Raspunsul corect este c. Si stai ca te lamuresc acum. Cuvantul,,este'' este verb, cred ca stii asta. Ei bine, pentru a afla daca,,pretutindeni'' este nume predicativ sau complement, trebuie pusa o intrebare. Trebuie sa verificam daca verbul se poate inlocui. Si se poate :,,Pe Pamant, viata EXISTA pretutindeni''. Iar verbul,,a fi'' daca se poate inlocui cu se afla, exista, inseamna ca e verb predicativ, iar pretutindeni are alta functie sintactica, nu cea de nume predicativ. Punem intrebarea,,unde?''. Ca sa-ti fie mai usor, poti pune intrebarea asa:,,Unde exista viata pe Pamant?" raspuns:,, pretutindeni''. Iar daca un cuvant raspunde la intrebarea,, unde?'' inseamna ca e complement circumstantial de loc. Sper ca te-am ajutat, si iti tin pumnii sa iei o nota cat mai mare la teza! Bafta!
Complement circumstantial de loc deoarece arata locul, raspunde la intrebare: "unde?" si este" se poate inlocui cu "se afla" sau "exista".
Raspunsul este c. Complement circumstantial de loc deoarece verbul,,este" are destul inteles pentru a sta singur, si nu insotit de vreun nume predicativ. Acum sa-ti explic de ce: verbul,,a fi" are trei valori ( predicativa - de sine statator, copulativa - cand nu are destul inteles pentru a forma singur predicatul, auxiliar - cand se formeaza cu ajutorul lui moduri, timpuri sau diateza pasiva). In enuntul tau, verbul,,este" (,,a fi") poate fi inlocuit cu,,EXISTA"sau,,SE AFLA" si de aceea,, pretutindeni" nu se ia cu,, este" si va avea F.S. de C.C.L.
Complement circumstantial de loc deoarece "este" se poate inlocui cu "se afla" sau "exista" deci e verb predicativ. Unde este viata? Pretudinteni.
Raspunsul corect e b.complement circumstantial de loc, pentru ca "este" arata existenta in propozitia respectiva si formeaza singur predicatul verbal.
Varianata corecta este (b) complement circumstantial de loc fiindca raspunde la intrebarea unde?
ex. viata este (unde?) pretutindeni (unde?) pe pamint... funda?
Acelasi raspuns l-am pus si eu dar profesoara mea a spus ca este nume predicativ...am mai intrebat si alte 2 profesoare si mi-au spus ca este complement circumstantial de loc...
Eu zic ca C, te rooog zi-mi si mie raspunsu' cand primesti teza corectata ca sa stiu.Ms :X Funda:d?
alexcatalin13 întreabă: