Consider ca daca masina timpului se va inventa vreodata, respectiv calatoriile in timp ar fi bine sa ramana la stadiu de proiecte realizabile doar pe hartie. Practica a demonstrat de prea multe ori ca aceste inventii epocale intra de cele mai multa ori pe mana celor care pot face mult rau omenirii.
Demonstratia lui Albert Einstein conform careia timpul este relativ a fost un adevarat soc si pentru comunitatea stiintifica, si pentru cea religioasa. Pe scurt si pe intelesul tuturor, esenta teoriei este ca „timpul meu nu este acelasi cu timpul tau, daca ne miscam diferit." Daca iei, de exemplu, un avion de la Bucuresti la Cape Town, vei fi in contratimp cu cateva nanosecunde (nanosecunda este a miliarda parte dintr-o secunda) fata de cei ramasi pe loc.
Mai precis, durata calatoriei va fi un pic diferita daca o masori tu in avion, fata de cea indicata de ceasul Aeroportului Otopeni. Deci intervalul de timp dintre doua puncte stabile nu este fix, ci depinde de contextul in care este masurat. Deformarea timpului prin miscare se numeste efect de dilatatie si poate fi demonstrata folosind ceasuri atomice. Intr-un faimos experiment din 1971, doi fizicieni au instalat intr-un satelit care urma sa se invarta in jurul Pamantului doua ceasuri atomice. Ele au inregistrat o diferenta de 59 de nanosecunde fata de ceasurile de pe Pamant – exact cum prezicea teoria lui Einstein.
Teoria lui Albert Einstein s-ar confirma si mai convingator daca am detine tehnologia necesara pentru a depasi viteza luminii (300. 000 km/s) – lucru care astazi este irealizabil, tinand de domeniul fizicii teoretice sau al SF-ului. In sfarsit, ipotetic vorbind, daca am atinge aceasta viteza, consecintele ar fi cel putin ciudate: de exemplu, am putea calatori cu o racheta timp de doi ani pana la cea mai apropiata stea, urmand ca apoi sa ne reintoarcem pe Pamant, unde i-am gasi pe cei dragi mai batrani cu 14 ani decat i-am lasat. Acesta se numeste „efectul gemenilor": daca un membru al unei perechi de gemeni ar pleca in calatorie, la inapoiere cei doi nu ar mai avea aceeasi varsta.
Deci mai avem multe de descoperit pana sa descifram tainele timpului...si apoi daca este posibil si masina timpului.
@ichim, de ce in spatiu timpul se scurge altfel? E acelasi timp, universal. Aaaa, ca este perceput altfel, da, dar de scurs se scurge la fel.De fapt, noi trecem prin timp, nu el prin noi.Sa inteleg ca nu se poate forma nici o bucla in rectiliniumul si ireversibilul timpului?
Bro, atunci care e treaba cu teoria lui Einstein? Cu cat calatorim mai repede, perceptia asupra timpului se dilata.Si aici tin sa-l corectez din nou pe @ichtim.An lumina = distanta parcursa de un obiect care circula cu apox. 300. 000 km/s timp de un an.Deci,nu putem sta cativa ani lumina, am putea calatori cativa ani lumina.
Eu cred ca putem inventa orice in ziua de azi
Tehnologie avem, ne mai trebuie doar oameni competenti
Tin minte ca anul trecut la fizica ne predase ceva despre timp si spatiu, dar bineinteles in niste termeni si niste definitii de nu pricepeai nimic; si ne daduse profu ceva exemple cu nu stiu ce naveta spatiala, si ceva relatii despre ce si cum se percepe in naveta aia fata de Pamant, si alea alea, oricum n-am inteles nimic; iar cand m-a ascultat ora urmatoare tot ce mi-a trecut mie prin cap sa-i zic din lectia respectiva a fost faptul ca "timpul trece diferit intr-o naveta spatiala decat pe Pamant". A cascat un pic ochii, a stat el asa putin pe ganduri, dupa care mi-a zis ca nu-i adevarat..
In alta ordine de idei, faza cu timpul, ca ar exista medii in care poate trece diferit decat in realitate in urma unor magnetisme produse de diverse chestii gen "gauri negre", a fost pusa in evidenta si in unele filme, eu am vazut in Stargate SG-1, inspirate si din fizica cuantica, care are teorii care sustin lucrurile astea.
Dar in orice caz, daca s-ar inventa masina timpului, cred c-as fii cel mai fericit. Ce-as da timpul inapoi, sa am iar 6 ani si sa fiu la gradyy .
@nony dacă tu mergi cu 100km/h pe autostradă şi trece o maşină în sens opus tot cu 100km/h o vezi trecând pe lângă tine cu 200km/h aşa-i? Ei bine cu lumina treaba stă altfel. Dacă tu mergi cu 99% viteza luminii şi trece o maşină cu 100% viteza luminii din sens opus tu nu o vezi trecând pe lângă tine cu 199% viteza luminii, ci cu 100% viteza luminii (300. 000 km/s). Deci, dacă pleci într-o călătorie în spaţiu cu viteza luminii care să dureze 20 ani, când ai ajunge înapoi pe Terra ai constata că au trecut milenii...
Da, fiindca tehnologia noastra va evolua foarte mult si vom fi in stare sa facem orice.
Un coniac si o partida buna de sex si garantat pierzi notiunea timpului, iar cad revii dintr-o astfel de calatorie cuantica, si te dezmeticesti ai impresia ca esti in epoca de piatra.
Nu, pentru ca timpul este ireversibil. M-am informat si am aflat ca cei care calatoresc in spatiu, unde timpul se scurge altfel, daca ar sta cativa ani lumina in spatiu, cand s-ar intoarce pe pamant, ar descoperii ca au trecut cateva milenii.
Pai am incercat sa explic cat mai simplu, e adevarat ca nu m-am exprimat corect!
Cred ca va fi inventata.
De ce?
Am observat ca sau construit multe nebunii, de ce nu sa-r construi si asta?
Eu sunt convins ca se v-a inventa masina timpului numai sa traim pana atunci sau daca vom muri si alti(urmasi nostri)vor face o calatorie in timp sa ne revada atunci poate vom fi si noi acolo in viata? ft greu raspunsul...hmm...
Sjhxjcks întreabă: