e vreo super-putere mondiala, deci de ce sa invete limba romana? Asa pentru amuzament o pot face. Exemplu(100% real): o familie de italieni. Aveau menajera romanca, iar sotul avea o echipa de muncitori romani. De fiecare data cand italianca incepea sa il bata la cap pe sotul ei, el o injura in romana si pleca razand. Ea nu intelegea ce zice si se oftica, apoi ea si-a pus menajera sa ii traduca ce zicea sotul ei si a rugat.o sa o invete si pe ea injuraturi romanesti. Si apoi tipa, de fiecare data cand o injura pe romaneste sotul, ii zicea si ea lui injuraturi tot in romaneste. Deci daca vor sau daca au interes sa o faca, pot invata. Acum la modul serios, strainii pot gasi limba romana greu de invatat, datorita gramaticii si datorita literelor gen i (de la a invata) etc. Nu pot sa iti dau toate exemplele pentru ca nu am diacritice.

| IonutAxi a răspuns:

Cred ca e greu sa invete un strain limba romana.

| betsy a răspuns:

Intr-adevar limba romana este mai greu de invatat din cauza gramaticii mai "stufoase" si uneori chiar ilogice, dar nu inseamna ca este exagerat de greu sau imposibil de invatat. Strainii chiar considera ca romana este una dintre cele mai usor de inteles limbi, desi faptul asta nu e chiar cunoscut. Eu am locuit in Germania 3 ani cand eram mica (ne-am mutat cand eu aveam 3 ani), dar deja stiam bine romana. Asta era atunci cand melodia aia de la O-zone, stii tu, ma-a-hii, ma-ia-huu, ma-ia-hoo, ma-ia-hahalaughing era hit. O cantau nemtii absolut tot timpul, peste tot, si tin sa iti spun ca multi o cantau cu versurile in romanahappy

| mixxjim a răspuns:

Romana este o limba grea din cauza gramaticii - dar ca si alte limbi care au la baza gramatica limbii latine. sunt foarte greu de inteles si de explicat acordurile adjectivelor (caine negru, masina neagra) si atatea variante la verbe - numai daca te gandesti la engleza, ei au 2 forme la prezent, 1-2 de trecut si cu astea trec prin toate timpurile, pe cand la noi... ca sa nu mai vorbesc de acordul subiect-predicat (singular-plural) care mananca si sufletul romanilor, nu doar al strainilor laughing si uitati-va numai la cum se scrie pe aici, pe TPU, si demonstratia-i gata: limba romana e extrem de grea laughing si nu doar aici, zilnic auzim sau vedem in jur, peste tot, tot felul de greseli de scriere si de vorbire, deci si pentru romani e grea limba romana, nu doar pentru straini. ca sunete marea problema pentru straini e cu â (î) si ă, pe care nu le pot pronunta unii in veci, oricat de mult ar fi stat in Romania, e legat de aparatul fonator, anatomic vorbind nu pot emite sunetele respective.