Uite aici http://www.preferate.ro/referat-Fizica-Lumina-notiuni-generale-11-6050.html
Lumina, forma vizibila de energie, observabila de ochiul uman, ce este radiata prin mişcarea particulelor încărcate energetic. Lumina soarelui contine energia necesara plantelor sa creasca. Plantele transforma energia solara, intr-o forma chimica printr-un proces numit fotosinteza. Petrolul, carbunele si gazele naturale, sun resturi de plante ce au trait cu milioane de ani in urma. Energia din aceste combustibile, ce se elibereaza prin ardere, este energia chimica transformata din lumina soarelui. Cand animalele digera alimente (plane sau alte animale) ele de asemenea elibereaza energia depozitata prin fotosinteza.
Oamenii de stiinta au observat ca lumina se comporta ca o particula uneori si ca o unda alteori. Particulele de lumina se numesc fotoni. Fotonii sunt diferiti de particulele materiale prin faptul ca nu au masa si sa misca cu viteza constanta de 300. 000 km/s. Undele asociate cu lumina sunt numite unde electromagnetica pentru ca consista in schimbarea campurilor magnetice si electrice.
Undele electromagnetice, deci și lumina vizibilă, se compun dintr-un cîmp electric și unul magnetic, orientate perpendicular unul pe celălalt, amîndouă variabile în timp și spațiu, și care se generează reciproc. Variația acestor cîmpuri este în general[necesită citare] periodică atît în timp cît și în spațiu; perioada de repetare temporală a oscilațiilor este inversul matematic al frecvenței cîmpului electromagnetic respectiv; perioada spațială este numită lungime de undă. Aceste două caracteristici sînt legate între ele prin intermediul vitezei de propagare a unde-i (v. viteza luminii). Frecvența undelor electromagnetice nu depinde de mediul în care se propagă acestea. În schimb, lungimea de undă depinde de viteza de propagare a unde-i într-un mediu dat, astfel încît aceeași undă trecînd dintr-un mediu în altul va suferi variații ale lungimii de undă.
Lumina este stimulul care acționînd asupra retinei din ochi produce la omul sănătos senzația vizuală. Din punct de vedere fizic, lumina este o radiație electromagnetică; pentru a fi percepută de om ea trebuie să aibă anumite caracteristici: frecvența trebuie să fie cuprinsă între limitele sensibilității vizuale ale receptorilor fotosensibili din retină, iar intensitatea trebuie să depășească pragul de sensibilitate al acestora. În sens larg se poate folosi termenul de "lumină" și pentru radiații electromagnetice invizibile pentru om, ca de exemplu lumina infraroșie sau cea ultravioletă. Lumina ia împreună cu temperatura face parte din factorii ecologici.
vezi mai multe pe wikipedia funda?:d
Lumina=fotonul este o structura dinamica similara motorului electric liniar, in care forta electromagnetica propulsoare este la echilibru cu forta de inertie. Asta face ca translatia luminii este uniform rectilinie. Structura dinamica a luminii formata dintr-o succesiune de curenti eterici alternativi si transversali (perpendiculari) la directia de translatie, explica foarte simplu dualismul unda-corpuscul, lipsa retro-radiatiei, sinfazarea campului electric cu cel magnetic in sanul luminii, nasterea particulelor elementare din fotoni si a fotonilor din particulele elementare. Lumina=fotonul este un relief electromagnetic care luneca hidrodinamic prin spatiul fizic materializat de eterul cosmic, cu viteza luminii c. Mecanismul undelor intelese ca vibratie, ca miscare oscilatorie a punctelor materiale ale mediului, de o parte si de cealalta a pozitiei de echilibru, nu poate functiona in vid. Deoarece vidul nu are densitate masica, nu are inertie nu are coeziune, nu are elasticitate si nu exista posibilitatea transformarii succesive a unei forme de energie in alta, asa cum cere mecanismul undelor. Vibratia electromagnetica produsa de fotoni apare doar la interactiunea fotonilor cu substanta, cand prin efectele inductiei electromagnetice sunt puse in vibratie sarcinile electrice din sanul substantei. Aceste efecte fac ca lumina sa apara ca vibratie electromagnetica. Situatia este asemanatoare cu cazul unui disc de pikup care fiind in rotatie pune in vibratie acul dozei fara ca pe disc sa existe vreo vibratie. Pe disc exista doar un relief, care fiind in translatie odata cu rotatia discului, genereaza vibratia acului dozei.
ᶅᵒᴥᵒPedobeărᵒᴥᵒᶅXD întreabă: