Cuptorul de fier nu se topeste, pentru ca nu este folosit la temperaturi mari, nu faci tu in acel cuptor mii de grade celsius, fierul, otelul se topeste pe la 1500 de grade. Vorbim de oteluri normale nu de cele speciale.
Unde folosesti tu la cuptor temperaturi de astea de mii de grade sa ce, sa carbonizezi mincarea sau ce anume?
Ori al ce cuptoare faci referire mai exact? Daca ai intrebat de cuptoare de astea de gatit, ai doar cateva sute de grade, la fel ca si cratite, tigai, nu se topesc ca aragazele nu fac temperaturi de mii de grade.
Daca te referi la cuptoarele din otelarii, acolo alea is facute din otel special care contien f multe molibden sau tugsten, dar is folosite nu dorect sa se topeasca otelul pe el. Otelul se topeste in acele creuzete, adica materiale refractare, care nu-s metalice, is minerale, grafit care rezista la 2-3 mii de grade.
Ce spune pe aici cineva ca otelurile se topesc la 3 mii de grade sau mai mult nu stie despre ce desene animate vorbeste. Sunt si oteluri speciale, care au in compozitia lor f mult molibden sau tugsten, dar alea is oteluri speciale, insa nu-s folosite sa stea otelul topit in ele, pentru asta is folosite acele creuzete facute din materiale cum ar fi grafit, ceramica, sau beton, depinde ce oteluri se topesc.Dar in general acele creuzete sunt din ceramica sau beton, daca se obtin oteluri de astea la care pctul de topire este undeva la 1500 grade,
Otelurile speciale se folosesc mai rar si doar la anumite dispozitive, cum is rachetele sau motoarele de racheta sau acolo cum se numesc alea unde arde hidrogenul, avioane, la centrale nucleare, in general unde is temperaturi f ridicate si etse nevoie de otel care sa reziste.
Cumptorul de fier din ce a fost facut? Asta da intrebare intrebatoare, cu intrebarea astea i-ai dat pe toti pe spate este geniala
Fierul - impropriu spus fier, din punct de vedere structural, metalele se impart in:
--metale neferoase: plumb, zinc, cupru, nichel, staniu, titan, aluminiu, magneziu, aur, argint, platina, paladiu, cobalt, mercur, wolfram, cadmiu, etc
--metale rare...
--metale feroase: fonta si otel (acestea sunt aliaje de fier, carbon si alte elemente)
Ce numesti tu "fier", este de fapt un aliaj de minereu de fier, de Carbon (intre 0, 02% și 2, 11%), impreuna cu alte elemente (Mn, Mg, Cr, Ni, Cd, Cu, Zn, etc)
Rezulta ceea ce se numeste OTEL (otelurile sunt la randul lor de foarte multe feluri: aliate, nealiate, oxidabile, inoxidabile (ceea ce numim generic "inox"), oteluri speciale, tratate termic, etc).
Acum, aceste oteluri au un punct foarte ridicat de topire.
Undeva spre ~2000-3000 grade, in functie de tipul de otel.
Prin adaugarea unor elemente speciale de aliere, se pot depasi aceste 3000 grade.
Daca te referi la un cuptor de brutarie, unde se coace paine si cozonaci, acolo temperatura e de aproximativ 220-250 grade C.
Daca te referi la cuptoarele de furnal, in care se topeste fierul vechi pentru obtinerea de otel nou, acolo:
se foloseste racire intensa, asupra invelului exterior al cuptorului, sunt sute de canale prin are circula lichid de racire, totul foarte controlat,
si pentru asemenea cuptoare se folosesc oteluri speciale, care rezista la mai mult de 3000 grade.
### Cand cantitatea de Carbon din aceste aliaje de fier si carbon e intre 2, 11% și 6, 67%, rezulta FONTA.
Ea are un punct de topire ceva mai mic, e mai casanta, e mai usoara, dar preia vibratiile mai bine, fiind "poroasa".
De masina de facut paine ai auzit? Aia are carcasa din plastic si nu se topeste.
Cuptorul de fier nu se topește pentru că este făcut dintr-un fier special care rezistă la căldură. Acest fier se numește fontă sau oțel, iar ele nu se topesc la temperaturile folosite în gătit. Așa că, deși e din fier, nu se topește.
littlesunshine întreabă: