Juridic cele doua calitati nu se confunda, sunt diferite. Calitatea de asociat o au partenerii (cei care participa cu aporturi la capitalul social al firmei, in principal persoane fizice dar pot fi si firme in unele cazuri) din societatea cu raspundere limitata, societatea pe actiuni (actionarii), societatea in comandita simpla, societatea in comandita pe actiuni si intreprinderea familiala. Calitatea de comerciant o are firma respectiva si nu persoana fizica. Doar in intreprinderea individuala si la persoana fizica autorizata se cumuleaza cele doua calitati. Numai bine!
Nu, sunt doua lucruri total diferite. Poti privi asociatul ca un partener de afaceri ca sa intelegi mai usor notiunea.
Sa zicem ca X si Y pun bani la comun si isi deschid o firma. Cei doi sunt asociati. Au aceleasi drepturi si aceleasi obligatii.
Sunt cu totul diferite: asociatul este un individ care detine parti sociale intr-o afacere. Adica a investit niste bani acolo. El poate fi asociat fara sa fie comerciant si fara sa se implice in afacere angajand un administrator pentru acea afacere. Adica - tu ai niste bani pe care ii investesti in firma unui prieten. El are potential in sensul ca se pricepe dar nu are capital. Tu muncesti cu totul altceva si nu ai timp pentru firma. Vei deveni asociat in firma pentru acei bani pe care ii dai ca sa se folosesca de ei, pentru care vei primi dividende in cazul in acre firma e profitabila. Cele doua calitati pot fi cat de cat tangente doar in cazul in care firma este cu asociat unic sau este o intreprindere individuala. In acest caz se cam confunda.
Adi1987 întreabă: